«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη, 1 Οκτωβρίου 2019

Ενημέρωση από το δήμο Αγρινίου

Συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στον 12ο Ημιμαραθώνιο «ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΣΗΣ» που θα διεξαχθεί την Κυριακή  13 Οκτωβρίου.

Στον αγώνα επιτρέπεται η συμμετοχή αθλητών και αθλητριών από 18 ετών και άνω, μη εγγεγραμμένων σε σωματεία του ΣΕΓΑΣ. Για αθλητές και  αθλήτριες εγγεγραμμένους στο ΣΕΓΑΣ επιτρέπεται η συμμετοχή από 18 χρονών και άνω.
Η εκκίνηση  θα δοθεί  στις 10:15  στη θέση Βαριά (Δογρή)  με διαδρομή:
Δογρή (Βαριά) - Παντάνασσα - Παραβόλα - Τραγάνα - Καινούργιο -Παναιτώλιο -Διασταύρωση Παναιτωλίου / Εθνική Οδός -Πανεπιστημίου-Κατράκη- Χαριλάου Τρικούπη.
Ο τερματισμός θα γίνει στην  Πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο.

Προβλέπεται ακόμη διαδρομή  10,1 kmΑνδρών - Γυναικών - Εφήβων - νεανίδων - (παίδων - κορασίδων, Γεν. 2001 - 2002) με ώρα εκκίνησης: 09.00 π.μ.

Διαδρομή  5,1kmΑνδρών - Γυναικών - Εφήβων - νεανίδων - (παίδων - κορασίδων, Γεν. 2001­2002)  με ώρα εκκίνησης: 09.15π.μ.
 Αφετηρία - Τερματισμός 5,1 km& 10,1 kmη Πλατεία Δημοκρατίας.

Αγώνας Δρόμου 1 kmγια μαθητές και μαθήτριες  Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων.ΑΦΕΤΗΡΙΑ : Χαρ.Τρικούπη&Γρ.Λαμπράκη.
Ώρα εκκίνησης 10:45 π.μ και τερματισμός στην Πλατεία Δημοκρατίας.

Εγγραφές θα γίνονται ηλεκτρονικά μέχρι το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019 στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Δήμου Αγρινίουhttp://www.cityofagrinio.gr,στο σύνδεσμο του Αγώνα.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

***
‘Καταναλώνουμε τοπικά - τρεφόμαστε υγιεινά’   δράσεις ενημέρωσης του Δήμου Αγρινίου για τα τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα.

Συνεχίζεται το ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενημερώσεων του Δήμου Αγρινίου  σε συνεργασία με την Δνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την προστασία και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων με γενικό τίτλο: «Τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα στο Δήμο Αγρινίου: ανάδειξη και αξιοποίηση». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιμορφωτικά σεμινάρια και άλλες δράσεις σχετικές  με τα τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα και την προώθηση τους σε ομάδες  και σχολεία.
Στόχος είναι η προβολή  της αξίας των τοπικών προϊόντων  αλλά και η  ενημέρωση για την παραγωγή, συλλογή, παρασκευή, προετοιμασία και συντήρησή τους. Τέτοια προϊόντα είναι η επιτραπέζια ελιά, το ελαιόλαδο, το μέλι, τα εσπεριδοειδή, τα όσπρια, τα κηπευτικά, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα  που αποτελούν τη βάση της Μεσογειακής Διατροφής. Πρόκειται για τρόφιμα με ευεργετικές ιδιότητες, υγιεινά, ποιοτικά, που συντηρούν τη βιοποικιλότητα και είναι φιλικά προς το περιβάλλον, λόγω της φυσικότητάς τους, της τοπικής προετοιμασίας τους και τις συντομότερες διαδρομές διακίνησής τους. Η παραγωγή μικρής κλίμακας διαφυλάττει τοπικές παραδοσιακές τεχνικές και πρακτικές, τεχνογνωσία, εξοπλισμό και συνήθειες, νοοτροπίες και τρόπους έκφρασης, μιας παράδοσης που μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά αποτελώντας  βασικό στοιχείο της ταυτότητας των τοπικών κοινωνιών και μοχλό ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν  δράσεις σε σχολεία  παρουσία του Αντιδημάρχου  Σπύρου Φλώρου:

·         Την Παρασκευή 27/9/2019 στο 17ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου έγινε ενημέρωση με θέμα:  «Καταναλώνουμε τοπικά - τρεφόμαστε υγιεινά» στους μαθητές της 4ης τάξης και τους δασκάλους Γεώργιο Στάχτιαρη και Ευθυμία
Γεωργακοπούλου.

Ο Αντιδήμαρχος καλωσόρισε τις δράσεις του Τμήματος Αγροτικής παραγωγής και συνεχάρη την  Δ/ντρια κ. Κωνσταντίνα Τασούλη, τον  υπεύθυνο σχολικών δραστηριοτήτων της Δ/νσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας κ. Θεόδωρο Τσιλίκα  και τους εκπαιδευτικούς.
Οι επιστήμονες της ομάδας του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου μίλησαν στα παιδιά για την αξία των τοπικών προϊόντων και τη σημασία τους στην τοπική οικονομία και τη διατροφή. Τα παιδιά παρακολούθησαν την ομιλία, συζήτησαν, τραγούδησαν, χόρεψαν, ζωγράφισαν και έπαιξαν παιχνίδια με θέμα τα τοπικά προϊόντα. Η εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής κ. Γεωργία Μποτίνη μουσικής αγωγής κ. Άννα Φωτεινού και η εικαστικός κ. Ελευθερία Τσιούκα επιμελήθηκαν τις δραστηριότητες.

