«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

ΛΑ.Σ. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

ΔΗΜΟΥ Ι. Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
            ΦΤΗΝΟ ΡΕΥΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ , ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΝΟΙΚΟΚΟΙΡΙΆ ΧΩΡΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ


Η ενέργεια στην τεχνολογική εποχή που ζούμε είναι απαραίτητη όσο και η διατροφή. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά τα αρπακτικά του συστήματος και ορμησαν για να κερδίσουν όσα περισσότερα μπορούν. Προσποιήθηκαν το ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον την κλιματική αλλαγή και το μέλλον του πλανήτη και προχώρησαν στην πράσινη ανάπτυξη και την πράσινη ενέργεια και επιδοτήθηκαν παχυλά , αφού θα έσωζαν τον πλανήτη. Ενδιαφέρθηκαν για το ακριβό ρεύμα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκρισμού (περίπου 10 λεπτα η Kwh) καθότι μονοπώλιο,  και προπαγάνδισαν την απελευθέρωση της ενέργειας την ιδιωτικοποιησή της  που με τον ανταγωνισμό θα είχαμε φτηνότερο ρεύμα .Στηρίχτηκαν στις υποδομές της ΔΕΗ επιδοτήθηκαν,  απαξιωσαν τη δημόσια λειτουργία της και τέλος την μετέτρεψαν και αυτή σε ιδιωτική...


Αποτέλεσμα: την τιμή της Kwh την έφτάσαν σε τιμές φωτιά (Αυγουστος 2022 45 λεπτα η Kwh )   
h κρατική επιδότηση που δίνει η κυβέρνηση και τα ίδιας κοπής μέτρα που εξαγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να δώσουν ουσιαστικές ανάσες στον λαό, αφού οι αιτίες της πανάκριβης Ενέργειας είναι εδώ και οξύνονται από την πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων της για τη θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Κι αυτές δεν είναι άλλες από τη στρατηγική της «πράσινης» ανάπτυξης, της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας και της «ολοκλήρωσης» της «ενιαίας αγοράς», στο πλαίσιο της οποίας αναπτύσσονται μηχανισμοί όπως το Χρηματιστήριο Ενέργειας και το εμπόριο ρύπων, οι ρήτρες αναπροσαρμογής κ.τ.λ.
Πρόκειται για εργαλεία στα χέρια του κεφαλαίου, που ακόμα κι αν αντικατασταθούν με άλλα, ο στόχος παραμένει ίδιος, όπως και ο τελικός παραλήπτης του λογαριασμού: Να κερδίζουν τα μονοπώλια της Ενέργειας και το κόστος να βαραίνει τον λαό.
Απ' αυτήν τη σκοπιά, η κρατική παρέμβαση στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας δεν γίνεται μόνο με χρήματα των εργαζομένων και των άλλων βιοπαλαιστών, αλλά έχει στόχο να συγκρατήσει τη λαϊκή αντίδραση και την απότομη αύξηση της ενεργειακής φτώχειας, με δεδομένο ότι τα επόμενα χρόνια θα πληρώνουμε ούτως ή άλλως σε πολύ υψηλότερες τιμές το ρεύμα, ως αποτέλεσμα της λειτουργίας της ίδιας της καπιταλιστικής αγοράς, κάτω από την επίδραση και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οξύνονται.
   Στη μακρά της πορεία η «απελευθέρωση» μετέτρεψε την Ενέργεια - εμπόρευμα σε χρηματιστηριακό προϊόν, κάνοντας σκόνη βέβαια τα επιχειρήματα των αστικών πολιτικών δυνάμεων.
 Όπως έχει αποδειχτεί στη χώρα μας και σε όλη την ΕΕ, η στρατηγική της «απελευθέρωσης» εκτόξευσε τα κέρδη των ομίλων στην παραγωγή και στη διανομή της Ενέργειας, καταδικάζοντας εκατομμύρια νοικοκυριά να ζουν σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας ή να πληρώνουν υπέρογκους λογαριασμούς.
Διαμόρφωσε ταυτόχρονα το έδαφος πάνω στο οποίο ξετυλίγεται σήμερα ο σχεδιασμός της «πράσινης μετάβασης», προσθέτοντας νέα χαράτσια και κόστη για τα λαϊκά νοικοκυριά.

