«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

Ενημέρωση από το δήμο Αγρινίου

Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Θαλασσίου Σκι

Στην τελική ευθεία είναι οι προετοιμασίες για την έναρξη του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος  Ανδρών,  Γυναικών και Αμεα   στις 22- 25  Ιουλίου στο Φράγμα Στράτου.

Η Ελλάδα, για πρώτη φορά,  φιλοξενεί Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αμεα με  τη συμμετοχή 20 αθλητών.

Ήδη,  οι περισσότερες αποστολές έχουν φτάσει στο Αγρίνιο  προκειμένου, αύριο Τρίτη και την Τετάρτη, να κάνουν τις επίσημες προπονήσεις τους.

 «Αθλητές και αθλήτριες από 18 χώρες θα διαγωνιστούν και στα 3 αγωνίσματα, δηλαδή...

σλάλομ, φιγούρες και άλμα με την Ελληνική  ομάδα να διεκδικεί με αξιώσεις διακρίσεις και μετάλλια. Είμαστε χαρούμενοι γιατί το Αγρίνιο φιλοξενεί μια κορυφαία αθλητική εκδήλωση. Καλούμε τους Αγρινιώτες να παρακολουθήσουν το αγωνιστικό πρόγραμμα που ξεκινά την Πέμπτη 22Ιουλίου. Θέλω να ενημερώσω ότι με  χορηγία του Αστικού ΚΤΕΛ Αγρινίου  θα υπάρχουν δωρεάν  δρομολόγια προς το φράγμα του Αχελώου me  αφετηρία τα σχολικά συγκροτήματα στην πλατεία Μαβίλη. Τα δρομολόγια  έχουν ως εξής : 8.00,  13.00  και  18.00 ενώ οι φίλαθλοι  μπορούν να μετακινούνται και με τα τακτικά δρομολόγια που κάνουν στάση στη γέφυρα του Αχελώου», ανέφερε σχετικά ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Ζαρκαβέλης.

 Το Πανευρωπαϊκό  Πρωτάθλημα  Ανδρών,  Γυναικών και Αμεα συνδιοργανώνουνη  Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσίου Σκι, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Δήμος Αγρινίου.


 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

***

Επιστολή Δημάρχου σε Υπουργό για ακαρπία επιτραπέζιας ελιάς

 

ΠΡΟΣ:

 

κ. Σπήλιο Λιβανό,

      Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και

Tροφίμων

 

Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή επανέρχομαι με σκοπό να σας ενημερώσω,σε συνδυασμό με τις δυο προηγούμενες επιστολές μου, για το μείζον ζήτημα της ακαρπίας που παρατηρείται φέτος στο σύνολο της καλλιέργειας ελιάς και ειδικότερα στις επιτραπέζιες ποικιλίες,σε όλη την έκταση του Δήμου Αγρινίου.

Σίγουρα γνωρίζετε ότι την τρέχουσα περίοδο, αναμένεται κατακόρυφη πτώση της παραγωγής σε μία από τις βασικές καλλιέργειες του Νομού ευρύτερα αλλά και του Δήμου Αγρινίου ειδικότερα. Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο επηρέασαν δυσμενώς την ανθοφορία και την καρπόδεση σε όλες τις επιτραπέζιες ποικιλίες (ενδεικτικά αναφέρω και την χονδροελιά που καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής στο Δήμο Αγρινίου),όπου υπάρχει γενική ακαρπία και αυτό έχει ως συνέπεια να έχουμε σημαντικό πλήγμα στο εισόδημα των παραγωγών μας καθώς αποτελεί μια από τις πιο προσοδοφόρες καλλιέργειες του Δήμου μας.

Επίσης, επισημαίνω τους πιθανούς λόγους της ακαρπίας και οι οποίοι έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή και το γεγονός ότι το μήνα Μάρτιο –εποχή ανθοφορίας της ελιάς- εκδηλώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα που συνοδεύτηκαν από χαμηλές θερμοκρασίες το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Το αποτέλεσμα αυτών των δυσμενών καιρικών συνθηκών είναι να υπάρχει μείωση της ανθοφορίας και κατά συνέπεια της καρπόδεσης και της παραγωγής.

Σύμφωνα, άλλωστε, με εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, αποφασίσθηκε η στήριξη των αγροτών που επλήγησαν με τον ίδιο τρόπο (ακαρπία), από τα αρμόδια όργανα.

Κύριε Υπουργέ,

Παρακαλώ για τις ενέργειές σας, ώστε το συντομότερο δυνατό να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι για τη διαπίστωση των ζημιών και  οι πληγέντες αγρότες να ενταχθούν στα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί σε άλλες περιοχές της χώρας.

Αναμένω ότι θα λάβετε μέριμνα και θα ενισχύσετε με κάθε τρόπο τους ελαιοπαραγωγούς που πλήττονται από την ακαρπία γιατί είναι ο μόνος τρόπος να στηρίξετε την τοπική οικονομία.

 

Με τιμή

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