«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ Γ.Ν. ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ σχετικά με τα περιστατικά των βίαιων συμπεριφορών εντός του Νοσοκομείου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

     ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ                                                                                 
     6 η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
     ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ – ΗΠΕΙΡΟΥ –                                                                                     
     ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ &   ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ                                                      
    ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ                                                                Αγρίνιο, 04/02/2020
   ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ
                                                                                   
           ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ  ΔΙΟΙΚΗΤΗ
ΤΟΥ Γ.Ν. ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ- Ν.Μ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ
                    
Σε απάντηση της καταγγελίας του  Σ.Ε.Ν.Α. (ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ) σχετικά με τα περιστατικά των βίαιων συμπεριφορών εντός του Νοσοκομείου δηλώνουμε ότι:
Τα περιστατικά βίαιων συμπεριφορών (είτε με την μορφή απειλής ,είτε φραστικής βίας, ακόμα και χειροδικίας) δεν είναι τωρινά ούτε και πρωτόγνωρα, ούτε θα εκλείψουν. Ανάγονται στο παρελθόν και επαναλαμβάνονται δοθείσης της ευκαιρίας.
Αυτό επιβεβαιώνεται από τον γενικό κανόνα εκδήλωσης βίαιων συμπεριφορών , δηλ. ότι...
η οποιαδήποτε μορφή βίας δεν καταργείται, είτε με την χρήση κατασταλτικών μηχανισμών είτε άλλων μορφών τιμωρίας.
Αναπαράγεται μέσα από την ίδιες συνθήκες που την δημιουργούν και που αυτές αναφέρονται στην ιδεολογία και τον πολιτισμό του ατόμου που εκδηλώνει βίαιες συμπεριφορές.
Για να εκλείψουν οι συνθήκες που αναπαράγουν τις βίαιες συμπεριφορές θα πρέπει να γίνει συνείδηση η  ιδεολογία της  αναγνώρισης και του  σεβασμού προς όλους σε επίπεδο κοινωνίας,  και ειδικότερα στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, προς τους επαγγελματίες  που φροντίζουν για την αποκατάσταση της υγείας των πολιτών, είτε αυτοί είναι Ιατροί είτε είναι Νοσηλευτές είτε άλλοι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου.
Έως να γίνει αυτό,  η Διοίκηση του Νοσοκομείου  είναι υποχρεωμένη να μεριμνά για την ασφαλή διαβίωση και το ασφαλές εργασιακό περιβάλλον  όλων των εργαζομένων του Νοσοκομείου.
Προς αυτή την κατεύθυνση και μετά τα τελευταία βίαια  περιστατικά, έγινε συνάντηση ΤΗΝ 28/1/2020 του Διοικητή με τον Αστυνομικό Διευθυντή ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ και υπήρξε η διαβεβαίωση εκ μέρους της Αστυνομικής Διεύθυνσης  για φυσική παρουσία της αστυνομίας μέσω καθημερινών  περιπολιών, μιας και η ολοήμερη φυσική παρουσία  αστυνομικών στο Νοσοκομείο ως αποκλειστική  Υπηρεσία, που θα ήταν και η ιδανική λύση για την πρόληψη   των βίαιων συμπεριφορών,  είναι  απαγορευτική.
Μετά  δε από κοινή σύσκεψη την 31/1/2020 μεταξύ   του Διοικητή με την προϊσταμένη της Φύλαξης με τον εκπρόσωπο  των εργαζομένων ιατρών κ. Κ. ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟ  και εκπροσώπου του  προσωπικού φύλαξης ( Ο πρόεδρος του Σ.Ε.Ν.Α  κ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ Β. αναζητήθηκε να παραστεί στην σύσκεψη αλλά ήταν εκτός Νοσοκομείου) αποφασίστηκε η αυστηρή τήρηση
του ωραρίου των επισκεπτών( ΚΥΡΙΑΚΕΣ και ΑΡΓΙΕΣ 11:00-13:00 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ 17:30-20:30 ) και αυστηρά η παρουσία μόνο ενός συνοδού ανά ασθενή εκτός επισκεπτηρίου και δυο συνοδών εντός επισκεπτηρίου στους χώρους των κλινικών.
 Παράλληλα  αποφασίστηκε η  τοποθέτηση πορτών στις κλινικές που θα ανοίγουν μόνο με ηλεκτρονικό σύστημα καρτών που θα εφοδιάζονται μόνο οι αρμόδιοι εργαζόμενοι.
