«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ

Επιθεώρηση των έργων οδοποιίας από κλιμάκιο εκπροσώπων της Περιφέρειας και του Δήμου Αμφιλοχίας

Τις εργασίες αντικατάσταση του ασφαλτοτάπητα στο παραλιακό μέτωπο της Αμφιλοχίας επιθεώρησε χθες, Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022, ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Γιώργος Κατσούλας μαζί με κλιμάκιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ο Δήμαρχος, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων Θανάση Μαυρομάτη, την Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμά, τον Πρόεδρο της Δημοτικής Ενότητας Αμφιλοχίας Απόστολο Γώγολο και τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Νίκο Νίκα, πραγματοποίησε επίβλεψη κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της πόλης της Αμφιλοχίας όπου...

τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται αναγκαίες εργασίες ολικής αντικατάστασης του υφιστάμενου ασφαλτοτάπητα και αντικατάστασής του με νέα άσφαλτο. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των ημερών και για το λόγο αυτό ζητείται η κατανόηση και υπομονή όλων.

 

***

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Αμφιλοχίας για την οριοθέτηση Π.Ο.Α.Υ. στην παράκτια ζώνη του Αστακού

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμφιλοχίας εκφράζει τη διαμαρτυρία του προς την Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, για τις διαδικασίες που διενεργούνται αγνοώντας τη βούληση του Δήμου Ξηρομέρου και της τοπικής κοινωνίας για την οριοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.), στην παράκτια ζώνη του Αστακού η οποία έχει μεγάλη περιβαλλοντική, οικονομική, κοινωνική, πολιτισμική και ψυχαγωγική σημασία για όλους τους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας.

 

Στεκόμαστε ομόφωνα στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Ξηρομέρου, όπως αυτή μάλιστα έχει εκφραστεί προ ετών με σχετική απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου, και καλούμε τα συναρμόδια Υπουργεία να κάνουν σεβαστή την απόφαση της τοπικής κοινωνίας.

 

Επιπλέον, απαιτούμε η σύμφωνη γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης να είναι απαραίτητη και δεσμευτική για παρεμβάσεις οι οποίες επί δεκαετίες σημαδεύουν την κάθε περιοχή, όπως είναι η οριοθέτηση Π.Ο.Α.Υ. και η εγκατάσταση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως για παράδειγμα ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά και φράγματα.

 

***

Δράση κατά της σχολικής βίας από το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αμφιλοχίας

 

Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Αμφιλοχίας αφουγκραζόμενο τις ανάγκες των σχολείων στη σύγχρονη εποχήκαι ανταποκρινόμενο σε αίτημα της Διεύθυνσης του Γυμνασίου Αμφιλοχίας θα υλοποιήσει δράση με θέμα την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας οποιασδήποτε μορφής μέσα στο σχολείο, το οποίο ξεκινά τη Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2022.

Στόχος του προγράμματος είναι να αποτελέσει μια χρήσιμη και πρακτική εργαλειοθήκη για την προώθηση της αποτελεσματικής πρόληψης και διαχείρισης της βίας στο σχολικό πλαίσιο, καθώς και συμπεριφορών που πιθανόν παραβιάζουν τα δικαιώματα των παιδιών (π.χ. εκφοβισμός, σεξουαλική παρενόχληση κ.α.). Ο στόχος αυτός συνάδει με τις σύγχρονες ανάγκες των σχολείων.

Τα προληπτικά προγράμματα για την καταπολέμηση των διακρίσεων και της βίας στα σχολεία στοχεύουν στην ανάπτυξη κοινωνικών, συναισθηματικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων, στον σεβασμό της διαφορετικότητας, στην ευαισθητοποίηση και στην ενίσχυση της κριτικής σκέψης των παιδιών και των εφήβων. Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τόσο οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την υλοποίηση των προγραμμάτων, όσο και ο ρόλος του συντονιστή/συντονίστριας των ομάδων.

Όσον αφορά στις τεχνικές, το υλικό που περιλαμβάνεται στο παρόν πρόγραμα έχει βασιστείστη μέθοδο της βιωματικής, μη τυπικής μάθησης. Η βιωματική μάθηση δίνει έμφαση στο σημαντικό ρόλο που έχει η εμπειρία στην απόκτηση της γνώσης. Η βιωματική εκπαίδευση τελικά αναγνωρίζει μια όχι τόσο θεσμική πτυχή της μάθησης, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση στον τρόπο που μαθαίνουμε κάτι (Fowler, 2008), εμπλέκοντας το άτομο ολοκληρωτικά στην όλη διαδικασία. Τέλος, αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο εκπαίδευσης ο οποίος επεκτείνεται.

Είναι επίσης σημαντικό να προστεθεί πως μια από τις αρχές των εργαστηρίων είναι να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών και των οικογενειών τους.Για αυτό το λόγο στα εργαστήρια χρησιμοποιούνται τεχνικές που αποπροσωποποιούν καταστάσεις, όπως σενάρια, υπόδυση ρόλων, κλπ. Σημαντικό ρόλο για την επίτευξη αυτής της βασικής αρχής, φέρει ο/η συντονιστής/συντονίστρια.

 

Τα θέματα που θα διαπραγματευτούμε αφορούν ενδεικτικά στα εξής:

          Δικαιώματατου παιδιού-Σεβασμός στη διαφορετικότητα

          Σχολικός εκφοβισμός

          Ερωτική αγωγή- Σεξουαλική παρενόχληση/κακοποίηση

Το πρόγραμμα θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών στους οποίους απευθύνεται.Συντονίστριες της δράσης θα είναι η Βάσω Σουλτάνη, Ψυχολόγος και η Παρασκευή Τσιλίκη, Κοινωνική Λειτουργόςτου Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Αμφιλοχίας.