«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Προστασία του Αμβρακικού κόλπου.

ΕΡΩΤΗΣΗ του Κ.Κ. ΕΛΛΑΔΑΣ
Προς την Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: Προστασία του Αμβρακικού κόλπου.

Για μια ακόμη φορά το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας, με την ψήφο των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στο βωμό υπεράσπισης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των καυσίμων, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, και την σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Αμφιλοχίας έκανε δεκτό το αίτημα της ΕΚΟ ΕΛΔΑ ΑΕΒΕ για νέες εγκαταστάσεις και εκσυγχρονισμό των παλιών και για εγκαταστάσεις επεξεργασίας υγρών αποβλήτων ακόμη και εντός του γιαλού.
Φαίνεται η υποκρισία διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων που παρότι χαρακτηρίζουν τον Αμβρακικό εθνικό πάρκο, προστατευόμενη περιοχή από την συνθήκη Ραμσάρ, ο Αμβρακικός παραμένει ξέφραγο αμπέλι στις ορέξεις των επιχειρήσεων καυσίμων, των τραπεζικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ιχθυοκαλλιεργειών, της επιχείρησης ΤΕΦΑΣ Α.Ε. που έχει προβεί σε τσιμεντοποίηση του πιο στενού στομίου του Αμβρακικού στη θέση Μπούκα. Εκεί όπου επικοινωνούν και ανανεώνονται τα νερά με το Ιόνιο πέλαγος.
Πριν λίγες μέρες συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας στις ακτές του Αμβρακικού για το σχέδιο «ΑΝΑΣΑ» για να “σώσουν” τον κόλπο. Αλλά ο περιφερειάρχης, νομάρχες, δήμαρχοι και βουλευτές δεν έβγαλαν ανάσα γι αυτά τα τεράστια προβλήματα.
Το ΚΚΕ είναι αντίθετο σ’ αυτά τα σχέδια και καλεί τους κατοίκους των τριών νομών Άρτας, Πρέβεζας, Αιτ/νιας να κάνουν δική τους υπόθεση την προστασία του Αμβρακικού και του περιβάλλοντος συνολικά. Να παλέψουν να γίνουν τα λιμάνια και οι θάλασσες λαϊκή περιουσία και όχι πηγή κερδοφορίας του κεφαλαίου.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός τι μέτρα θα παρθούν ώστε:
• Να απομακρυνθούν άμεσα οι δεξαμενές από τον Αμβρακικό κόλπο.
• Να μη γίνει καμία νέα εγκατάσταση , ούτε εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων.
• Να ανοίξει άμεσα το στόμιο στη Μπούκα όπου υπάρχει παρέμβαση τσιμεντοποίησης μέσα στη θάλασσα.

Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης
Νίκος Καραθανασόπουλος
Μπάμπης Χαραλάμπους