«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Συμμετοχή του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στo "11ο Συνέδριο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας Μακροπεριφέρειας Αδριατικής και Ιονίου" στην Άρτα

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εργασίες του «11ου Συνεδρίου Γυναικείας Επιχειρηματικότητας Μακροπεριφέρειας Αδριατικής & Ιονίου» που πραγματοποιήθηκαν στις 16 και 17  Οκτωβρίου 2019 στην Άρτα με κεντρικό θέμα "Επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού στην Μακροπεριφέρεια Αδριατικής και Ιονίου", στις όποιες συμμετείχε το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας...



Το Συνέδριο συνδιοργάνωσαν το Φόρουμ Επιμελητηρίων Αδριατικής και Ιονίου (AIC Forum) και το Επιμελητήριο Άρτας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (μέλος της Uniadrion) και το Οικονομικό Επιμελητήριο του Split (μέλος του φόρουμ AIC) υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Αρταίων και με τη στήριξη του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, εκπροσώπου των Ελληνικών Επιμελητηρίων στο Forum AIC.
Συμμετέχαν εκπρόσωποι 41 Επιμελητηρίων – μελών του Forum, που προέρχονται από τις χώρες Αλβανία, Βοσνία –Ερζεγοβίνη, Ιταλία, Κροατία, Μοντενέγκρο, Σερβία, Σλοβενία και Ελλάδα.
Το Συνέδριο άνοιξε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Ιωάννης Γκολομάζος, ο οποίος καλωσόρισε στην Άρτα τους φιλοξενούμενους συνέδρους, αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τουριστικού προϊόντος της περιοχής που δεν είναι άλλα από την πλούσια αρχαία και βυζαντινή της ιστορία, αλλά και τις ιδιαίτερες φυσικές ομορφιές της. Σε ότι αφορά τη γυναικεία επιχειρηματικότητα τόνισε πως «χρόνο με το χρόνο, όλο και περισσότερες γυναίκες δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά, συνεισφέροντας σημαντικά στην προσπάθεια για τη διεύρυνση της γνώσης, την προώθηση της καινοτομίας, την εδραίωση της ποιότητας σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας………………».

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του AIC Forum Gino Sabatini, η Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου του Dubrovnik  Terexa Orlic, o Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Παναγιώτης Σταμπουλίδης, η Βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιδήμαρχος Αρταίων Κωνσταντίνος Χαρακλιάς και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

Η Αργυρώ Καραχάλιου, Υπεύθυνη Πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Γ.Δ. Ανάπτυξης για τις ΜΜΕ και για την πρόσβαση στις αγορές, μίλησε για την σημερινή κατάσταση της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην ΕΕ.

Η Σοφία Κουνενάκη - Εφραίμογλου, Πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ), αναφέρθηκε εκτενέστερα στο ενεργό ρόλο που έχει η γυναίκα επιχειρηματίας στην ελληνική Επιχειρηματική πραγματικότητα αλλά και στα εμπόδια και στις στρεβλώσεις που υπάρχουν και δεν επιτρέπουν την  ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση της θέσεως των γυναικών στο επιχειρείν.

Το συνέδριο συνεχίστηκε με σειρά τοποθετήσεων τόσο από γυναίκες επιχειρηματίες, εκπροσώπους Επιμελητηρίων και Πανεπιστημιακούς καθηγητές, οι οποίοι ανέλυσαν στατιστικά στοιχεία, παρουσίασαν βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά τα θέματα που άπτονται της βελτίωσης της θέσεως των γυναικών.
Η 2η μέρα του 11ου Διεθνούς Συνεδρίου Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, επικεντρώθηκε στις δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού και τις καλές πρακτικές στην Μακροπεριφέρεια Αδριατικής & Ιονίου. Ειδικότερα, παρουσιάστηκαν περιπτωσιολογικές μελέτες και βέλτιστες πρακτικές εναλλακτικού τουρισμού από επιχειρήσεις και φορείς στην περιοχή της Αδριατικής και Ιονίου.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθηγητής Τριαντάφυλλος Αλμπάνης εστίασε στον ρόλο και τη συμμετοχή των πανεπιστημίων στα προγράμματα έξυπνης εξειδίκευσης και ειδικότερα στην περίπτωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας”. Για τη “συστηματική διαχείριση των τουριστικών προορισμών” μίλησε ο καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του  Πανεπιστήμιο Πειραιώς και Πρόεδρος ΕΕΣΜ Νικήτας Ασημακόπουλος.

