«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Ενημέρωση από το δήμο Αγρινίου

"Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ"

O Δήμος Αγρινίου και η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη(Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.) διοργανώνουν  εκδήλωσημε θέμα :

"Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ"

την Τετάρτη23 Οκτωβρίου 2019 στις 8.00 μ.μ
στην αίθουσα εκδηλώσεων της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ...
 
20:00- 20:10  Προσέλευση- Καλωσόρισμα
20:10-20:25 ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ-ΖΟΡΜΠΑΣ - ΜΙΑ ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΙΛΙΑ.
 του Γ. Στασινάκη. Παρουσίαση του βιβλίου από τη Μαρία Ν. Αγγέλη, Δρ Κοινωνικής Λαογραφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
20:25-20:40 Ο ΝΙΚΟΣΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Παρουσίαση του βιβλίου από τη ΓεωργίαΛαϊνά - Καψάλα, Φιλόλογο.
20:40-20:55 «Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ», Ομιλία του Γεωργίου Στασινάκη, Προέδρου της  Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.)

***

«Η ΜΑΚΡΥΝΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ- ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ»


Ο Δήμος Αγρινίου σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γαβαλιωτών Αθήνας και Π.Ε.Σ.Α.Γ.
διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Β. Αλεξανδρή, με τίτλο:
«Η ΜΑΚΡΥΝΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ-ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ»
Έκδοση των Συλλόγων ‘’Γαβαλιωτών Αθήνας και Π.Ε.Σ.Α.Γ.’’ .
την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 18:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων,
του Δημοτικού Σχολείου Γαβαλούς, στην ΓαβαλούΜακρυνείας.

Εισηγητές:
κ. Μιλτιάδης Ζαμπάρας, Διδάκτωρ Πολυτεχνικής Σχολής Παν/μιου Πατρών – Υποδιοικητής Υγειονομικής Περιφέρειας Δυτικής  Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων.
κ. Ιωάννης Νεραντζής, Διδάκτωρ Ιστορικής Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Κρήτης.
κ. Ηλίας (Λίνος) Υφαντής, Εκπαιδευτικός, Διευθυντής Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Μεσολογγίου.
κ. Δημήτρης Αλεξανδρής, Αντιπρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ. – Συγγραφέας του βιβλίου.
Την συζήτηση θα συντονίσει η κ.Αργυρούλα Ίσκου,  Εκπαιδευτικός, Διευθύντρια του Λυκείου Γαβαλούς.

***
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΝΕΡΟΥ

Από τη ΔΕΥΑA ανακοινώνεται ότι αύριο Τρίτη 22-10-2019 και από ώρα 08:00 έως 11:00 το πρωί θα γίνει διακοπή νερού στον δυτικό παράδρομο της Εθνικής Οδού Αγρινίου – Αντιρρίου λόγω εργασιών στο δίκτυο ΔΕΥΑΑ.
Οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι:
- η περιοχή δυτικά του παραδρόμου της Ε.Ο.(είσοδος της πόλης έως Ερμίτσα)
- ηπεριοχήΣτρογγυλέικα.

***

Ενημέρωση στο Άνω Κεράσοβο για την καλλιέργεια της καστανιάς


ΘΕΜΑ: Ενημέρωση στο Άνω Κεράσοβο για την  καλλιέργεια της καστανιάς στο πλαίσιο του προγράμματος με γενικό τίτλο «Τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα στο Δήμο Αγρινίου: ανάδειξη και αξιοποίηση»


