«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Υπήρχε η προσδοκία ότι με την προκήρυξη 4Κ/2020 για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι θα λάβαινε τέλος η εικοσαετής πια ομηρία 3.000 εργαζομένων.

Έστω και με κάποια καθυστέρηση, το καλοκαίρι που μας πέρασε άρχισαν να εκδίδονται τα οριστικά αποτελέσματα ανά ειδικότητα. Αρχικά για τις ειδικότητες Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (Οικογενειακούς Βοηθούς), στη συνέχεια για τις ειδικότητες Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Κοινωνικούς Λειτουργούς και Νοσηλευτές) και τέλος για τις ειδικότητες Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Κοινωνιολόγους και Ψυχολόγους).

Είχαν εκδοθεί μάλιστα και τα σχετικά ΦΕΚ διορισμού για τους επιτυχόντες και διοριστέους.

Αλλά φευ! Προς τα τέλη Σεπτεμβρίου έγινε γνωστή η απόφαση...

υπ’ αριθμ. 1548/2022 Απόφαση του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ 4Κ/2020/13.5.2020 σύμφωνα με την οποία ακυρώνεται η “προκήρυξη του ΑΣΕΠ, κατά το μέρος που προβλέπει ότι η “ειδική εμπειρία”… λαμβάνεται υπόψη και για τις θέσεις για τις οποίες η εμπειρία δεν λαμβάνεται υπόψη ως κριτήριο κατάταξης”.

Μια απόφαση που αφήνει εκτός (ουσιαστικά ΑΠΟΛΥΕΙ) 1.073 νυν εργαζόμενους στο Βοήθεια στο Σπίτι!

Να σημειωθεί μάλιστα πως ήδη από την έκδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων στις αρχές του 2022 είχαν αποκλειστεί άλλοι 163 εργαζόμενοι.

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε αναλυτικά ανά επίπεδο εκπαίδευσης και σύμφωνα με τον διαχωρισμό σε θέσεις «με εμπειρία» - «χωρίς  εμπειρία» τους εργαζόμενους που μένουν εκτός (στήλη με γκρι επισήμανση)

ΘΕΣΕΙΣ ΜΕ – ΧΩΡΙΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΜΕ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

ΧΩΡΙΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

ΣΥΝΟΛΟ

ΠΕ

290

78

368

ΤΕ

483

247

730

ΔΕ

399

235

634

ΥΕ

664

513

1177

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ

1836

1073

2909

Πηγή: 4Κ/2020/13.5.2020

Σημειωτέον πως η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί επίσημα, αλλά ήδη γνωστοποιήθηκε από τον Ιούλιο του 2022!

Για την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας ειδικότερα, ο παραπάνω πίνακας εξειδικεύεται ως εξής:

ΘΕΣΕΙΣ ΜΕ – ΧΩΡΙΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΜΕ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

ΧΩΡΙΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

ΣΥΝΟΛΟ

ΠΕ

10

2

12

ΤΕ

20

11

31

ΔΕ

23

18

41

ΥΕ

20

14

34

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ

73

45

118

 Πηγή: 4Κ/2020/13.5.2020

Δηλαδή σε σύνολο 118 θέσεων μένουν εκτός 45 εργαζόμενοι, περίπου το 38%. Στους οποίους πρέπει να προστεθούν και οι εργαζόμενοι που έχουν αποκλειστεί ήδη από την έκδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων.

Μια απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης και μάλιστα του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου, του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν μπορεί παρά να είναι απόλυτα σεβαστή.

