«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021

Τσιμεντωμένα δέντρα… Μια καινοτομία στο Αγρίνιο

Τσιμεντωμένα δέντρα…

                                   Μια καινοτομία στο Αγρίνιο

Του συνεργάτη μας Θύμιου Κόσσυφα

Η ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου θεωρείται έρμαιο του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, όπως αποτυπώνεται σε πρόσφατη μελέτη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ειδικότερα η πόλη του Αγρινίου παρουσιάζει υψηλό βαθμό ευαλωτότητας, μετατρέπεται σε θερμική νησίδα τους καλοκαιρινούς μήνες και  πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα θεραπείας και πρόληψης, πριν η κατάσταση εξελιχθεί σε μη αναστρέψιμη. Η πόλη του Αγρινίου έχει υποστεί πολιτικές αφειδούς τσιμεντοποίησης, με αρνητικά αποτελέσματα που είναι πλέον ορατά και οδηγούν σε περιβαλλοντική αστική δυστοπία...

           Στην αρχή της οδού Πανεπιστημίου όπου διασταυρώνεται με τον παράδρομο της Εθνικής Οδού (απέναντι από το Υπεραστικό ΚΤΕΛ), βρίσκεται ένα ξεχασμένο σημείο πρασίνου. Πρόκειται για μια μικρή πλατεία όπου στην επιφάνειά της περιλαμβάνει πολλά δέντρα που την καθιστούν χαρακτηριστική και ιδιαίτερη. Πριν από μήνες παρατηρήσαμε δραστηριότητα από συνεργεία του Δήμου Αγρινίου στο σημείο, κι επειδή υπάρχει ένα κακό προηγούμενο υλοτομίας εντός του αστικού ιστού, ρωτήσαμε τους εργαζόμενους εκεί τι πρόκειται να φτιάξουν. Η απάντηση ήταν ότι θα κάνουν επιδιορθώσεις στην πλατεία και δεν θα πειραχτεί κανένα δέντρο.

            Μετά το τέλος των εργασιών, φάνηκε και ο σκοπός της παρέμβασης του Δήμου. Αντί να γίνειαντικατάσταση της φθαρμένης πλακόστρωσης, να τοποθετηθούν παγκάκια, φωτισμός και επιπλέον πράσινο δυστυχώς «έπνιξαν» τα δέντρα με τσιμέντο. Συγκεκριμένα επιλέχθηκε να πλαισιωθεί κάθε δέντρο ξεχωριστά από τσιμεντένιο παρτέρι ύψους 50 cm περίπου, καθιστώντας αυτόματα το σημείο αντιαισθητικό, δυσλειτουργικό και καθόλου οικείο και φιλικό για τον πολίτη. Σημειώνουμε ότι δεν έγινε καμία άλλη παρέμβαση, πλην του άσκοπου τσιμεντώματος των δέντρων που παραπέμπει σε αισθητική μνήματος κοιμητηρίου...

           Με την καταγραφή αυτού του αποτελέσματος, το Δίκτυο ΕνεργώνΠολιτών «Actnow-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΡΑ», απευθύνει στον Δήμο Αγρινίου τις κάτωθι ερωτήσεις με περιβαλλοντικό και κοινωνικό περιεχόμενο:

1)    Γιατί προχωρήσατε σε αυτό το ιδιότυπο τσιμέντωμα των δέντρων; Δεν γνωρίζει η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου ότι ο περιορισμός του ριζικού συστήματος με τσιμεντένια παρτέρια επηρεάζει σημαντικά τη στατικότητα των δέντρων;2)   


Γιατί δεν προβήκατε σε ήπια ανάπλαση της πλατείας με προσθήκη επιπλέον πρασίνου, νέου πλακόστρωτου και ηλεκτροφωτισμού;Επίσηςμε λίγα παγκάκια δεν θα προέκυπτε ένα όμορφο σημείο στάσης για τις δεκάδες συμπολιτών μας που διέρχονται από το σημείο καθημερινά;

3)    Το δημόσιο χρήμα που σπαταλήθηκε για το ανούσιο τσιμεντάρισμα των δέντρων δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ουσιαστική ανάπλαση του συγκεκριμένου χώρου σε χώρο πρασίνου και αναψυχής που τόσο πολύ έχει ανάγκη η τσιμεντούπολη του Αγρινίου;

Είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει στον Δήμο Αγρινίου, αντί να έχουμε επαύξηση πρασίνου έχουμε επαύξηση τσιμέντου!!!

Η «Actnow-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΡΑ»ΚΑΛΕΙ τον Δήμο Αγρινίου να αφουγκραστεί τις απαιτήσεις των καιρών, ενισχύοντας τις δράσεις αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, συμβάλλοντας ενεργά και με καίριες παρεμβάσεις προκειμένου να αντιστραφεί το δυσοίωνο περιβαλλοντικό μέλλον που προβλέπεται για την περιοχή μας.

            Ας γίνει η αρχή με τηναφαίρεση της τσιμεντένιας «θηλιάς» που έβαλαν στα δέντρα και που επιπλέον εμποδίζει το νερό της βροχής να εισχωρεί κανονικά  στο έδαφος με αποτέλεσμα την ελλειμματική εισροή νερού και τον κίνδυνο να ξεραθούν από λειψυδρία(ήδη ένα δέντρο κοντεύει να ξεραθεί, το βλέπουμε στη φωτογραφία), λόγω και της κλιματικής αλλαγής που φέρνει μείωση βροχοπτώσεων  και την ουσιαστική ανάπλασητης εν λόγω πλατείας προκειμένου αυτή να γίνει ένα σημείο χωρικής απόλαυσης, ανθρώπινο και ελκυστικό για τον πολίτη.

Από τις επισυναπτόμενες φωτογραφίες προκύπτει ότι το τσιμέντο δεν καλύπτει, αλλά αντιθέτως αποκαλύπτει, την περιβαλλοντική και πολιτιστική ανεπάρκειά μας.

 


Αγρίνιο, 07/07/2021

Για την Actnow- ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΡΑ

Θύμιος Κόσσυφας