«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Ερώτηση της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας, για το Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή

Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Δευτέρα 21/10/2019, συζητήθηκε η επερώτηση της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας, σχετικά με το Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (ΠΕΣΠΚΑ). Αυτό αποτελεί το κύριο εργαλείο για την θωράκιση των Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας από τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής.  Μέσω του ΠΕΣΠΚΑ θα καθοριστούν οι στρατηγικές και θα εξευρεθούν πόροι για την υλοποίησή τους...


Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Οικολογικής Δ.Ε. Κώστας Παπακωνσταντίνου, σημείωσε ότι η Δυτική Ελλάδα αποτελεί ίσως την πιο ευαίσθητη περιοχή της χώρας στην κλιματική αλλαγή, αφού ολόκληρη η Ηλεία είναι εκτεθειμένη σε ακραία  καιρικά φαινόμενα της Μεσογείου και η Αιτωλοακαρνανία είναι ευάλωτη στην παραμικρή ανύψωση της θαλάσσιας στάθμης.

Με δεδομένο ότι αλλού τα ΠΕΣΠΚΑ έχουν ήδη μπει σε διαβούλευση, ερώτησε πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία για τη Δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με τον ν. 4048/2012, και ποια μέτρα θα λάβει η Περιφέρεια ώστε να υπάρξει επαρκής επεξεργασία και διαβούλευση. Στην απάντησή του, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, ενημέρωσε ότι το Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή Δυτικής Ελλάδας παραλήφθηκε από την Περιφέρεια στις 10 Σεπτεμβρίου 2019 και πριν κατατεθεί στο Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας:



-      Θα τεθεί σε διαβούλευση εντός της εβδομάδας.

-      Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα προχωρήσει και σε επιμέρους ενημερωτικές συναντήσεις σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα: Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία.

-      Θα τεθεί στην Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης και επίσης θα διεξαχθεί ανοιχτή ημερίδα για το ζήτημα.

-      Η διαβούλευση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, το αργότερο, αν παραστεί μεγάλη ανάγκη, μέχρι μέσα Ιανουαρίου



Καλούμε όλους τους φορείς αλλά και τους πολίτες, να συμμετάσχουν ενεργά στην διαβούλευση, ώστε το ΠΕΣΠΚΑ Δ. Ελλάδας να μην μείνει διαδικαστικό ζήτημα και να αποτελέσει ένα ουσιαστικό εργαλείο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Κώστας Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτ. Ελλάδας