Ο Ειδικός σε θέματα τουρισμού Συνδέσμου των Ιταλικών Εμπορικών Επιμελητηρίων και του Εθνικού Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών ISNART Flavia Coccia μίλησε τον «Βιώσιµο και Προσιτό Τουρισμό».

Η μάνατζερ Προορισμού και Ειδικός Μάρκετιγκ πολυτελών ταξιδίων Cristina Lambiase, μίλησε για τους Κινέζους καταναλωτές ως ομάδα παθιασμένων και εξελιγμένων ταξιδιωτών.

Κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου διοργανώθηκε Workshop με θέμα: “Γυναικεία Επιχειρηματικότητα, Βιώσιμη Ανάπτυξη και Εναλλακτικός Τουρισμός”, το οποίο συντόνισε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου Εύα Στεφανιδάκη. Στόχος του Workshop ήταν ο προσδιορισμός των προκλήσεων και εμποδίων, που επιδρούν αρνητικά στην ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας σε επίπεδο μακροπεριφέρειας, καθώς και η ανάδειξη λύσεων με κοινό πεδίο εφαρμογής. Όπως προέκυψε τα σημαντικότερα εμπόδια είναι η κοινωνική οργάνωση των σύγχρονων γυναικών, η έλλειψη δομών υποστήριξης και οι περιορισμένες δυνατότητες χρηματοδότησης. Οι συμμετέχοντες ανέδειξαν ως προτεραιότητες για την βελτίωση του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας τη δημιουργία έξυπνων κοινωνικών δομών σε τοπικό επίπεδο, καθώς και την αύξηση των χρηματοδοτικών πόρων και την απλοποίηση της διαδικασίας πρόσβασης σε αυτούς. Περαιτέρω, αναδείχθηκε η ανάγκη για την διεξαγωγή κατάλληλων μελετών σε επίπεδο τοπικό και κλαδικό προκειμένου να δημιουργηθούν περισσότερο εξειδικευμένα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης.
 
Από την Ελλάδα, η Αντιπρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών και Γενική Γραμματέας του Επιμελητηρίου Λάρισας Καλλιόπη Τζήκα, αφού αναφέρθηκε στην προσφορά της γυναίκας στο οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας και τις δυνατότητες που ανοίγονται με την αξιοποίηση των δυνάμεών της και αντιμετώπιση των εμποδίων που αντιμετωπίζει στο επιχειρείν, παρουσίασε τη μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τις δυνατότητες ανάπτυξης και τους τομείς εναλλακτικού τουρισμού στη Θεσσαλία και κατ’ επέκταση στη χώρα, καθώς κι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μάρκετινγκ. Ταυτόχρονα, παρουσίασε παραδείγματα καλών πρακτικών από την Γερμανία, μια χώρα που αποτελεί ομάδα στόχου για την περιφέρεια και τη χώρα, αφού οι Γερμανοί τουρίστες είναι πρώτοι σε αφίξεις στη χώρα μας.

Από την πλευρά του ο Εκπαιδευτής Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Δημήτρης Παπαγεωργίου– Επιχειρηματίας της Treekking Ελλάς Τζουμέρκα παρουσίασε τις καλές πρακτικές του εναλλακτικού τουρισμού στην Ήπειρο και την Ελλάδα.

Η Nikolina Farcic από την Κροατία – ιδιοκτήτρια εταιρείας διοργάνωσης γάμων αναφέρθηκε στον εναλλακτικό τουρισμό στην Κροατία παρουσιάζοντας ως καλή πρακτική “Γάμους προορισμού στο Ντουμπρόβνικ”.


