«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

Χωρίς πεζοδρόμια & δημοτικό φωτισμό στην Β/Δ είσοδο του Καινούργιου Δ.Ε. Θεστιέων - Δήμου Αγρινίου

 


Χωρίς πεζοδρόμια & δημοτικό φωτισμό στην Β/Δ είσοδο του Καινούργιου Δ.Ε. Θεστιέων - Δήμου Αγρινίου...

***


                                  Καινούργιο 26-07-2021

                                         Αρ. πρωτ. 03

 

 

Δ/νση: Καινούργιου Δ.Ε. Θεστιέων

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Κ. Κορδάτος

6977982673  & 6909405878

E-mail: kostaskordatos@gmail.com

ΠΡΟΣ

1.       ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

-      Περιφερειάρχη κ. Ν. Φαρμάκη

-      Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων

Αθανάσιο Μαυρομμάτη

            Νέα Εθνική Οδός Πατρών-Αθηνών 32, Τ.Κ. 26441, Πάτρα

     grafeiotypou@pde.gov.gr 

2.       Δήμο Αγρινίου

-      κ. Δήμαρχο  : Γεώργιο Παπαναστασίου

-      κ. Αντιδήμαρχο (αρμοδιοτήτων του Τμήματος Συγκοινωνιών  Κυκλοφορίας κ.α.): Δημ. Σκορδόπουλο

gtypou@agrinio.gr  - protokolo@agrinio.gr 

                                                           3. Πρόεδρο ΤΕΕ - Περιφερειακό Τμήμα Νομού Αιτωλοακαρνανίας

κ. Μπλέτσα Στυλιανό (Λίνο)

      Π. Σούλου 11,    30100      ΑΓΡΙΝΙΟ

      Τηλ:  (26410)  55755 , 56789 , Fax:  31506

       : tee_ait@tee.gr

4.       Διεύθυνση Αστυνομίας Ακαρνανίας

-      Δ/ντη Τροχαίας

  adakarnanias@hellenicpolice.gr 

 

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ:  α) Κοινότητα Καινούργιου

                                β) Επιστημονικά Ιδρύματα

                                γ)  Πολιτικά Κόμματα

                                δ) Τοπικοί κοινωνικοί φορείς - ΜΜΕ

 

ΘΕΜΑ: «Χωρίς πεζοδρόμια & δημοτικό φωτισμό στην Β/Δ είσοδο του Καινούργιου Δ.Ε. Θεστιέων - Δήμου Αγρινίου»

 

Είναι γνωστό ότι στην Εθνική Οδό της π. επαρχίας Τριχωνίδας,  που συνδέει το Αγρίνιο με το Θέρμου και προς τον Προυσό της Ευρυτανίας δια μέσου Νερομάνας οι υποδομές στο οδικό δίκτυο χρήζουν άμεσων τεχνικών παρεμβάσεων. Ο κυκλοφοριακός φόρτος είναι δυσανάλογα μεγάλος με τον σχεδιασμό και την διαχείριση της κυκλοφορίας της εποχής, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε αυτό το επαρχιακό δίκτυο.

Στο οδικό δίκτυο Αγρινίου - Θέρμου, καθ’ όλο το έτος, διέρχεται μεγάλος αριθμός οχημάτων κάθε είδους, τοπικής και υπερτοπικής σημασίας το δε μεγαλύτερο μέρος του εκτίνεται εντός των οικισμών της πεδινής Τριχωνίδας κατά την έννοια του μήκους αυτών! 

Η συνεχής κυκλοφορία, όπως προλέγουμε, εντός των οικισμών, μεγάλου αριθμού κυκλοφορίας οχημάτων, καθιστούν σε πολλά σημεία εντός των οικισμών τη διάβαση πεζών και προπάντων μεγάλου αριθμού μαθητών πολύ επικίνδυνη.

Στο Καινούργιο παρατηρείται τακτικά μεγάλος αριθμός ατυχημάτων επί της Ε.Ο. με σοβαρούς τραυματισμούς και υλικές ζημιές, ενώ τα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα έχουν πάρει ανησυχητικές κοινωνικές διατάσεις.

