«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Ενημέρωση από το δήμο Αγρινίου

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΔΠΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ


«Τό θέμα εἶναιτ ώ ρ α  τί λές.Η ζωή και το έργο
του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη» στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου.

Με ξενάγηση από την κ. Άννα Ενεπεκίδου,  Επιμελήτρια του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνωνσυνοδεύτηκαν  τα εγκαίνια της έκθεσης : «Τό θέμα εἶναι  τ ώ ρ α  τί λές. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη»με ποιήματα, άρθρα, χειρόγραφα και  φωτογραφίες σε ψηφιακή μορφή τα οποία προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του ποιητή –όπως...
το ταξινόμησε ο γιος του, ο Ανέστης – αλλά και από τις συλλογές του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Μουσείου Μπενάκη, των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και του Αρχείου της ΕΡΤ.

Το Ίδρυμα για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με το Δήμο Αγρινίου και τη Δημοτική Πινακοθήκη παρουσιάζουν την έκθεση η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου. 
Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίουκαλωσόρισε για τρίτη φορά το Ίδρυμα στην πόλη και αναφέρθηκε στη σημασία της έκθεσης : «Μέσα από κείμενα και  φωτογραφίες αποτυπώνονται στιγμές της ζωής του ποιητή ο οποίος, δικαίως, ενσαρκώνει  ένα κομμάτι του εθνικού μας πλούτου. Ο Μανόλης Αναγνωστάκης  καταγράφεται ως  ένας από τους κορυφαίους ποιητές και δοκιμιογράφους της μεταπολεμικής γενιάς. Η δύναμη του ποιητικού του λόγου,  υπερβαίνοντας κομματικές ταμπέλες,  κατάφερε να εκφράσει την αβεβαιότητα, την αποξένωση αλλά και τις ελπίδες  μιας ολόκληρης εποχής. Ευχαριστούμε το Ίδρυμα  της Βουλής των Ελλήνων γι αυτήν την σημαντική προσφορά στην πόλη».
Η έκθεση, όπως εξήγησε ο Χρήστος Γαρουφαλής Διευθυντής της ΔΠΑ, είναι ταξινομημένη σε ενότητες κτίζονταςη καθεμία την αφήγηση του βίου και του έργου του Μ.Αναγνωστάκη: “  Η έκθεση αυτή μας ταξιδεύσει στους σταθμούς της προσωπικής και συλλογικής πορείας του Μανόλη Αναγνωστάκη. Κυρίως όμως, θεωρώ πως είναι μια αφορμή να ανακαλύψουμε την ποιητική και πολιτική ηθική του Αναγνωστάκη.Θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς γιατί η παρουσία σας αποτελεί κίνητρο για εμάς. Να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως την κ. Άννα Ενεπεκίδου για την επιμέλεια & συντονισμό, κυρίως όμως για την εμπιστοσύνη της στη ΔΠΑ και τη σημερινή της παρουσία». 

 Διάρκεια έκθεσης:  29/02/2020 – 30/04/2020.
Ώρες επισκέψεων: Τρίτη έως Σάββατο 10.00 – 13.30 & 18.00 – 20.30
Κυριακή 10.30 – 13.30,  Δευτέρα κλειστά
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Για ομαδικές επισκέψεις κρίνεται απαραίτητη η έγκαιρη επικοινωνία.

Πληροφορίες:
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Δημ. Βότση 2, Αγρίνιο,
τηλ. 26413 060419,  

***

ΑΚΥΡΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Ο Δήμος Αγρινίου, σε εφαρμογή της Κοινής Απόφασης των Υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη και με αίσθημα ευθύνης έναντι των δημοτών, ακυρώνει για προληπτικούς λόγους όλες τις προγραμματισμένες καρναβαλικές εκδηλώσεις μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα 2 Μαρτίου.
Οι υπηρεσίες του Δήμου βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση ώστε να ανταποκριθούν άμεσα στις ανάγκες των πολιτών εφόσον απαιτηθεί.
Παρακαλούνται οι πολίτες να παρακολουθούν τις επίσημες ανακοινώσεις και να είναι προσεκτικοί στη  λήψη των  απαραίτητων μέτρων προστασίας και ατομικής υγιεινής.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


***
Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της κ.Μέρκου Σταυρούλας με τίτλο: ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΑΘΕΣΙΣ, Ωδαί τριάντα


Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020, στην Παλαιά Δημοτική Αγορά στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της κ.Μέρκου Σταυρούλας με τίτλο: ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΑΘΕΣΙΣ, Ωδαί τριάντα που συνδιοργάνωσαν η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αγρινίου
και το Λαογραφικό- Ιστορικό- Φιλολογικό Μουσείο Αιτωλ/νίας.  
Για το βιβλίο μίλησε η κ. Χρυσικοπούλου Μαίρη, λογοτέχνης-εκπαιδευτικός , η κ. Σπυρέλη Χρυσούλα, Δρ. φιλολογίας και η κ. Ζαμπάρα Ελένη, φιλόλογος.

Η Σταυρούλα Μέρκου κατάγεται από τον Εμπεσό Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας και ζει στο Αγρίνιο. Εργάζεται ως δημόσιος υπάλληλος στον τομέα της υγείας, έχει αναπτύξει ενεργό εθελοντική δράση σε διάφορους φορείς της πόλης, ενώ παράλληλα παρακολουθεί το πρόγραμμα «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Είναι έγγαμη και μητέρα τεσσάρων παιδιών – του Παντελή, του Σωκράτη, της Μάρας και της Αγάπης Μυγδάκη.
Πρωτοεμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα με την ποιητική συλλογή Χαϊκού (2014). Η δεύτερη συλλογή της Ένας γέρος ανιστορεί (2016) έχει τιμηθεί με το βραβείο «Πολύμνια» στον Διεθνή Ποιητικό Διαγωνισμό Κ.Π. Καβάφης 2015 από την
International Art Society. Ενώ η τρίτη, Πρώτη κατάθεσις ωδαί τριάντα (2018), βραβεύτηκε από τον ίδιο φορέα το 2017 με το βραβείο «Μελπομένη». Μεμονωμένα ποιήματά της έχουν διακριθεί εντός και εκτός του ελλαδικού χώρου.
***