«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ: Με βάση τις εξελίξεις με το κλείσιμο του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου της Βόνιτσας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με βάση τις εξελίξεις και το κλείσιμο του  Ειδικού Δημοτικού Σχολείου  Βόνιτσας ζητάμε την έκτακτη σύγκλιση του ΔΣ Ακτίου Βόνιτσας με  θέμα: Ενέργειες για την άμεση επαναλειτουργία του  Ειδικού Δημοτικού Σχολείου της Βόνιτσας.

 ΕΙΣΗΓΗΣΗ θέματος:

Το φετινό κουδούνι χτύπησε  εδώ και έναν μήνα, αλλά, για ακόμα μια χρονιά εξαίρεσε από τη μαθησιακή διαδικασία, με τον πλέον κραυγαλέο τρόπο, τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, μαθησιακές δυσκολίες και αναπηρίες του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου της Βόνιτσας. Αποδεικνύεται οδυνηρά για τις λαϊκές οικογένειες, ότι υπηρετείται με συνέπεια, διαχρονικά απ’ όλες τις κυβερνήσεις, την  προηγούμενη και νυν Περιφερειακή  Αρχή Δυτικής Ελλάδας και Δημοτική Αρχή Ακτίου Βόνιτσας   η "κανονικότητα" που θέλει αυτά τα παιδιά να λαμβάνουν την όποια εκπαιδευτική στήριξη με καθυστέρηση, ελλιπώς και πολλές φορές να ολοκληρώνουν το σχολικό έτος χωρίς να τους έχει παρασχεθεί η παραμικρή επιστημονική και παιδαγωγική βοήθεια...


Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Βόνιτσας  είναι κλειστό εδώ και λίγες μέρες καθώς υπάρχει έλλειψη μόνιμου εκπαιδευτικού και ειδικού προσωπικού, ζωτικής σημασίας για τη στήριξη, εξέλιξη και ικανοποίηση των μορφωτικών και εκπαιδευτικών αναγκών αυτών των παιδιών.  Συγκεκριμένα τοποθετήθηκαν  αυτή τη σχολική χρονιά: Μία εκπαιδευτικός, Μία ψυχολόγος 2 ώρες/εβδομάδα, Ένας κοινωνικός λειτουργός 2 ώρες/εβδομάδα, Ένας δάσκαλος πληροφορικής 2 ώρες/εβδομάδα, Μια γυμνάστρια 6 ώρες/εβδομάδα και  Μία υπάλληλος βοηθητικού προσωπικού. Ενώ αυτή την στιγμή βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια η εκπαιδευτικός και η υπάλληλος βοηθητικού προσωπικού με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε το ελάχιστο προσωπικό για να λειτουργήσει το ειδικό σχολείο.

Η χρόνια υποστελέχωση του  οδήγησε στο κλείσιμο του ειδικού σχολείου, καθώς παρά την φιλότιμη προσπάθεια όλου του προσωπικού, που με αυταπάρνηση προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες, δεν είναι αρκετό να λειτουργήσει το ειδικό σχολείο όταν υπάρχουν τεράστια κενά σε Εκπαιδευτικούς και ειδικότητες σε  Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Μουσικούς, Εικαστικούς και Θεατρικής αγωγής όπως προβλέπεται για την πλήρη στελέχωσή του.

Καταδικάζουμε την απαράδεκτη τακτική του υπουργείου Παιδείας και της σημερινής Κυβέρνησης (ΝΔ), που συναγωνίζεται την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ στην κοροϊδία και την εξαπάτηση, αφού για άλλη μια φορά παραπέμπει στις "ελληνικές καλένδες" την προεκλογική της υπόσχεση για 4.500 διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή.
Κανένα ειδικό σχολείο δεν άνοιξε σε πλήρη λειτουργία, καθώς ήταν μεγάλες οι ελλείψεις σε προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων. Ακόμα και τώρα καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις προσωπικού σε όλο το φάσμα των ειδικών δομών, στα ειδικά σχολεία, τα τμήματα ένταξης, την παράλληλη στήριξη, ενώ δρομολόγια δεν έχουν ξεκινήσει.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα είτε να στοιβάζονται οι μαθητές, χωρίς να λαμβάνουν την αναγκαία στήριξη, είτε να μένουν σπίτι τους. Σε αυτό το πλαίσιο, οι γονείς καλούνται να καλύψουν τα κενά προσλαμβάνοντας ιδιωτική παράλληλη και το απόγευμα συνεχίζουν τον δαπανηρό μαραθώνιο για να καλύψουν τα κενά του κατά τα άλλα "δημόσιου" σχολείου.
Οι 4.500 μόνιμοι διορισμοί στην ειδική εκπαίδευση, όποτε και αν γίνουν, που έχουν καθυστερήσει με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ,  και συνεχίζεται και με την σημερινή της ΝΔ, είναι μια σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών της ειδικής αγωγής, καλύπτει μόλις ένα ελάχιστο αριθμό αυτών.

Διεκδικούμε σχολεία σύγχρονα, ασφαλή, που να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών, χωρίς διαχωρισμούς και συμβιβασμούς.

Με βάση τα παραπάνω καλούμε την δημοτική Αρχή:

·               Να προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των παιδιών του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου της Βόνιτσας. Τα ζητήματα της καθημερινότητας τους είναι εξαιρετικά επείγοντα και πρέπει να λυθούν άμεσα, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να δρομολογηθεί συνολική λύση.

·               Να διεκδικήσει μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, με μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικού, ειδικού παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Βόνιτσας.


Τα παιδιά με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες έχουν δικαίωμα στην μόρφωση.

Εδώ και τώρα απαιτούμε:

Κανένας μαθητής με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες χωρίς την απαραίτητη σύγχρονη εκπαίδευση που δικαιούται.

Καλούμε του γονείς και τους εκπαιδευτικούς σε καμιά αναμονή και κανένα συμβιβασμό. Η ελπίδα βρίσκεται μόνο στο δρόμο του αγώνα εκεί που υπάρχουν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές που αντιστέκονται και αγωνίζονται για ένα καλύτερο σχολείο, δημόσιο, δωρεάν και 12χρονο.


Νώντας Μωραΐτης,
Δημοτικός σύμβουλος, 
επικεφαλής της δημοτικής παράταξης 
«Λαϊκή Συσπείρωση Ακτίου Βόνιτσας»