«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

Ενημέρωση από το δήμο Αμφιλοχίας

Η παράσταση «ΕΛΛΑΣ, ΗΡΩΩΝ ΧΩΡΑ…» έρχεται και στην Αμφιλοχία

 

Τη θεατρική παράσταση «ΕΛΛΑΣ, ΗΡΩΩΝ ΧΩΡΑ…», βασισμένη στα πάντα επίκαιρα μονόπρακτα του χρονικογράφου Γεωργίου Σουρή, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι το επιθυμούν την ερχόμενη Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021 στις 21:30, στο αρχαίο κάστρο της Λιμναίας στην Αμφιλοχία.

Ο πολυγραφότατος Γεώργιος Σουρής, πέντε φορές προταθείς για Νόμπελ λογοτεχνίας, έχει χαρακτηριστεί ως «σύγχρονος Αριστοφάνης». Μέσα στα έργα του, με τρόπο σατιρικό και...

χιουμοριστικό αλλά ποτέ υβριστικό, καυτηριάζει τα κακώς κείμενα της εποχής του, παραμένοντας διαχρονικός ακόμη και σήμερα, περισσότερο από έναν αιώνα μετά από τον θάνατό του.

Η εμπνευσμένη από το συγγραφικό έργο τουπαράσταση «ΕΛΛΑΣ, ΗΡΩΩΝ ΧΩΡΑ…», αντλεί τον τίτλο της από στίχο του πασίγνωστου ποιήματός του «Ποιος είδε κράτος λιγοστό»:

Ποιος είδε κράτος λιγοστό

σ’ όλη τη γη μοναδικό,

εκατό να εξοδεύει

και πενήντα να μαζεύει;

Τιμώντας την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και κατανοώντας την ανάγκη τόσο του κοινού όσο και των καλλιτεχνών για επικοινωνία, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Αγρινίου σε συνεργασία με τον Δήμο Αμφιλοχίαςέχει επιλέξει η είσοδος στην παράσταση να είναι ΔΩΡΕΑΝ.




ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Επισημαίνεται ότι θα τηρηθούν όλοι οι υγειονομικοί κανόνες ασφαλείας για την προφύλαξη από τον Covid 19 και η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τους θεατές είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής τους στο χώρο της παράστασης (είσοδος στο χώρο, τοποθέτηση στις θέσεις, παραμονή στο χώρο και έξοδος από αυτόν).

Μπορείτε να δείτε το spot του θεατρικού στον παρακάτω σύνδεσμο:https://youtu.be/yZUPY5bziU8

 

***

Διοργάνωση συνεδρίου με θέμα «Ο Βάλτος στην Επανάσταση του 1821» από τον Δήμο Αμφιλοχίας

 

 

Ο Δήμος Αμφιλοχίας, για να τιμήσει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, διοργανώνει Συνέδριο με θέμα: «Ο Βάλτος στην Επανάσταση του 1821».

Σκοπός του συνεδρίου είναιη ανάδειξη της συμμετοχής της περιοχής του Βάλτου στα εθνικοαπελευθερωτικά, κοινωνικά, πολιτισμικά, πολιτικά και εκκλησιαστικά δρώμενα που διαμόρφωσαν τη νεοελληνική ταυτότητα, στην προεπαναστατική, επαναστατική και μετεπαναστατική περίοδο μέχρι την απελευθέρωσή της και την ενσωμάτωση στο νεοπαγές ελληνικό κράτος.

 

Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου είναι οι ακόλουθες:

·               Η δράση των κλεφτών και αρματολών και η προετοιμασία για την Επανάσταση

·               Μάχες και σημαντικά στρατιωτικά γεγονότα κατά την Ελληνική Επανάσταση.

·               Η κοινωνική, οικονομική παρουσία της περιοχής στον Απελευθερωτικό Αγώνα.

·               Ο Βάλτος στο νέο Ελληνικό κράτος. Η διοικητική οργάνωση, Οι τριβές και τα κινήματα που ακολούθησαν.

