«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019

Ενημέρωση από το δήμο Αγρινίου

Hμερίδα για την καστανιά στο Άνω Κεράσοβο

Στο πλαίσιο του προγράμματος του Δήμου Αγρινίου «Τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα στο Δήμο Αγρινίου: ανάδειξη και αξιοποίηση» θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα στο Άνω Κεράσοβο με τίτλο: ‘Η καλλιέργεια της καστανιάς και οι εχθροί της’ την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου και ώρα 10:00 πμ.

Πρόκειται για επιμορφωτικά σεμινάρια και άλλες δράσεις σχετικά με...
τα τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα και την προώθησή τους σε ομάδες  παραγωγών και σχολεία.  Η ημερίδα υλοποιείται σε συνεργασία με τη Δ/νση Δασών, Δασαρχείο Μεσολογγίου και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσολογγίου και Ναυπακτίας.
Το κάστανο Αρακύνθου Μακρυνείας είναι από τα βασικότερα προϊόντα που παράγει η περιοχή Αρακύνθου καλύπτοντας μια έκταση περίπου 5000 στρεμμάτων. Έχει υψηλή διατροφική αξία, είναι σημαντική πηγή βιταμινών πλούσιο σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ελεύθερο γλουτένης και παρέχει αρκετή ενέργεια άμεσα αξιοποιήσιμη από τον οργανισμό, και δεν περιέχει χοληστερόλη. Η ενημέρωση θα εστιαστεί στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των εχθρών της καστανιάς  καθώς και στην μεταποίησή του παράγοντες σημαντικοί για την αύξηση της παραγωγής και την ανάδειξη της ποιότητας του κάστανου του Αρακύνθου.
Ένα από τα κύρια θέματα της ημερίδας είναι η «σφήκα της καστανιάς», Dryocosmus kuriphilus, ένας νέος εχθρός που προσβάλει το δέντρο της καστανιάς, και ο ενδεδειγμένος   βιολογικός τρόπος αντιμετώπισής του (η εξαπόλυση και εγκατάσταση του παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis (Hymenoptera, Torymidae).

Αναλυτικά το πρόγραμμα των ενημερώσεων :
·        Η καλλιέργεια της καστανιάς και οι κύριοι εχθροί και ασθένειές της’ Γεωπόνος του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής, Δήμος Αγρινίου
·        Η σφήκα της καστανιάς’ Θ.Γ. Φούντας, Δασάρχης Μεσολογγίου, ΠΕ Δασολόγων και Γ. Δεληγιάννης ΠΕ Δασολόγων, Δασαρχείο Μεσολογγίου, Δ/νση Δασών.
  • Συντήρηση και μεταποίηση κάστανων’ Β. Σ. Τσούφη, Γεωπόνος - Τεχνολόγος Τροφίμων Α.Σ. Μεσολογγίου-Ναυπακτίας -η Ένωση’’

Τα τοπικά προϊόντα είναι προϊόντα με ευεργετικές ιδιότητες, υγιεινά, ποιοτικά, που συντηρούν τη βιοποικιλότητα και είναι φιλικά προς το περιβάλλον, λόγω της φυσικότητάς τους, της τοπικής προετοιμασίας τους και τις συντομότερες διαδρομές διακίνησής τους. Η παραγωγή μικρής κλίμακας διαφυλάττει τοπικές παραδοσιακές τεχνικές και πρακτικές, τεχνογνωσία, εξοπλισμό και συνήθειες, νοοτροπίες και τρόπους έκφρασης, μιας παράδοσης που μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά αποτελώντας  βασικό στοιχείο της ταυτότητας των τοπικών κοινωνιών και μοχλό ανάπτυξης.

***

Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Φτώχειας.


Η 17η Οκτωβρίου, ΔιεθνήςΗμέρα για την εξάλειψη της φτώχειας, έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την ανάγκη δημιουργίας ενός κόσμου χωρίς αποκλεισμούς όπου, όλοι οι άνθρωποι,  θα μπορούν να απολαμβάνουν πλήρη δικαιώματα και να ζουν με αξιοπρέπεια.
Οι Κοινωνικές Δομές ΕΣΠΑ του Δήμου Αγρινίου (Συσσίτιο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Δομές Αστέγων Δήμου Αγρινίου, Κέντρο Κοινότητας, Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών)με αφορμή την ημέρα αυτή θα βρίσκονται στην Πλατεία Δημοκρατίας από  10:00π.μ. – 12:30μ.μγια να ενημερώσουν για τη δράση τους και τη σημασία της κοινωνικής προσφοράς.
Την ίδια μέρα για τον ίδιο σκοπό,  το προσωπικό των Δομών Αστέγων Δήμου Αγρινίου,  σε κοινή δράση με το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Αμφιλοχίας θα βρίσκεταιστην Αμφιλοχία στις 09:00 στη παραλία επί της οδού Γ. Στράτου.

