«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Δράση του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Αγρινίου

Το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Αγρινίου σε συνεργασία με την Ιη και 3η ΤΟ.Μ.Υ. Αγρινίου πραγματοποίησε τη Δευτέρα 24/10/2022 έλεγχο εμβολιαστικής κάλυψης και εμβολιασμό παιδιών ωφελούμενων του παραρτήματος Ρομά. Η συγκεκριμένη δράση ήταν...

η πρώτη από μια σειρά δράσεων που πρόκειται να πραγματοποιηθούν από τις δύο δομές.
Το Παράρτημα Ρομά του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Αγρινίου είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας 20142020 με ΚωδΙΚό ΟΠΣ 5001499

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

 

***

Καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη από τον Δήμο Αγρινίου

 

Σταθερά μειωμένα παραμένουν τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού στον Δήμο Αγρινίου ενώ  αμετάβλητο είναι το τέλος Ακίνητης Περιουσίας και ο Συντελεστής Δημοτικού Φόρου.

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου συνεχίζονται οι απαλλαγές από τα δημοτικά τέλη  εξαντλώντας κάθε περιθώριο,  όπως τόνισε ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου :

«Επιλέξαμε σε μια δύσκολη  συγκυρία να διατηρήσουμε σταθερά μειωμένα τα δημοτικά τέλη παραβλέποντας την εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας για αύξηση της  τάξης του 5%. Δεν ήταν μια απλή απόφαση. Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε να υλοποιούμε  μέτρα ανακούφισης των ευάλωτων συμπολιτών μας  και να μην  επιβαρύνουμε τους δημότες  μας».

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

***

25η Οκτώβρη, Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου του Μαστού

 

Αγρίνιο, 25/10/2022

 

Το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αγρινίου κάθε χρόνο, με αφορμή την 25η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού,  υλοποιεί δράσεις πρόληψης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.  

 

Φέτος, το μήνα Οκτώβρη 2022, στο Δήμο Αγρινίου υλοποιήθηκαν οι παρακάτω δράσεις:

 

v  “Pink the City” το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στην Πλατεία Δημοκρατίας σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας» και την Ακτίνα Εθελοντισμού του Δήμου Αγρινίου με τη συμβολή της Σχολής Χορού της κυρίας Ελένης Πίσιου «Dance Academy» και τη συμμετοχή πολλών πολιτών.

 

v  Πραγματοποίηση Τεστ Παπανικολάου, σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Αιτωλοακαρνανίας  (Νοσηλευτική Μονάδα Αγρινίου), την Παρασκευή 21/10/22 και σήμερα  Δευτέρα 24/10/22 από το Νοσηλευτικό προσωπικό του Κοινωνικού Ιατρείου του Δήμου Αγρινίου και το Επιστημονικό προσωπικό του Τμήματος Μαιευτικής  Μονάδας Υγείας, σε ωφελούμενες ανασφάλιστες γυναίκες του Κοινωνικού Ιατρείου του Δήμου μας.

 

v  Συμβολική φωταγώγηση με ροζ χρώμα της του κτηρίου Δημοτικού Συμβουλίου (πρώην Τράπεζας Ελλάδος) στις 24 και 25 Οκτωβρίου.

 

v  Παραπομπή ωφελούμενων γυναικών του Δήμου μας για δωρεάν μαστογραφίες από διαγνωστικά  εργαστήρια της πόλης μας.

 

Θα ακολουθήσει, το μήνα Νοέμβριο, Κλινική εξέταση μαστού, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Του Μαστού «Άλμα Ζωής» Νομού Αχαΐας, με τη συμβολή ειδικού Χειρουργού μαστού, εθελοντή του συλλόγου, στο χώρο του Κοινωνικού Ιατρείου.

 

Σκοπός όλων των δράσεων είναι η ευαισθητοποίηση  συλλόγων, φορέων και  των γυναικών, έτσι ώστε συντονισμένα να πληροφορηθεί κάθε γυναίκα της περιοχής, για  τη σημασία της  έγκαιρης διάγνωσης  του καρκίνου  και να ενθαρρυνθεί σε τακτικό προληπτικό έλεγχο. Η παρότρυνση των γυναικών για  τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο και η σύνδεσή τους με τις δομές υγείας, αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη νίκη κατά του καρκίνου των γυναικών.

 

 

                   Δεν ξεχνάμε :” Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές”

            

 

        Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ  

 

 

        ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ

 

***

Δήλωση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκου Καζαντζή σχετικά με την αποχώρηση της παράταξης «Αγρίνιο Μπορείς»από τη συνεδρίαση του ΔΣ.

 

«Σε σχέση με όσα διαδραματίστηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 24-10-2022 θα ήθελα να επισημάνω ότι, ως Πρόεδρος, εγγυώμαι ότι το ήρεμο, σοβαρό και δημοκρατικό κλίμα θα συνεχίσει να επικρατεί στις συνεδριάσεις όσο και αν η κ. επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης προσπαθεί να το δυναμιτίσει.

    Επειδή η κ. Σταρακά, κατά την προσφιλή τακτική της, απομονώνει στιγμές και γεγονότα για να παραπληροφορήσει και να αποπροσανατολίσει τους συνομιλητές της, τους ακροατές της και τους αναγνώστες της  πρέπει να αναφερθώ στη σειρά των γεγονότων όπως εξελίχθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 24-10-2022 κατά την διάρκεια  τριών (3) συνεχόμενων συνεδριάσεων και να τονίσω ότι ,κατά την συζήτηση του μόνου θέματος στην 4η ειδική συνεδρίαση για τον Ισολογισμό και ενώ είχα δώσει τον λόγο σε Αντιδήμαρχο, η κ. Σταρακάαπαίτησε επιτακτικά, πριν εκείνος ξεκινήσει να μιλάει, να τον διακόψω και να δώσω τον λόγο σε εκείνη για να συμπληρώσει κάτι που είχε θυμηθεί ενώ είχε ήδη ολοκληρώσει την τοποθέτησή της πριν από αρκετή ώρα. Με την ανοχή του Αντιδημάρχου της έδωσα παράτυπα τον λόγο αλλά, αντί να συμπληρώσει αυτό που ήθελε, άρχισε να επανατοποθετείται με αποτέλεσμα να προκαλέσει την παρέμβαση του κ. Δημάρχου, ώστε να της  απαντήσει σε αυτό που επανατοποθετούνταν παράτυπα και εν συνεχεία αφού δημιουργήθηκε μικρή ένταση η οποία και έληξε άμεσα, έλαβε τον λόγο ο Αντιδήμαρχος.

    Στην επόμενη συνεδρίαση, την Τακτική, στο θέμα του Επιχειρησιακού Προγραμματισμού και ενώ είχαν απαντηθεί όλες οι ερωτήσεις οι οποίες έγιναν από τις παρατάξεις και ξεκαθαρίστηκε ότι διενεργήθηκε η προβλεπόμενη διαβούλευση, στην οποία όμως η παράταξη της κ. Σταρακά δεν συμμετείχε, είτε λόγω επιλογής είτε λόγω άγνοιας, όταν ξεκίνησαν οι τοποθετήσεις, η κ. Σταρακά έλαβε τον λόγο όπως δικαιούνταν αλλά αναλώνονταν επί μακρόν να αναφέρεται και να αναρωτιέται για ποιον λόγο δεν έγινε η διαβούλευση ή εάν έγινε τι συμπεριέλαβε κ.λ.π.

    Στην απλή παρατήρηση του Προέδρου να συντομεύει η συζήτηση δεδομένου ότι αυτά είχαν ήδη απαντηθεί, η κ. Σταρακά πυροδότησε το κλίμα προφανώς διότι δεν είχε τίποτε άλλο να πει για ένα τόσο σημαντικό θέμα.

Με τρόπο ανοίκειο και δηκτικό, εντελώς απαξιωτικό, αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Προέδρου και ισχυρίστηκε ότι πρώτον δεν έχει δικαίωμα να την διακόπτει και δεύτερον ότι «δεν θα της πει ο Πρόεδρος πόσο θα μιλάει».

Όμως στον Κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου προβλέπονται και τα δύο τ’ ανωτέρω.

    Αυτό ακριβώς υπενθύμισα στην κ. Σταρακά αλλά εκείνη, έμπλεη θυμού, χάνοντας την ψυχραιμία της, απεχώρησε μέσα σε ένταση, παρασύροντας και την παράταξή της.  

   Στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο είναι κορυφαίος Δημοκρατικός Θεσμός, η κ. Σταρακά επιφυλάσσει τελευταίως μία γενικότερη απαξιωτική συμπεριφορά αφού είναι η δεύτερη  αποχώρησή της σε τρεις μήνες χωρίς μάλιστα να επιθυμεί να ακούσει και την αντίθετη άποψη, συμπεριφερόμενη με τρόπο αυταρχικό και αλαζονικό, παραβιάζοντας συνεχώς τον Κανονισμό, σε σημείο που να δυσανασχετούν πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι.

    Όμως στο Δημοτικό Συμβούλιο έχει και η ανοχή τα όριά της.

    Πολλές φορές έχω επιτρέψει να παραβιάζεται τόσο ο χρόνος (ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση δεν αποτελεί την ουσία της υπόθεσης, έστω και εάν το δικό μου χρονόμετρο έδειχνε 14 λεπτά) όσο και οι εκτός θέματος αναφορές, εάν αυτό προάγει την συζήτηση και έχει την ανοχή όλων των υπολοίπων. 

    Η κ. Σταρακά στην εν λόγω περίπτωση προφανώς λόγω ένδειας επιχειρημάτων έκανε ηρωική έξοδο. Δεν θα της υποδείξω εγώ ποια πρέπει να είναι η συμπεριφορά και η στάση ενός επικεφαλής παράταξης και μάλιστα της μείζονος αντιπολίτευσης, θέση την οποία έχω υπηρετήσει, διότι ο καθένας πορεύεται όπως έχει επιλέξει ο ίδιος.

    Στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου όμως, το οποίο έχω την τιμή να υπηρετώ ως Πρόεδρός του, δεν μπορώ να επιτρέψω παρεκκλίνουσες συμπεριφορές οπαδικού χαρακτήρα.

    Ας κάνει τον κόπο η κ. Σταρακά και ας διαβάσει επιτέλους τον Κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου και την επόμενη φορά που θα θελήσει να επιβάλλει μονόπλευρα την γνώμη της και την άποψή της περί δικαιωμάτων να είναι γνώστης αυτών που επικαλείται ώστε να μην συγχωρείται συνεχώς λόγω άγνοιας. Ας ξεχωρίσει και τις έννοιες της αφαίρεσης του λόγου, της διακοπής και της παρατήρησης.

    Τέλος να υπενθυμίσω στην κ. Σταρακά αυτό που είναι γνωστό σε όλο το Αγρίνιο (αλλά και σε άλλα μήκη και πλάτη) ότι ούτε εκφοβίζομαι, ούτε χειραγωγούμαι.

    Αντιθέτως το γραφείο μου στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι ανοικτό για κάθε συζήτηση και συνεννόηση με κάθε επικεφαλής παράταξης και κάθε Δημοτικό Σύμβουλο για οποιοδήποτε θέμα ή ζήτημα του Δήμου.

    Η Δημοκρατία ούτε φοβάται ούτε εκβιάζεται ούτε λειτουργεί στο παρασκήνιο».

 

***

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ (Σ.Τ.Ο.) ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ.

 

Παρουσία πρόεδρων Κοινοτήτων και υπηρεσιακών στελεχών συνεδρίασε το Συντονιστικό  Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αγρινίου με θέμα: «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων».

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου επανέλαβε τη σημασία του συντονισμού δράσεων όλων των εμπλεκόμενων φορέωνστην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

Συγκεκριμένα συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων,  ζητήματα σχετικά με την ετοιμότητα των υπηρεσιών  που εμπλέκονται σε δράσεις πολιτικής προστασίας (συντήρηση εξοπλισμού και μηχανημάτων, ανάθεση και καταμερισμός αρμοδιοτήτων, εξουσιοδοτικές πράξεις, κλπ).

Επίσης η  διασφάλιση της επικοινωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και οργάνων, η συντήρηση και αποκατάσταση βλαβών στο οδικό δίκτυο εντός της επικράτειας του Δήμου, με έμφαση στο αγροτικό οδικό δίκτυο.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