«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

ΑΡΠΑ Δυτικής Ελλάδας: Θα μεριμνήσει επιτέλους κυβέρνηση-περιφέρεια για πραγματικό σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης του κορωναϊού;

Θα μεριμνήσει επιτέλους κυβέρνηση-περιφέρεια για πραγματικό σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης του κορωναϊού;
σχόλιο από τον Χρήστο Κοσίνα
περιφερειακό σύμβουλο με την Αριστερή Παρέμβαση-Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα

Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δια στόματος κ. Φαρμάκη, έδειξε τάχιστα μεγάλη ετοιμότητα να πάρει πρωτοβουλίες και να κάνει προτάσεις στη κυβέρνηση για μέτρα οικονομικής ανακούφισης του επιχειρηματικού κόσμου λόγω της ακύρωσης των εκδηλώσεων του καρναβαλιού της Πάτρας. Κάνει όμως το ίδιο για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας ώστε να υπάρξει πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση κρουσμάτων του κορωναϊού;
Κυβέρνηση και περιφέρεια όσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν ότι βρίσκονται σε «μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα»,  το μόνο που καταφέρνουν είναι...
να δημιουργούν αγανάκτηση στο λαό που βλέπει το δημόσιο σύστημα υγείας διαλυμένο. Η κυβέρνηση της Ν.Δ., αντί για ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας, που υποχρηματοδοτείται και υποβαθμίζεται από όλες τις κυβερνήσεις και την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ,  εφαρμόζει την πάγια μέθοδο της ποινικοποίησης-καταστολής, αναγγέλλοντας ποινές φυλάκισης 2 ετών σε όσους δε συμμορφωθούν με την ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων.  Η περιφερειακή αρχή ενώ έχει επίγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης, σε σύσκεψη που πραγματοποίησε με την ΕΟΔΥ την περασμένη Τρίτη, δηλώνει πως «δεν χρειάζεται κανένα πρόσθετο μέτρο», αρκεί να υπάρξει ενημέρωση για τους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας.
Πως θα υπάρξει πραγματική πρόληψη όμως όταν εδώ και βδομάδες που υπάρχει σαφής εκτίμηση για την πιθανότητα έλευσης του κοροναϊού στην Ελλάδα, η περιφέρεια δεν έχει πάρει κανένα σοβαρό μέτρο ενημέρωσης και πρόληψης;  Όταν υπάρχει η πληροφορία ότι μια νόσος μεταδίδεται και από ασυμπτωματικά άτομα, ξεκινάς έγκαιρα και όχι κατόπιν εορτής εκστρατεία ενημέρωσης για τα ατομικά μέτρα προφύλαξης. Χωρίς να σημαίνει πως αυτό από μόνο του είναι αρκετό...
Όταν είναι γνωστό πως το 20% όσων νοσήσουν από κοροναϊό θα χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομείο ή/και σε Μ.Ε.Θ., πως σκοπεύει να διαχειριστεί εν δυνάμει περιστατικά που χρήζουν εντατικής νοσηλείας με ένα νοσοκομείο αναφοράς στη Δυτική Ελλάδα και με μόλις 17 (!) μονάδες ΜΕΘ σε ολόκληρη τη περιφέρεια σε λειτουργία για 700.000 κατοίκους; Με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, σε υλικοτεχνική υποδομή σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, τοπικές μονάδες υγείας. Με μονάδες ΜΕΘ και ΜΑΦ που παραμένουν κλειστές λογω έλλειψης προσωπικου.
Για αυτά ο κ. Περιφερειάρχης είναι διατεθειμένος να αναλάβει καμία πρωτοβουλία, ή σκοπεύει απλά συνεχίσει το επικοινωνιακό του παιχνίδι, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά την μεγάλη του προθυμότητα να υπηρετήσει τα συμφέροντα του επιχειρηματιών της εστίασης και των ξενοδόχων;
Κυβέρνηση και περιφέρεια δεν μπορούν να ισχυρίζονται ότι το δημόσιο σύστημα υγείας είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, ικανό να αντιμετωπίσει έκτακτες ανάγκες όταν το ίδιο είναι εδώ και χρόνια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού σαν «κόστος». Με την αντιδραστική πολιτική τους το μόνο που επιδιώκουν είναι να μετατρέψουν το ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ατομική ευθύνη του παθόντα. Έτσι εμφανίζεται πρόσφορο έδαφος για να καλλιεργηθεί ο πανικός, ο κοινωνικός κανιβαλισμός, το «ο θάνατός σου η ζωή μου» που πρώτος από όλους προτάσσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στοχοποιώντας αντεπιστημονικα και ανυπόστατα ακόμα τους προσφυγικούς πληθυσμούς ως επικίνδυνους για την μετάδοση του ιού.
Καλούμε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τη νεολαία, σε μαζική διεκδίκηση ενός συστήματος υγείας πλήρους, επαρκούς, υψηλής ποιότητας, επαρκώς στελεχωμένου, δωρεάν (ειδικά την ώρα της ανάγκης), κεντρικά σχεδιασμένου, που να χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, με πρόσβαση για όλους τους κατοίκους της χώρας.
Να μην επιτρέψουμε στους κυβερνώντες να παίζουν με τη ζωή και την υγεία του λαού.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
- Να λειτουργήσουν άμεσα τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ και ΜΑΦ στα νοσομεία της Δυτικής Ελλάδας.
- Άμεσα προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού) για την επαρκή στελέχωση των Κέντρων Υγείας και των νοσοκομείων. Δεν είναι λύση η ενίσχυση κινητικότητα του νοσοκομειακού προσωπικού που καλείται συνεχώς να καλύπτει τρύπες στις δομές υγείας.
- Να εξασφαλιστεί η προμήθεια σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής όλων των δημόσιων μονάδων υγείας.
- Δωρεάν διάθεση στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους που υπάρχει συνωστισμός (π.χ. μέσα μαζικής μεταφοράς) μέσων προφύλαξης (μάσκες, αντισηπτικά).
- Μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα για τις μονάδες υγείας.
- Να εξασφαλιστεί η ιατρική παρακολούθηση, η επαρκής υγιεινή και διατροφή σε προνοιακά ιδρύματα, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, στα σχολεία και τις σχολές.
- Ειδική μέριμνα για τους πρόσφυγες-μετανάστες και τις οικογένειές τους, για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας. Αξιοπρεπείς, υγιεινοί, χώροι φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Δωρεάν, πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δωρεάν υγιεινή και ποιοτική σίτιση.

Όροι Χρήσης  -