«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 22 Απρίλη 2015

 Απ. Κατσιφάρας: Επιδιώκουμε διάλογο, πολιτικές εγγυήσεις και δεσμεύσεις – Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητά το Περιφερειακό Συμβούλιο για τα διαθέσιμα
Άμεσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητά με ψήφισμά του το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, όπως αποφάσισε κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή του, δηλώνοντας παράλληλα, κάθετα αντίθετο στις μονομερείς ενέργειες που πλήττουν το κύρος, την ανεξαρτησία και την οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης, όπως οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που δεσμεύουν τα ταμειακά διαθέσιμα των Περιφερειών....

 Κατά την εισήγησή του, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, τόνισε πως «η απόφαση αυτή της κυβέρνησης ουσιαστικά αποτελεί μια «βόμβα» στα θεμέλια των Περιφερειών και στην εύρυθμη λειτουργία τους» σημειώνοντας παράλληλα πως «τινάζει» στον αέρα,  τον επιχειρησιακό και αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

«Θέλουμε πολιτικές εγγυήσεις και δεσμεύσεις. Δε ζητάμε τίποτα παραπάνω. Είμαστε πρόθυμοι να πάμε σε ένα διάλογο και τον επιδιώκουμε. Θέλουμε να συμμετέχουμε στην προσπάθεια σωτηρίας, αλλά θέλουμε να κρατήσουμε αρχές για το θεσμό που υπηρετούμε, καθαρή και συνεπή στάση απέναντι στις αξίες του θεσμού του αυτοδιοίκητου και την ανεξαρτησία του. Θέλουμε να είμαστε συμμέτοχοι και να τη στηρίξουμε όπως πρέπει στην εθνική προσπάθεια που γίνεται, όμως να διασφαλίσουμε το θεσμό της Περιφέρειας» επεσήμανε ο Απ. Κατσιφάρας και συνέχισε: «Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για το Περιφερειακό Συμβούλιο και έτσι θα πρέπει να είναι και η απόφασή μας, ιστορική για την ίδια την πατρίδα. Αυτή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προωθεί η Κυβέρνηση για τα διαθέσιμα από τους δημόσιους φορείς, είναι αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική. Αποτελεί ωμή παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο και πρέπει να είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτό. Έχουμε παλέψει και παλαιότερα για αυτό. Την ίδια στάση είχαμε και για τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων μας και θα συνεχίσουμε να διαφωνούμε με αυτή την πράξη».

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, στη σημερινή κατεπείγουσα και έκτακτη συνεδρίασή του εξέδωσε ψήφισμα, με το οποίο αποφασίζει:

«Είναι κάθετα αντίθετο στις μονομερείς ενέργειες που πλήττουν το κύρος, την ανεξαρτησία και την οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης, όπως οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που δεσμεύουν τα ταμειακά διαθέσιμα των Περιφερειών και των Δήμων της χώρας.
Επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά του προκειμένου να προστατευθούν τα χρήματα της Περιφέρειας και να διασφαλιστεί η ομαλή πορεία λειτουργίας των Υπηρεσιών και του Τεχνικού Προγράμματος, καθώς και των υποχρεώσεων και νομικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.
Απαιτεί την άμεση απόσυρσή του.
Η Αυτοδιοίκηση, όπως και στο παρελθόν έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να συμβάλει στην εκρηκτική και πιεστική ανάγκη της πατρίδας μας και της κοινωνίας μας και συνεπώς είναι αυτονόητο ότι σε συνεργασία με την κυβέρνηση, και στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου να εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος, θα συνδράμει στον αγώνα της και θα αντιδράσει ανάλογα.
Τέλος το Περιφερειακό Συμβούλιο, κρίνοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος ζητά άμεσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας.
Μέχρι να γίνει αυτή η συνάντηση, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, όπως και όλες οι Περιφέρειες δε θα μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα, όπως ορίζει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».

Δείτε βίντεο από την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα στον παρακάτω σύνδεσμο: 
https://www.youtube.com/watch?v=9o-s6_Hmd64
https://www.youtube.com/watch?v=U9tu1BdDj4c
***
 Επιλογή κτηνιάτρου εκτροφής και εξουσιοδοτημένοι στο Πρόγραμμα Εμβολιασμού για το μελιταίο πυρετό

H Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Αχαίας ανακοινώνει σχετικά με τη δήλωση επιλογής κτηνιάτρου εκτροφής και τη γνωστοποίηση εξουσιοδοτημένων κτηνιάτρων για συμμετοχή στο Πρόγραμμα Εμβολιασμού του Μελιταίου Πυρετού, έτους 2015, τα παρακάτω:
α) η τελική ημερομηνία για υποβολή δήλωσης επιλογής κτηνιάτρου εκτροφής είναι η 10/5/2015.
Οι εγκεκριμένοι κτηνίατροι, που συμμετάσχουν στο θεσμό του κτηνιάτρου εκτροφής και έχουν καταχωρηθεί στο μητρώο «κτηνιάτρων εκτροφής» είναι οι παρακάτω: 1) Παπαδάτος Νικόλαος 2) Πολίτη – Καραντώνη Γαρυφαλλιά 3) Πολίτης Αντώνιος 4) Νιφόρας Παναγιώτης 5) Μακρυγιάννης Κωνσταντίνος 6) Οικονομοπούλου Μαρία 7) Παπαγεωργίου Σπυρίδων 8) Καζάκου Γεωργία 9) Τραχήλη Αθηνά 10) Φωτοπούλου Ελένη 11) Ταρνάρης Σπυρίδων 12) Ασημακόπουλος Ανδρέας 13) Γουλιμής Ιωάννης.
Ο θεσμός του «Κτηνιάτρου Εκτροφής» θα λειτουργήσει από 1/8/2015.
Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένες από τις αρμοδιότητές τους:
- πρόγραμμα ελέγχου εκρίζωσης Βρουκέλλωσης,
- να ενημερώνει και να συνεργάζεται με τις κτηνιατρικές αρχές ιδιαίτερα να ενημερώνει για λοιμώδεις νόσους,
- να διατηρεί τα αναλώσιμα υλικά σε καλή κατάσταση,
- να εκδίδει κτηνιατρική βεβαίωση που θα αναφέρεται η ημερομηνία και η αιτιολογία θανάτου του ζώου,
- να τηρεί αρχείο, να συνδράμει τον κάτοχο της Γεωργικής Εκμετάλλευσης στη σήμανση, καταγραφή και την άμεση ενημέρωση της κτηνιατρικής βάσης δεδομένων κ.λ.π.
Η αμοιβή του «Κτηνιάτρου Εκτροφής» καθορίζεται από ετήσια ΚΥΑ.
β) Οι κτηνοτρόφοι που επιθυμούν να εμβολιάσουν τα ζώα τους για εκρίζωση του μελιταίου πυρετού μπορούν να  απευθύνονται  στους κτηνιάτρους της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (τηλ. 2613613725)  και στους κτηνιάτρους των Αγροτικών Κτηνιατρείων  Κ. Αχαΐας, τηλ. 26930 22205, Καλαβρύτων 26920 24805 & 22252, Αιγίου 26910 61501 και Χαλανδρίτσας 2694022300).
Οι συναλλασσόμενοι κτηνοτρόφοι, υποστήριξη  θα μπορούν να έχουν επίσης από τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας μας κ.κ. Ανθή Καρδάρα τηλ 2694022300, Γιάννη Θανασούλια τηλ. 26930 22205,Θανάση Κατσαρό 2613613725.
Οι εγκεκριμένοι και εξουσιοδοτημένοι ιδιώτες κτηνίατροι για συμμετοχή στο πρόγραμμα εμβολιασμού έτους 2015 και στους οποίους μπορούν να απευθύνονται οι κτηνοτρόφοι είναι οι ακόλουθοι:
1) Παπαδάτος Νικόλαος 2) Μαντζούνης Γεώργιος 3) Πολίτης Αντώνιος 4) Νιφόρας Παναγιώτης 5) Καζάκου Γεωργία 6) Φωτοπούλου Ελένη.
Σημειώνεται ότι ο εμβολιασμός για την εκρίζωση του μελιταίου συνδέεται τόσο με τη διάθεση των ζωοκομικών προϊόντων όσο και με τη χορήγηση των οικονομικών ενισχύσεων. 
Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία η διευκρίνιση  οι ενδιαφερόμενοι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και στο τηλ. 2613-613725.
***
 Πρόληψη ενόψει καλοκαιριού για τον καταρροϊκό πυρετό

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Γενικής Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενημερώνει τους κτηνοτρόφους σε συνέχεια της εμφάνισης του νοσήματος του καταρροϊκού πυρετού σε πρόβατα το προηγούμενο έτος και των προβλημάτων που προκάλεσε στην κτηνοτροφία της περιοχής μας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, και δεδομένων των καιρικών συνθηκών της εποχής (αύξηση της θερμοκρασίας), οι οποίες ευνοούν τον πολλαπλασιασμό του εντόμου collicoides, που είναι φορέας της νόσου.
Συγκεκριμένα αναφέρεται σε ανακοίνωση για τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν και ειδικότερα:
1.            Να γίνει ψεκασμός των κοπροσωρών και των στάβλων (στρωμνή) με σκευάσματα κατάλληλα για την αντιμετώπιση του εντόμου.
2.            Προληπτικά να γίνει ψεκασμός των ζώων με εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά - εξωπαρασιτοκτόνα.
3.            Να γίνεται άμεση ενημέρωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών με την εμφάνιση ύποπτων κρουσμάτων, καθώς το νόσημα είναι υποχρεωτικής δήλωσης.
Υπενθυμίζεται ότι τα συμπτώματα της νόσου είναι τα ακόλουθα :  
1.            Υψηλός πυρετός (μέχρι και 42°C)
2.            Οίδημα στην περιοχή της κεφαλής (κυρίως στόματος, οφθαλμών, αυτιών καθώς και της γλώσσας – κυανή γλώσσα)
3.            Διαυγές ρινικό έκκριμα το οποίο προοδευτικά γίνεται βλεννοπυώδες
4.            Έντονη σιελόρροια, φλεγμονή, εξέλκωση, διάβρωση και νέκρωση του στοματικού βλεννογόνου
5.            Χωλότητα
6.            Απίσχναση
7.            Αποβολές ή γεννήσεις θνησιγενών αμνών
Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι στη διάθεση των κτηνοτρόφων για οποιαδήποτε βοήθεια ή διευκρίνιση.
***

Παράταση υποβολής Δηλώσεων Εφαρμογής έτους 2014
H Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ανακοινώνει: 
Σε συνέχεια του υπ’ αριθμ. 96970/4367/07-04-2015 έγγραφό μας, σας γνωρίζουμε ότι παρατείνεται το χρονικό διάστημα της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων εφαρμογής έτους 2014 για τις οποίες ορίστηκε η 06.03.2015 ως ημερομηνία έναρξης υποβολής, σε 60 εργάσιμες ημέρες (από την έναρξη υποβολής).
Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση παρακαλούμε απευθυνθείτε στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Αχαΐας στο τηλέφωνο 2613-613702.