Ο Αντιδήμαρχος

Κωνσταντίνος Καλαντζής

***

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΡ.ΖΑΡΚΑΒΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ 12ο Ημιμαραθωνιο "Μιχάλης Κούσης¨

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Χρήστος Ζαρκαβέλης αναφερόμενος στη διοργάνωση του 12ουΗμιμαραθώνιου Αγώνα «Μιχάλης Κούσης» δήλωσε:
“Η διοργάνωση ανταποκρίθηκε στον διττό  στόχο της. Να τιμήσει τον κορυφαίο Αγρινιώτη αθλητή Μιχάλη Κούση  και να δώσει τη χαρά της συμμετοχής  σε ανθρώπους όλων των ηλικιών που έτρεξαν και κέρδισαν το χειροκρότημα φιλάθλων και θεατών. Είμαι ικανοποιημένος γιατί ο 12οςΗμιμαραθώνιος «Μιχάλης Κούσης»  ξεπέρασε  τις προσδοκίες μας όσον αφορά τη συμμετοχή αθλητών. Ως Δημοτική Αρχή προσπαθούμε κάθε χρόνο να γινόμαστε καλύτεροι και να παρέχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες οργανωτικές διευκολύνσεις στους συμμετέχοντες. Προσωπικά, όπως άλλωστε έκανα σε όλη την αθλητική διαδρομή μου, θέλω να βάζω τον πήχη ψηλά.
Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσοι συμμετείχαν.Στους συνδιοργανωτέςμας την Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου, τον  ΠΑΣ ΙΩΝΙΚΟΣ 80,  το Σύλλογο Δρομέων Υγείας Αγρινίου, τον   Ορειβατικό Σύλλογο  Αγρινίου και την   Τροχαία Αγρινίου.
Όλους τους εθελοντές οι οποίοι και στη φετινή διοργάνωση  προσέφεραν  για το καλύτερο αποτέλεσμα.  Την Ακτίνα Εθελοντισμού του Δήμου Αγρινίου, τον Ιατρικό Σύλλογο Αγρινίου, τη Λέσχη Μοτοσυκλέτας.
Τους χορηγούς του Αγώνα οι όποιοι  ήταν συμπαραστάτες, τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Αγρινίου και όσους πήραν μέρος  στη μεγάλη αθλητική γιορτή της πόλης”.
Παρακολουθείστε videoτου12ουΗμιμαραθώνιου Αγώνα «Μιχάλης Κούσης» στο link:https://youtu.be/Ki73ayOfp9Y

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

***
Στο Δημοτικό κινηματογράφο ΑΝΕΣΙΣ θα απολαμβάνουμε από φέτος τις ταινίες της
Κινηματογραφικής Λέσχης του Δήμου Αγρινίου.

Στον Δημοτικό Κινηματογράφο ΑΝΕΣΙΣ θα απολαμβάνουμε από φέτος τις ταινίες της Κινηματογραφικής Λέσχης του Δήμου Αγρινίου. Όπως τόνισε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μαρία Παπαγεωργίου δεν θα αλλάξει η τιμολογιακή πολιτική και  οι τιμές των εισιτηρίων θα παραμείνουν οι ίδιες :
“Η Κινηματογραφική λέσχη έχει γράψει τη δική της ιστορία στην πόλη μας.
Εκτιμώντας αυτήν την πορεία και θέλοντας να προσφέρουμε ακόμα περισσότερα στους δημότες μας, μετά την τελευταία συνάντησή μου με τα μέλη της κινηματογραφικής λέσχης αποφασίσαμε την προβολή των ταινιών εις το εξής στον κινηματογράφο ΑΝΕΣΙΣ. Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε μεγαλύτερη άνεση, καλύτερο ήχο και εικόνα και περισσότερες επιλογές ταινιών λόγω των ψηφιακών προβολών.
Καλούμε λοιπόν όλους τους φίλους της Έβδομης Τέχνης να στηρίξουν τη νέα μας επιλογή, να συμμετάσχουν στην ομάδα κινηματογράφου και  να καταθέσουν και τις δικές τους απόψεις & προτιμήσεις”.

Στην διαχρονική αξία της κινηματογραφικής λέσχης αναφέρθηκε η Υπεύθυνη Χριστίνα Μπαλάσκα: «Η θέληση για καλό κινηματογράφο και η αποφασιστικότητα μιας ομάδας νέων ανθρώπων, ήταν η αφορμή για τη δημιουργία της Κινηματογραφικής Λέσχης το 1977.Εμείς οφείλαμε να τη σεβαστούμε, να τη στηρίξουμε, να την μεγαλώσουμε και να τη συνεχίσουμε. Με πολύ αγάπη και μεράκι , με σεβασμό στην ιστορία του κινηματογράφου της πόλης μας, προβάλλοντας αξέχαστες ταινίες του χθες και του σήμερα, κρατώντας το ύφος που τις πρέπει, τα μέλη της κινηματογραφικής λέσχης θα συνεχίσουν να επιλέγουν ταινίες».