Οφείλουμε όμως να υπενθυμίσουμε και κάποια στοιχεία που αφορούν το Βοήθεια στο Σπίτι και τους εργαζόμενους σε αυτό επί 20 συναπτά έτη:

  • ΟΛΟΙ έχουν προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ κι όχι “από το παράθυρο”.
  • Έχουν εικοσαετή εμπειρία στα πλαίσια του “Βοήθεια στο Σπίτι”, στήνοντας από το μηδέν τις δομές και καλλιεργώντας όλα αυτά τα χρόνια μια σχέση αλληλεγγύης και αγάπης με τους συνανθρώπους τους που έχουν ανάγκη τη βοήθειά τους.
  • Δουλεύουν πολλές φορές κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, στο κρύο, στη βροχή, στο λιοπύρι για να φτάσουν και στο πιο απομακρυσμένο σπίτι, στο πιο δυσπρόσιτο χωριό φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης, υπηρεσίες περίθαλψης και φροντίδας μα πάνω από όλα ΑΓΑΠΗ, ένα χέρι να τους χτυπήσει την πλάτη, κάποιος να τους πει “Καλημέρα!”...

·         Είναι δεδομένη και αυτονόητη η κάλυψη παγίων και διαρκών αναγκών στα πλαίσια του προγράμματος. Είναι όμως και κάτι παραπάνω: κάλυψη πρωτογενών αναγκών των δήμων. Πολλές φορές οι εργαζόμενοι ειδοποιούν τους δήμους για προβλήματα που παρουσιάζονται στο οδικό δίκτυο, στην ύδρευση, στην ηλεκτροδότηση (πχ πτώση καλωδίων ΔΕΗ λόγω κακοκαιρίας).

·         Στα κρίσιμα 2 χρόνια της πανδημίας του κορωνοϊού 2020-21 οι εργαζόμενοι ήταν στην πρώτη γραμμή, όντας άλλωστε οι μόνοι που μπορούσαν (νόμιμα εννοείται και με όλα τα απαραίτητα έγγραφα) να εξυπηρετήσουν τους ωφελούμενους ενώ σε ολόκληρη τη χώρα υπήρχε lockdown. Σε πολλές περιπτώσεις υπήρξαν εργαζόμενοι που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό, κάποιοι δε ασθένησαν βαριά.

  • Δεν εξυπηρετούνταν μόνο ανάγκες των ωφελούμενων αλλά και άλλων κατοίκων (πληρωμές λογαριασμών ύδρευσης, ηλεκτρισμού,  τηλεπικοινωνιών, ειδικά για τους κατοίκους ορεινών και ημιορεινών περιοχών).

·         Από την ύπαρξη και λειτουργία του προγράμματος όλα αυτά τα χρόνια προκύπτει και προφανές δημοσιονομικό όφελος: κατ’ οίκον φροντίδα ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ που διαφορετικά μπορεί να επιβάρυναν τις δαπάνες του συστήματος υγείας αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων (νοσηλείες, επιπλέον φαρμακευτική δαπάνη κλπ).

Ας επισημανθούν όμως και κάποια πρόσθετα στοιχεία που αφορούν και τους εργαζόμενους στο Βοήθεια στο Σπίτι και τους Δήμους στους οποίους εργάζονται:

·         Επί 20 χρόνια εργάζονται με ανανεωνόμενες συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Με παρατάσεις λειτουργίας του προγράμματος κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή τις περισσότερες φορές. Απλήρωτοι για πολλούς μήνες αρκετές φορές, ακόμα και στην περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού. 20 χρόνια ομηρία, άγχος, ένταση, αλλά πάντα στο πλευρό των συνανθρώπων τους, ηλικιωμένων  και ΑΜΕΑ.

Με την απόφαση του ΣτΕ, πέρα από την ουσιαστική απόλυση 1073 εργαζομένων (συν αυτούς που αποκλείστηκαν ήδη από την έκδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων).

·         20 χρόνια τώρα υπήρχε ένας συγκεκριμένος καταμερισμός των καθηκόντων μεταξύ των ειδικοτήτων (Κοινωνικοί Λειτουργοί - Νοσηλευτές - Οικογενειακοί Βοηθοί), ο οποίος κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα, με νέους συναδέλφους που θα πρέπει να ενταχθούν σταδιακά στην λογική και τον τρόπο λειτουργίας των δομών.