Επίσης ανάλογα με τις χρηματοδοτικές δυνατότητες του προϋπολογισμού, θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε το προσωπικό φύλαξης, που όχι μόνο επιτελεί το καθήκον  του σωστά, αλλά πολλές φορές είναι και αυτό θύμα βίαιων συμπεριφορών από παραβατικά κυρίως άτομα.
Δυστυχώς όμως το προσωπικό φύλαξης δεν υποκαθιστά την δικαιοδοσία της Αστυνομίας στο τρόπο αντιμετώπισης των βίαιων συμπεριφορών μιας και δεν έχει κατασταλτική αρμοδιότητα.
Προφανώς ο ΣΕΝΑ λόγω της μη παρουσίας του προέδρου του στην σύσκεψη δεν είχε πληροφορηθεί για το τι αποφασίστηκε, και που ποτέ ως ΣΩΜΑΤΕΙΟ  δεν πρότεινε προς την Διοίκηση  τρόπους και μέτρα για την αποφυγή βίαιων συμπεριφορών.
Πέρα από αυτά τα μέτρα, θα πρέπει να καταλάβουν και να συναισθανθούν όλοι αυτοί που επισκέπτονται το Νοσοκομείο,  Και κάνω έκκληση για αυτό, ότι πρέπει να αναγνωρίσουν και να σέβονται την προσπάθεια που καταβάλλουν οι Ιατροί,  οι Νοσηλευτές και όλοι οι εργαζόμενοι κάτω από δύσκολες συνθήκες, πολλές φορές στα όρια της εργασιακής εξάντλησης, για να περιθάλψουν τους  ασθενείς.
Κανένας δεν κέρδισε από την χρήση βίας οποιασδήποτε μορφής.
Τα αναφερόμενα στην Καταγγελία του Σ.Ε.Ν.Α. περί ομαλής λειτουργίας του Νοσοκομείου, που σκοπίμως διαχωρίζεται από την Ασφάλεια των εργαζομένων, γίνεται εκ του πονηρού και με συγκεκριμένο σκοπό που γνωρίζουν μόνο οι συντάκτες της καταγγελίας.
Τώρα ανακάλυψε ο Σ.Ε.Ν.Α και καταδικάζει την ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ του Νοσοκομείου,  και απειλεί μάλιστα με κάθε νόμιμο δικαίωμα εναντίον της ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ(αλήθεια τι εννοεί  αναφέροντας ως μηχανισμό  διοίκησης, τον Διοικητή η το Διοικητικό Συμβούλιο;)θεωρώντας το μάλιστα  Υπεύθυνο για σοβαρότατα λειτουργικά προβλήματα του Νοσοκομείου.
Αλήθεια γιατί δεν κατονομάζει πια είναι τα σοβαρότατα λειτουργικά προβλήματα του Νοσοκομείου;
Μήπως πρέπει ο Σ.Ε.Ν.Α που θεωρεί, μέσω της καταγγελίας, υπεύθυνο τον μηχανισμό Διοίκησης για τα  σοβαρότατα λειτουργικά προβλήματα του Νοσοκομείου και την μη λήψη μέτρων για εξάλειψη των βίαιων συμπεριφορών, να δώσει απαντήσεις Δημοσίως και για ανάρμοστες συμπεριφορές εργαζομένων προς πολίτες που έχουν μάλιστα κατατεθεί κατά καιρούς και εγγράφως προς το Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών/τριών Υπηρεσιών Υγείας, και πως αυτές αντιμετωπίστηκαν από τον μηχανισμό Διοίκησης;
Μήπως ο Σ.Ε.Ν.Α. πρέπει να απαντήσει που οφείλεται η ανεπαρκής στελέχωση του Νοσοκομείου όχι μόνο τώρα αλλά και διαχρονικά;
Στην εκάστοτε Διοίκηση ή στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία που χρηματοδοτεί το Δημόσιο Σύστημα  Υγείας με υπολειμματικούς πόρους που στο παρελθόν μάλιστα κατασπαταλήθηκαν εκεί που γνωρίζει όλη η κοινωνία;
Η ομαλή λειτουργία όλων των  Δημόσιων  Νοσοκομείων , διασφαλίζεται μόνο μέσα από την συνειδησιακή απόκτηση εργασιακής κουλτούρας από όλους τους εργαζόμενους σε αυτό ,  που έχει ως κύρια συνισταμένη  την προσφορά παροχής υπηρεσιών υγείας  προς τους
ασθενείς πολίτες, πέρα από ιδιοτέλειες και ανταποδοτικές μικροπολιτικές σκοπιμότητες που ανθίζουν εδώ και δεκαετίες μέσα στο χώρο των Δημόσιων Νοσοκομείων και αποτελούν μια από  τις σοβαρότατες παθογένειες που ταλαιπωρούν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.


                                                                                                ΑΓΡΙΝΙΟ, 4/2/2020

                                                                                                  Ο   ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
                                                                                                                       ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ


                                                                                                                                             ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΩΛΗΣ