«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Αγρίνιο : Μια πόλη για τον Πολιτισμό

Γράφει ο Γιάννης Σελιμάς

Με την γενιά μας για την πόλη μας

Είναι φορές που κάποιος από εμάς βρίσκεται σε ένα άλλο σημείο της χώρας και στην ερώτηση «από πού είσαι;» λαμβάνει την απάντηση «από το Αγρίνιο». Η επόμενη στιχομυθία αποκαλύπτει την έλλειψη πολιτιστικής και αναπτυξιακής ταυτότητας για την πόλη μας. «Από έξω;» ή «Πού είναι αυτό, στην Πελοπόννησο;», σαν να μην υπάρχει το «μέσα» που είναι το αστικό κέντρο αλλά μόνο η ενδοχώρα γνωστή για την καπνοπαραγωγή της. Είναι κάτι που μας στενοχωρεί όλους και μας κάνει να αναρωτιόμαστε «γιατί;». Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον Πολιτισμό μέσα σε μια συνολικότερη στρατηγική αναδιαμόρφωσης της εικόνας της πόλης στο εθνικό στερέωμα; Μπορούμε να επιχειρήσουμε μέσα από μια σειρά πολιτιστικών παρεμβάσεων την οικονομική αναγέννηση και την διεκδίκηση μιας νέας θέσης στον εθνικό καταμερισμό εργασίας;

Μπορούμε αν αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε την δύναμη της μιας φωνής, αν ξεπεράσουμε την «τρομοκρατία» της κλίμακας, τον φόβο της μη αλλαγής.

Όσο πιο οργανικά και ευρηματικά συνδέεται ο πολιτισμός με την στρατηγική της αστικής ανάπτυξης τόσο πιο πολύ μπορεί να συμβάλλει στην προβολή της πόλης, την δημιουργία μιας «βιομηχανίας» πολιτισμού αλλά και ενός «νέου» τουρισμού στον οποίο το προσφερόμενο προϊόν δεν είναι μόνο οι προσφερόμενες υπηρεσίες αλλά το βίωμα μιας ολοκληρωμένης εμπειρίας. Η επιχειρησιακή διάσταση του πολιτισμού στην πόλη μας οφείλει να συνδεθεί με την βαθιά εμπειρία του Καπνού αλλά και με τις σύγχρονες ανάγκες την Νέας Γενιά για πολιτιστική έκφραση μέσα από εναλλακτικές μορφές τέχνης όπως τα γκράφιτι, τα skateboards κλπ. Η πολιτιστική ζήτηση έχει αποκτήσει πια ένα ευρύ φάσμα κινούμενη από την τζαζ μουσική και το χοροθέατρο έως την τον κινηματογράφο και την φωτογραφία. Η πολιτιστική προσφορά δυστυχώς κινείται σε μεγάλο ποσοστό στο μονοπώλιο της παράδοσης(τσαρούχι-φουστανέλα). Οι μειοψηφίες στον τόπο μας δεν έχουν δικαιώματα στον πολιτισμό, αλλά αν κανείς αθροίσει όλες αυτές τις μειοψηφίες θα διαπιστώσει πως αποτελούν μια Νέα Πλειοψηφία που διεκδικεί και δικαιούται έναν άλλο ορίζοντα πολιτισμού με πλουραλισμό και ποικιλία , με αυτοέκφραση και αυτονομία.
Νεα Τοπική Αυτοπεποίθηση :Η ιστορία βρίσκεται στο Μέλλον μας
Η φολκορικότητα για μια πόλη όπως το Αγρίνιο με βαθιές και σπουδαίες παραδόσεις δεν αρκεί , ούτε ο πολιτισμός μπορεί να εκληφθεί σαν ένα άθροισμα εκδηλώσεων αλλά σαν μια αναγεννητική διαδικασία που βελτιώνει το κλίμα της πόλης και την διάθεση των πολιτών της.

Η πόλης μας δεν γιόρτασε ακόμα…(ψιθυρίστε το παντού)

Η δημιουργία Μουσείου Καπνού, η διοργάνωση Έκθεσης καπνικών προϊόντων, η επένδυση σε υποδομές και νέους θεσμούς πολιτισμού με καινοτόμο χαρακτήρα θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της πόλης σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον με προσέλκυση επενδύσεων και προβολή του γοήτρου της πόλης. Η επαναφορά των «Παπαστρατείων» και η συνεργασία του Δήμου με το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικών Πόρων και Νέων Τεχνολογιών θα ανακινήσει μια μεγάλη κουβέντα που πρέπει επιτέλους να ανοίξει στην πόλη για την πολιτιστική της ταυτότητα μαζί με τους πνευματικούς ανθρώπους αλλά και κάθε κοινωνικό εταίρο. Χρειάζεται τόλμη και όραμα για να γίνει ο Πολιτισμός το όχημα για αλλαγές σε συμπεριφορές και νοοτροπίες που χαμηλώνουν τον πήχη σε μια περήφανη πόλη όπως το Αγρίνιο. Η δημοκρατία είναι εύθραυστη , ας δώσουμε το λόγο στους Πολίτες του Μέλλοντος.