·         Δεν θίγονται όμως μόνον οι εργαζόμενοι στις δομές. Και οι ίδιοι οι δήμοι επηρεάζονται καίρια στην ομαλή λειτουργία τους. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η Δ.Ε. Αμφιλοχίας του ομώνυμου Δήμου: με βάση την απόφαση του ΣτΕ, από τους 5 εργαζόμενους στο Βοήθεια στο Σπίτι οι 4 (!!!) μένουν έξω! Μόνο μια θέση Κοινωνικού Λειτουργού διασώζεται!

Κάτι που δεν είναι απλά άδικο για τους εργαζόμενους, αλλά καθιστά θύμα και τον ίδιο το Δήμο Αμφιλοχίας. Που στην έδρα του δήμου πρέπει να λειτουργήσει ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ, από μηδενική βάση μια δομή είχε 20 χρόνια εύρυθμης λειτουργίας!!!

·         Υπήρξαν νοσηλευτές και οικογενειακές βοηθοί που απασχολήθηκαν με πεντάμηνες ή οκτάμηνες συμβάσεις στα πλαίσια των  προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας. Η εμπειρία τους δε αυτή προσμετρήθηκε (και πολύ σωστά) σε προκηρύξεις του ΑΣΕΠ για μόνιμες θέσεις (2κ/2018, 3κ/2019) και εργάζονται σε μόνιμες θέσεις εργασίας.

Για τους εργαζόμενους 20 χρόνια στο Βοήθεια στο Σπίτι, μια προκήρυξη εκδόθηκε από το ΑΣΕΠ που τους αναγνωρίζει ειδική εμπειρία (όχι τα 20 αλλά τα 7 έτη) και πάλι διαβουλεύσεις και συναντήσεις και κινητοποιήσεις.

Όλα τα προαναφεθέντα δεν στοιχειοθετούν αναπόφευκτα μια κατάσταση συνεχούς ΑΔΙΚΙΑΣ ακόμα και ΑΝΑΛΓΗΣΙΑΣ απέναντι σε 2909 εργαζόμενους και μάλιστα επί 20 συναπτά έτη;

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης σε συναντήσεις με εκπροσώπους των εργαζομένων και της ΠΟΕ – ΟΤΑ παρότι εξέφρασε θετική πρόθεση για την εξεύρεση τεκμηριωμένης λύσης αναφορικά με την μονιμοποίηση του συνόλου των εργαζομένων στο Πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ», και μάλιστα στην βάση συγκεκριμένων προτάσεων εκ μέρους του Υπουργείου, δεν υπήρξε συγκεκριμένη δέσμευσή του και χρονοδιάγραμμα ώστε επιτέλους να λάβει τέλος η 20ετής ομηρία των εργαζομένων.

Δήλωσε πως, είναι δεσμευμένος και υποχρεωμένος να εφαρμόσει την με αριθμ.: 1548/2022 Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ενώ παράλληλα δήλωσε ότι χρειάζεται χρόνος για την τεκμηρίωση και εφαρμογή των απαιτούμενων παρεμβάσεων για την οριστική επίλυση του προβλήματος…

Ενόψει της κατάστασης πλήρους αβεβαιότητας που επικρατεί,  η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.ΤΑ. με μόνο γνώμονα την μόνιμη κατοχύρωση των 2.909 εργαζομένων στο Πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ» Προκηρύσσει 24ωρη Πανελλαδική Απεργία για τους εργαζόμενους στο Πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ» την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022.

Ευχή και ελπίδα αλλά και ΑΠΑΙΤΗΣΗ είναι η κυβέρνηση να αποκαταστήσει την τάξη και να αποδεχτεί τους αρχικούς πίνακες του ΑΣΕΠ, κατοχυρώνοντας απόλυτα τις θέσεις και των 2909 εργαζομένων στο Βοήθεια στο Σπίτι.

Και νόμιμο και δίκαιο και ηθικό είναι.

Και να υπάρξει μέριμνα και για τους 163 εργαζόμενους που έμειναν έξω ήδη από τα προσωρινά αποτελέσματα των αρχών του 2022.

 

 

Χρήστος Αλεξόπουλος

Κοινωνιολόγος

Βοήθεια στο Σπίτι Δ.Ε. Μενιδίου

Δήμου Αμφιλοχίας.

6945555368

cralex2001@yahoo.gr