Η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γυναικών Copa Cogeca, εκπρόσωπος Coldiretti Donna Impresa Marche, CEO της Le Noci Azienda Agricola κα Francesca Gironi από την Ιταλία μίλησε για την γυναικεία επιχειρηματικότητα στον τομέα της γεωργίας με στόχο την ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού σε ευρωπαϊκό και ιταλικό επίπεδο.

Η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ξενώνων και Διαμερισμάτων Αγροτουρισμού «Ο Άραχθος» Μαρία Παπαβασιλείου αναφέρθηκε στις δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού ως βασικό παράγοντα ανάπτυξης τουρισμού στην ΠΕ της Άρτας, παρουσιάζοντας ως πρότυπο ανάπτυξης για το νομό Άρτας περιηγητικές διαδρομές και μονοπάτια, όπως το Μονοπάτι της Βίδρας στη Σκούπα, το «Δρόμο του Κάστανου» στα Πιστιανά και το «Μονοπάτι της Λεύκας» στη Ροδαυγή. Ως μελέτη περίπτωσης παρουσίασε τη διαδρομή του κάστανου στην Ιταλία.

Τέλος, η Sabina Ramović, ιδιοκτήτρια του ταξιδιωτικού γραφείου RAMS travel από το Μαυροβούνιο υποστήριξε την ανάγκη συνεργασίας του τοπικού πληθυσμού, των κοινοτήτων - φορέων, της κυβέρνησης και των ΜΚΟ με σκοπό την ανάπτυξη της περιοχής και του βιώσιμου τουρισμού”.

Ως γενικό συμπέρασμα αναφέρουμε ότι, οι γυναίκες επιχειρηματίες γίνονται πια συστατικό στοιχείο της παγκόσμιας οικονομίας, συμβάλλοντας στην αύξηση της παραγωγικότητας, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Παρόλα ταύτα στην προσπάθεια τους να επιχειρήσουν συνεχίσουν να συναντούν ιδιαίτερες δυσκολίες και εμπόδια που οφείλονται κυρίως στην νοοτροπία μας, τις κοινωνικές αντιλήψεις για το ρόλο των γυναικών και εν γένει στην κουλτούρα μας.

Οι γυναίκες της υπαίθρου για χρόνια ήταν οι αφανείς ήρωες και τα τελευταία χρόνια έρχονται σιγά σιγά στο προσκήνιο και γίνονται ισότιμοι μέτοχοι και πολλές φορές πρωτοπόροι στην παραγωγή και διακίνηση των τοπικών μας προϊόντων. Ο αγροτικός και ο τουριστικός τομέας καθώς και οι κλάδοι που συνδέονται ως αλυσίδα αξίας της οικονομίας σε Μακροπεριφερειακό επίπεδο αποτελούν ως cluster έναν από τους πιο σημαντικούς στυλοβάτες της πραγματικής οικονομίας, ιδιαίτερα στην χώρα μας και επηρεάζεται άμεσα από το δραματικά μεταβαλλόμενο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον και χρειάζεται δυναμικές μεταβολές, με βάση τα νέα δεδομένα, ώστε να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις. Απαιτούνται στοχευμένα προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία και κίνητρα για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, με ταυτόχρονη εκπαίδευση σε θέματα διοίκησης και χρηματοοικονομικής διαχείρισης. Ταυτόχρονα χρειάζεται να ενισχυθούν οι δομές των υπηρεσιών σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, ώστε να επιτρέπουν τη συμφιλίωση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής, να ενταχθεί η επιχειρηματικότητα στην εκπαίδευση, να στηριχθούν οι γυναικείοι συνεταιρισμοί, στο πλαίσιο μιας νέας Μακροπεριφερειακής στρατηγικής για την αγροτική και τουριστική ανάπτυξη και βεβαίως οι δραστηριότητες κοινωνικής οικονομίας.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