Ειδικότερα:

Στην είσοδο του  Καινούργιου από τη Β/Δ πλευρά από τη Ν. Αβόρανη, η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία ΕΟ, έως το κυκλικό κόμβο στη θέση «Χαραυγή», δεν υπάρχουν καν πεζοδρόμια, όπου συχνά οι κάτοικοι μετακινούνται πεζοί στο κέντρο της αγοράς, ή για τις αγροτικές τους δραστηριότητες, όπως επίσης και οι μαθητές που φοιτούν στο 2ο Δημοτικό Σχολειό Καινουργίου, κινούνται εντός του οδοστρώματος, λόγω της έλλειψης πεζοδρομίων! Αν προστεθεί και το αλαλούμ που επικρατεί στον κυκλικό κόμβο στη θέση «Χαραυγή», χωρίς την ύπαρξη διάβασης πεζών, οι κίνδυνοι ατυχημάτων και δυστυχημάτων, που ελλοχεύουν καθημερινά είναι μεγάλοι (η Τροχαία Αγρινίου έχει καταγεγραμμένα πλείστα συμβάντα στην περιοχή)

Το «μαρτύριο» της προσπέλασης αυτού της επικίνδυνης Εθνικής Οδού, αστικής χρήσης αυτού του επικίνδυνου δρόμου, οξύνεται κατά τις νυχτερινές ώρες, όπου απουσιάζει παντελώς ο δημόσιος φωτισμός.

Οι συγχωριανοί μας που κατοικούν παράλληλα με αυτό το τμήμα της Ε.Ο., καθώς και οι διερχόμενοι της περιφέρειας εκτός του Καινούργιου, είναι πολίτες ενός κατώτερου θεού!     

Κατά την εκτίμησή μας όλα τα παραπάνω  οφείλονται κυρίως στην έλλειψη σχεδιασμού για την ύπαρξη ανάλογων υποδομών εκατέρωθεν της ΕΟ π.χ. πεζοδρόμια, ελλιπής φωτισμός, νησίδες, διαγραμμίσεις κ.α. και στην πλημμελή έως ανύπαρκτης επιστημονικά συνολικής διαχείριση της κυκλοφορίας. Επί αυτού σας υποβάλουμε και σχετικό μας υπόμνημα προς το ΤΕΕ Αιτωλ/νίας για έκφραση επιστημονικής – τεχνοκρατικής γνώμης,  που έως σήμερα δεν έχει απαντηθεί το αίτημά μας, όπως και από το Δήμο Αγρινίου, σχετικά με το τι προτίθεται να πράξη επί αυτιού..   

 

Απαιτείται:

1)       Άμεσα η  Κατασκευή Πεζοδρομίων στο Τμήμα αυτό και στις δύο πλευρές της Ε.Ο. Αγρινίου Θέρμου, επί της εισόδου του οικισμού Καινούργιου Δ.Ε. Θεστιέων (περιοχή Ντόκα – Σταμούλη - Καψάλη κ.α.) έως τον κυκλικό κόμβο στη Χαραυγή.

2)       Η τοποθέτηση καθ’ όλου το μήκους του δρόμου από την Β/Δ είσοδο του Καινούργιου με τον ανάλογο φωτισμό νέας τεχνολογίας (LED), όπου σήμερα δεν υπάρχει καν φωτισμός. Η εικόνα αυτής της περιοχής παραπέμπει σε τριτοκοσμική χώρα, όπου μας πληγώνει και ταυτόχρονα μας προσβάλει ως δημότες και πολίτες.  

3)     Μελέτη για συνολικές παρεμβάσεις διαχείρισης της κυκλοφορίας της Ε.Ο. Αγρινίου Θέρμου, εντός των οικισμών και ιδιαίτερα στο Καινούργιο. Η έκταση και το μεγάλο πλάτος  του δρόμου, καθώς και η διέλευση μεγάλου αριθμού αγροτικών ελκυστήρων και κάθε είδους ειδικού οχήματος καθημερινά, επιβάλλον την άμεσα επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος, από τους συναρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς.

 

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες και την ενημέρωσή μας

 

Υ.Γ.: 1) Οι κάτοικοι του Καινούργιου είναι ανήσυχοι και νιώθουν την αδιαφορία της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης χρόνια τώρα που υφίστανται! Μήπως είναι ευκαιρία των προγραμματισμένων παρεμβάσεων, επί του συγκεκριμένου τμήματος της Ε.Ο. να προβείτε στις ενδεικνυόμενες παρεμβάσεις;

Υ.Γ.: 2) Στις φωτο από το τμήμα αυτό φανερώνουν του λόγου το αληθές

 – δείτε δημοσίευμα το σύνδεσμο: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=4520852311293317&id=100001057797046 .

 







 Με εκτίμηση

Κώστας Διον. Κορδάτος

(Συντονιστής αυτoδιοικητικής κίνησης)

Καθηγητής, Μηχανολόγος