   Μέσα στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» αγοράς Ενέργειας, τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται είναι πολλά και διάφορα. Το  Χρηματιστήριο Ενέργειας είναι ένα βασικό εργαλείο που το πλαίσιο του επιτρέπει τη λειτουργία του βασιλείου της κερδοσκοπίας.
Από το 2018 η Ε.Ε. προωθεί ένα άλλο μοχλό κερδοσκοπίας με την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας με τον ωραίο τίτλο “Ενεργειακές Κοινότητες”.Η ανάπτυξη Ενεργειακών Κοινοτήτων γίνεται με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης, πολιτών και ανθρώπων του «επιχειρείν».
Ένα εργαλείο που θεωρούν “πολύτιμο για τη δίκαια μετάβαση”.Για ποιόν όμως είναι πολύτιμο εργαλείο ,αφού οι στόχοι είναι αντίθετοι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες θέλουν φτηνό ρεύμα και οι ιδιώτες ακριβό για μεγαλύτερο κέρδος;
Όσο για τη δίκαια μετάβαση, γιατί ο φορολογούμενος να επιδοτεί έναν ιδιώτη και τα κέρδη του; Αυτή είναι η δίκαια μετάβαση; Πως θα αντιμετωπιζόταν η αντίθετη πρόταση, οι ιδιώτες να επιδοτούν τους δήμους;
Τις ενεργειακές κοινότητες έκανε πράξη και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και εντάχτηκε και ο δήμος Ι. Π. Μεσολογγίου.
 Άλλο εξίσου σημαντικό εργαλείο για να προχωρήσουν οι «πράσινες» μπίζνες που σημαίνουν ενεργειακή φτώχεια για τον λαό  είναι το «Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών», γνωστό ως ΣΕΔΕ. Τι είναι αυτό το Σύστημα; Είναι ένα πραγματικό «χρηματιστήριο εκπομπών ρύπων». Βιομηχανίες και κλάδοι που εκπέμπουν αέρια θερμοκηπίου χαμηλότερα από το πλαφόν που τους έχει τεθεί μπορούν να πωλούν, για την ποσότητα που δεν κάλυψαν, «δικαιώματα ρύπανσης» αποκτώντας πρόσθετα κέρδη.
Από την άλλη μεριά, επιχειρηματικοί όμιλοι με ενεργοβόρες εγκαταστάσεις μπορούν να αγοράσουν το «περίσσευμα» αυτό αποκτώντας το «δικαίωμα» να ρυπαίνουν κατά το δοκούν. Τον λογαριασμό βέβαια πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά, στα οποία οι όμιλοι μετακυλίουν το κόστος. Αυτός ο μηχανισμός επικερδούς αγοραπωλησίας της ίδιας της ρύπανσης όχι απλώς δεν προστατεύει αλλά αποδεδειγμένα έχει εντείνει την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Η πράσινη ενέργεια , η αειφόρος ανάπτυξη ,η δίκαια μετάβαση και όλες αυτές οι ωραίες φράσεις είναι το περιτύλιγμα μιας    αντιλαικότατης πολιτικής που φτωχαίνει το λαό για να ενισχυθούν οι πλουτοκράτες. Τρανταχτό παράδειγμα η εξέλιξη της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος , Το κακό μονοπώλιο της ΔΕΗ (που το λειτουργούσαν όπως το λειτουργούσαν) που πουλούσε το ρεύμα με 9 λεπτά την Kwh αντικαταστάθηκε με τον υγιή καπιταλιστικό ανταγωνισμό των ιδιωτών και εισπράττει 47 λεπτά την Kwh. Τώρα αυτή η μεγάλη φτήνια θα έρθει πιο κοντά μας στην Περιφέρεια και στο Δήμο για να γίνει το ξεκοκάλισμα των χρημάτων των φορολογουμένων ολοκληρωτικά.
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καλεί σε ξεσηκωμό.
Όλοι και όλες στον αγώνα για:
ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ.
Να μην ξεπαγιάσει κανείς για να αυξηθούν τα κέρδη ελαχίστων.
Κανένα σπίτι χωρίς θέρμανση, ρεύμα νερό.
  Να βάλουμε τέλος στη ληστεία και την κοροιδία.
Καμία οικογένεια δεν θα υπάρξει που θα κρυώνει μέσα στο ίδιο της το σπίτι.
Κανείς μαθητής δεν θα ξεπαγιάζει την ώρα που θα κάνει μάθημα.
 
Διεκδικούμε:
⦁    Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης.
⦁    Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
⦁    Να σταματήσουν άμεσα οι διακοπές ρεύματος σε οικογένειες που αδυνατούν να το πληρώσουν.
⦁    Επανασυνδέσεις στο κομμένο ρεύμα με μόνη προϋπόθεση τη συμφωνία σε διακανονισμό των οφειλών με ευνοϊκούς όρους, χωρίς προκαταβολή και με πολλές χαμηλές δόσεις για αποπληρωμή των λογαριασμών.
⦁    Καμία διακοπή παροχής ρεύματος και φυσικού αερίου στις σχολικές μονάδες


   ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 2 ΟΚΤΩΒΡΗ 2022     Για τη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ   Μαργαρίτης Θόδωρος δημοτικός σύμβουλος,