Με συμμετοχή πολλών παραγωγών πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με τη Δ/νση Δασών, το Δασαρχείο Μεσολογγίου και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσολογγίου και Ναυπακτίας ‘H Ένωση’,  ενημέρωση στο Άνω Κεράσοβο με τίτλο: ‘Η καλλιέργεια της καστανιάς και οι εχθροί της .
Το κάστανο είναι ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας και το βασικότερο προϊόν που παράγει η περιοχή Αρακύνθου καλύπτοντας μια έκταση περίπου 5000 στρεμμάτων. Η εθνική παραγωγή κάστανου φτάνει τους 18.000 τόνους και κάθε χρόνο στο Δήμο μας συλλέγονται περίπου 300 τόνοι κάστανου οι οποίοι εξάγονται κυρίως στην Ιταλία.
Την ημερίδα χαιρέτησε ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης  Σπυρίδων Φλώρος ο οποίος επισήμανε ότι ο Δήμος Αγρινίου με το επιστημονικό γεωτεχνικό προσωπικό του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής επιδιώκει τη συνεχή επιστημονική ενημέρωση για την παραγωγή, συλλογή, παρασκευή, προετοιμασία και συντήρηση των τοπικών προϊόντων με στόχο τη διατήρηση των τοπικών προϊόντων και παραδόσεων.
Στην ημερίδα παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου κ. Ζολώτας, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Κούστας, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου κ. Δερβίσης, ο Δ/ντης του Αγροτικού Συνεταιρισμού κ Γκουρνέλος  και πολλοί παραγωγοί καστάνου.
Η επιστημονική ομάδα του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Αγρινίου κ Β. Καραπαπά, κ Β.Χατζηαγάπη κ Π. Σούμπασης, κ. Ζ. Χρυσικός και κ. Δ. Παπαβασίλη ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους για το πρόγραμμα του Δήμου Αγρινίου,  αναφέρθηκαν στις σημαντικότερες ασθένειες και εχθρούς της καστανιάς και  διανεμήθηκε ερωτηματολόγιο με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην περιοχή με την καλλιέργεια.
Ειδικότερα η γεωπόνος κ. Καραπαπά μίλησε για την επιζήμια ασθένεια της καστανιάς, τη μελάνωση, ενώ ζητήθηκε από τους παραγωγούς να μην πραγματοποιούν ψεκασμούς στις καστανιές τους με χρήση εντομοκτόνων την περίοδο της εξαπόλυσης και  να αποφεύγουν τη μεταφορά του εντόμου με τα μολυσμένα δενδρύλλια/εμβόλια.

Ο δασάρχης Μεσολογγίου, δασολόγος, κ Φούντας αναφέρθηκε στη πετυχημένη  βιολογική καταπολέμηση του μύκητα Cryphonectria parasitica που προκαλεί της ασθένεια του έλκους της καστανιάς ενώ η  γεωπόνος - Τεχνολόγος Τροφίμων Α.Σ. Μεσολογγίου-Ναυπακτίας κ. Β. Τσούφη αναφέρθηκε στους παραδοσιακούς και σύγχρονους τρόπους συντήρησης και μεταποίησης των καστάνων και για τα διάφορα άλλα σκευάσματα όπως παρασκευάσματα ζαχαροπλαστικής (μαρόν γλασέ), αρτοσκευάσματα κλπ.

Η ενημέρωση επικεντρώθηκε και στην κατεύθυνση της μεταποίησης έτσι ώστε το προϊόν να πάρει την υπεραξία που του αναλογεί και να επεκταθεί και στις άλλες του  μορφές προς τους καταναλωτές, όπως πχ. κρέμα κάστανου η οποία γίνεται εισαγωγή από την Ιταλία.


Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος του Δήμου Αγρινίου «Τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα στο Δήμο Αγρινίου: ανάδειξη και αξιοποίηση» που περιλαμβάνει επιμορφωτικά σεμινάρια και άλλες δράσεις σχετικά με τα τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα και την προώθηση τους σε ομάδες  παραγωγών και σχολεία. Στόχος του προγράμματος είναι να προωθηθεί η αξία των τοπικών προϊόντων  στην υγεία των πολιτών και των παιδιών, καθώς και οι επιστημονικές γνώσεις και οι παραδόσεις για την παραγωγή, συλλογή, παρασκευή, προετοιμασία και συντήρησή τους.



***
Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης  γλυπτικής του Ευάγγελου Τύμπα στην Παλαιά Δημοτική Αγορά Αγρινίου. 