 

Το συνέδριοπρογραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Οκτωβρίου 2021 στην Αμφιλοχία. Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου ήδη επεξεργάζεται τα πιθανά σενάρια για τις συνθήκες διεξαγωγής του σε περίπτωση αλλαγής των υγειονομικών συνθηκών, ετοιμάζοντας προτάσεις που προβλέπουν την πραγματοποίησή του και σε συνθήκες εξ αποστάσεως αν χρειαστεί.

Στο συνέδριο καλούνται να καταθέσουν προτάσεις για εισήγηση Μέλη Δ.Ε.Π. και Ε.Δ.Π. των Α.Ε.Ι., Εκπαιδευτικοί κάθε βαθμίδας, Ερευνητές/Ερευνήτριες και Προπτυχιακοί και Μεταπτυχιακοί Φοιτητές/Φοιτήτριες. Θα ακολουθήσει η έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου από Εκδοτικό Οίκο με ISBN που θα επιμεληθεί η Επιστημονική Επιτροπή. Οι προφορικές εισηγήσεις θα έχουν διάρκεια 15 λεπτών. Στο τέλος της κάθε συνεδρίας θα γίνεται συζήτηση.

Όσες/όσοι ενδιαφέρονται να παρουσιάσουν την εισήγησή τους στο Συνέδριο, παρακαλούνται να υποβάλουν περίληψη μέχρι 31 Αυγούστου 2021 με ηλεκτρονική αποστολή, στην ηλεκτρονική διεύθυνση ovaltosto21@gmail.com, η οποία θα κριθεί από την Επιστημονική Επιτροπή, σύμφωνα με τις παρακάτω προδιαγραφές:

 

·         Αρχείο MS Word (όχι pdf)

·         Έκταση: 250 λέξεις (χωρίς τις βιβλιογραφικές αναφορές)

·         Γραμματοσειρά: Times New Roman

·         Βασικά στοιχεία: ο τίτλος της εισήγησης, το όνομα του/των συγγραφέα/-ων, τα στοιχεία επικοινωνίας (φορέας, ηλεκτρονική διεύθυνση) θα είναι κεντραρισμένα. Θα ακολουθεί το σώμα της περίληψης και 4-6 λέξεις κλειδιά. Θα αναφέρεται η θεματική ενότητα στην οποία ανήκει.

 

Οι περιλήψεις θα κριθούν από τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, με κριτήρια τη σαφήνεια, την τεκμηρίωση και τη συνεισφορά τους στη διεύρυνση της υπάρχουσας γνώσης σχετικά με το θέμα του Συνεδρίου. Η ενημέρωση για την αποδοχή τους θα γίνει σε εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι την εκπόνηση του τελικού προγράμματος. Κάθε σύνεδρος μπορεί να συμμετάσχει με μία ατομική εισήγηση και/ή με μία σε συνεργασία.

 

Οργανωτική Επιτροπή:

 

Πρόεδρος: Ανδρίκουλα Σοφία, Αντιδήμαρχος

Μέλη:Δράκου Ελένη,Μπεστητζάνου Πηνελόπη,Χριστοδούλου Ιφιγένεια

 

Γραμματεία Συνεδρίου: Καρακώστας Κων/νος τηλ. 2642360455, Χαρδαλιά Φωτεινήτηλ. 2642360450

 

Επιστημονική Επιτροπή:

 

Πρόεδρος:Παλιούρα Μίρκα, Ιστορικός Τέχνης, Μουσείο Μπενάκη-Συλλογή Φινόπουλου

 

Μέλη:

Δαμάλα Βασιλική, Καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Med.

Υφαντής Ηλίας (Λίνος), Δρ Ιστορίας Αρχαιολογίας Παν. Πατρών, Διευθυντής Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Μεσολογγίου

Χούτας Νικόλαος, Δρ Νεότερης Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Εκπαιδευτικός

 

***

Το πρόγραμμα του Θεάτρου Σκιών (Καραγκιόζης) στο Δήμο Αμφιλοχίας (26.07.2021)