·         Τη Δευτέρα 30/9/2019  στο Δημοτικό Λαχανόκηπο Αγρινίου, που στοχεύει, πέραν του κοινωνικού του χαρακτήρα και σε φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο: ‘Βιολογική και ολοκληρωμένη καλλιέργεια κηπευτικώναπό τους γεωπόνους του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής. Συμμετείχαν καλλιεργητές του Δημοτικού Λαχανόκηπου οι οποίοι ενημερώθηκαν επίσης από τον γεωπόνο Θανάση Κούση για τις τεχνικές της βιολογικής καλλιέργειας και την κομποστοποίηση. Ακολούθησε συζήτηση σε ερωτήματα που έθεσαν οι κηποκαλλιεργητές με θέματα φυτοπροστασίας καθώς και σε λειτουργικά προβλήματα. Στο τέλος της ενημέρωσης μοιράστηκαν στους καλλιεργητές σπόροι παραδοσιακών ποικιλιών για τα κηποτεμάχιά τους.

***
Παρουσίαση του βιβλίου της Γιαννούλας   Λέρη  - Αντωνίου ΄΄ΣΧΙΝΟΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ  ΄΄

Σε κλίμα συγκίνησης πλήθος κόσμου παραυρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου της Γιαννούλας   Λέρη  - Αντωνίου ΄΄ΣΧΙΝΟΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ  ΄΄  που συνδιοργάνωσαν η  Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αγρινίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Σχινιωτών και οι Εκδόσεις  i-write
Την παρουσίαση του βιβλίου ανέλαβε και συντόνισε ο κ.Βασίλης Τσώνης, Αξιωματικός Ε.Α., ο οποίος καλωσόρισε τον κόσμο και κάλεσε στο βήμα την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ.Παπαγεωργίου Μαρία η οποία με τη σειρά της δήλωσε :΄΄Νιώθω χαρά που ο Σύλλογος  των Απανταχού Σχινιωτών αγκάλιασε το βιβλίο και το απέδειξε με την σύσσωμη παρουσία του στην εκδήλωση΄΄. Στη συνέχεια ευχήθηκε στην κ. Γιαννούλα  - Αντωνίου Λέρη να είναι καλοτάξιδο το βιβλίου της.
Ο κ. Ιωάννης Νερατζής, Δρ. Ιστορίας ,έκανε εκτενή αναφορά στο βιβλίο και τόνισε ότι  είναι μια τοπογραφική μελέτη που αφορά την ευρύτερη περιοχή μας. Επίσης έφερε  στοιχεία για τη δημιουργία μόνιμων οικισμών – χωριών προερχόμενα από ομάδες κτηνοτρόφων που κατέβαιναν από την ορεινή Ευρυτανία και διαχείμαζαν στην περιοχή. (από Μυρίκη Ευρυτανίας στο Σχίνο ).
                                   
Η κ.Γιούλη Μαρούση, Ηθοποιός, Πτυχιούχος Φιλολογίας, Σκηνοθέτης και ο Γιώργος Τάτσης , Ηθοποιός, διάβασαν με γλαφυρό τρόπο κείμενα του βιβλίου.
Την παρουσίαση έκλεισε η συγγραφέας η οποία εμφανώς συγκινημένη
ευχαρίστησε όλους τους παράγοντες που βοήθησαν στην πραγματοποίηση της παρουσίασης και ιδιαιτέρως την κ. Παπαγεωργίου Μαρία. Αναφέρθηκε στο έναυσμα που την έκανε να ασχοληθεί με τη συγγραφή του βιβλίου και είπε :
Ελπίζω το βιβλίο αυτό να ταξιδέψει σε αναγνώστες και να ανασύρει από τη μνήμη τους στιγμές και βιώματα .Επίσης ευχήθηκε το βιβλίο αυτό να αποτελέσει οδοδείκτη ή αφετηρία εκκίνησης για νέες έρευνες.

***
Τίτλοι τέλους για τον θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο «ΕΛΛΗΝΙΣ».
Ήταν ένα καλοκαίρι γεμάτοκινηματογραφικές εμπειρίες
 που ενθουσίασαν  το κοινό.
Πιστό στην παράδοσή του, το «ΕΛΛΗΝΙΣ»,  πρόσφερε ένα πρόγραμμα γεμάτο με πολυβραβευμένες ταινίες και επιτυχημένες παραγωγές. 
Όλοι μαζί ταξιδέψαμε, για μια ακόμη χρονιά, στη μαγεία της
7ης τέχνης μέσα από το στολίδι της πόλης,το θερινό σινεμαδάκι μας.
Ραντεβού  ξανά  το καλοκαίρι του 2020 στο δικό μας στέκι,  στο κέντρο της πόλης.
Σας ευχόμαστε καλό χειμώνα και σας περιμένουμε στο Δημοτικό Κινηματογράφο ΑΝΕΣΙΣ.
***

ΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕΛΩΝ Δ.Σ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

 Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ορίστηκαν οι πρόεδροι και τα  μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων στο ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΙ ΔΕΥΑΑ ως εξής:

Στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου πρόεδρος ο Γιώργος Παπαναστασίου, αντιπρόεδρος Γ. Φαρμάκης και μέλη Σπ. Φλώρος, Χρ.Κορδολαίμης, Κ. Κακαβιάς, Γ.Μικέλης, Λ.Διονυσόπουλος, Γ.Χατζηγεωργίου.

Στη Δ.Ε.Υ.Α. Αγρινίου πρόεδρος ο Γ. Παπαναστασίου, μέλη  Κ. Κιτσοπάνος,   Μ. Σκορδόπουλος, Β. Καρακώστας, Θ. Γρίβας, Π.Καψάλης, Χρ.Κουτρουμάνος, Κ.Λιούπρας, Κ.Καραγιώργου.
***