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη ο οποίος πειραματίζεται μέσα από τα στοιχεία του περιβάλλοντος και της φύσης τα οποία αποτελούν τη βάση της καλλιτεχνικής του πορείας και εξερεύνησης.
 Στην προσωπικότητα του Ευάγγελου Τύμπα  αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς  εστιάζοντας, μεταξύ άλλων,στο σπάνιο ήθος του δημιουργού.  Ταυτόχρονα εξέφρασε συγχαρητήρια στον Δήμαρχο Αγρινίου και την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού για την διοργάνωση της έκθεσης.  
Διαχρονικός στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η φιλοξενία νέων καλλιτεχνών,     όπως τόνισε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μαρία Παπαγεωργίου: «Επιθυμία μας είναι να δίνουμε βήμα στις νέες δημιουργίες στηρίζοντας την έμπνευση του καλλιτεχνικού δυναμικού της περιοχής μας. Έτσι με ξεχωριστή χαρά εγκαινιάζουμε την έκθεση ενός γλύπτη από τον δήμο μας, ενός αυτοδίδακτου εικαστικού και του ευχόμαστε καλή επιτυχία».
Η έκθεση θα διαρκέσει  έως 31 Οκτωβρίου 2019  και ώρες επισκέψεων:
Τρίτη – Σάββατο 10:00-13:00 & 18:00-21:00
Κυριακή  11:00-13:30
Δευτέρα & αργίες κλειστά
***

Συμμετοχή στις εκδηλώσεις για τη μνήμη των Αιτωλοακαρνάνων που έπεσαν ηρωικά στη μάχη της Γκραμπάλας


Ο Δήμος Αγρινίου σε συνεργασία με την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Νομού Αιτωλ/νίας, θα τιμήσει και φέτος, τη μνήμη των  Αιτωλοακαρνάνων που έπεσαν ηρωικά στις 16-18 Νοέμβρη 1940, στη μεγάλη μάχη της Γκραμπάλας, στη θέση Βίγλα Καλπακίου.
Την Κυριακή  10 Νοεμβρίου 2019  και ώρα 11:30  θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στον τόπο της θυσίας από τον  Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα, παρουσία τοπικών, πολιτικών και στρατιωτικών  Aρχών και πολλών προσκυνητών.
Θ΄ ακολουθήσει ομιλία και καταθέσεις στεφάνων.
Ο Δήμος Αγρινίου με την εκδήλωση αυτή εκπληρώνει το οφειλόμενο χρέος προς τους ήρωες εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την ακεραιότητα της πατρίδας μας.
       Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν  συμμετοχή στο τηλ.6978637124 (κ.Γρηγορόπουλο Μιλτιάδη)
Αναχώρηση: ΩΡΑ 6.30 το πρωί  από την οδό Μαβίλη (μπροστά από τα σχολεία στο Τρένο)

***

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟΥ


Ανταπόκριση και μεγάλη συμμετοχή σημείωσε η ενημερωτική δράση του Δήμου Αγρινίου με θέμα την ανακύκλωση. HΔιεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης,  στο πλαίσιο της αθλητικής εκδήλωσης «Τρέχω, Βαδίζω, Ποδηλατώ στην πόλη μου», μοίρασε ενημερωτικά φυλλάδια, τσάντες ανακύκλωσης και διαφημιστικό υλικό σε μικρούς και  μεγάλους στην πλατεία Δημοκρατίας.

Ό αρμόδιος Αντιδήμαρχος Χρήστος Γκούντας , φρόντισε ώστεόλοι οι ενδιαφερόμενοι  να αντιληφθούν ότι ο δείκτης πολιτισμού, ο σεβασμός στο περιβάλλον και στο σύγχρονο τρόπο ζωής αποδεικνύεται και απότη διαχείριση των απορριμμάτων μας: «Συνεχίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας για την ανακύκλωση. Το Αγρίνιο έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Ενδεικτικά αναφέρω ότι κάθε μήνα συλλέγονται 3.000 τόνοι σύμμεικτα υλικά στους πράσινους κάδους,  25 απορριμματοφόρα βρίσκονται στην συλλογή  των σκουπιδιώνενώ  καταφέραμε να μειώσουμε τα σκουπίδια που μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ κατά 300 τόνους. Οι συμβουλές που σήμερα δώσαμε, σίγουρα δεν είναι για πέταμα. Συνεχίζουμε έχοντας ως στόχο ένα Δήμο πράσινο, βιώσιμο με περιβαλλοντική συνείδηση».
  
     ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