«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ - Στο δρόμο του αγώνα με στήσιμο μπλόκων σε όλη τη χώρα από τις 28 Γενάρη

Τετάρτη 30 Γενάρη
- Στις 11.30 π.μ. - Στον κόμβο της Αμφιλοχίας συλλαλητήριο μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Στο δρόμο του αγώνα με στήσιμο μπλόκων σε όλη τη χώρα από τις 28 Γενάρη προχωρούν οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Η αγροτιά αγωνίζεται ξανά γιατί αντιμετωπίζει πολλά και πολύ οξυμένα προβλήματα, τα οποία αν δεν επιλυθούν άμεσα δεν θα μπορεί πλέον να επιβιώσει από την αγροτική δραστηριότητα και να παραμείνει στα χωριά.
Οι χαμηλές και «ανοιχτές» τιμές παραγωγού στο σύνολο των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων που διαμορφώνουν οι εμποροβιομήχανοι, η μεγάλη ακρίβεια στα αγροτικά μέσα και εφόδια που επιβάλλουν τα μονοπώλια, αλλά και...
το ίδιο το κράτος με τον υψηλό ΦΠΑ, οι περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις οι οποίες με κάθε νέα ΚΑΠ της ΕΕ γίνονται όλο και μεγαλύτερες, η άρνηση του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει στο σύνολό τους τις καταστροφές στην παραγωγή από την κακοκαιρία και τις φυτικές και ζωικές νόσους, η υψηλή φορολογία, οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές και τα «ειδικά» χαράτσια, μαζί όλα τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα που πήραν οι κυβερνήσεις στο πλαίσιο των μνημονίων και της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής τους, έχουν αποδεκατίσει το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, δυσκολεύοντας αφάνταστα τη ζωή τους στα χωριά.
Μοναδική διέξοδος για την μικρομεσαία αγροτιά αποτελεί η πάλη για την ικανοποίηση ενός πλαισίου αιτημάτων που αφορά την ίδια την επιβίωσή της. Τα μπλόκα τα οποία έρχονται ως κλιμάκωση και πανελλαδικός συντονισμός των πολύμορφων αγροτικών κινητοποιήσεων, που προηγήθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας, είναι μια μορφή πάλης με την οποία οι μικρομεσαίοι αγρότες μπορούν να πιέσουν πιο αποτελεσματικά για την ικανοποίηση των δίκαιων και ζωτικής σημασίας αιτημάτων τους.
Εξάλλου αυτό αποδεικνύει και η εμπειρία, καθώς μέσα από την σκληρή πάλη στα ισχυρά μπλόκα που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων τα τελευταία χρόνια, οι αγρότες είχαν, ήδη, κάποια κέρδη, όπως το αφορολόγητο όριο και η μη φορολόγηση των επιδοτήσεων μέχρι 12.000 ευρώ, το ακατάσχετο όριο στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, η αναβολή για κάποιο χρονικό διάστημα της υλοποίησης αντιαγροτικών μέτρων κ.ά.

 Στις 24 Γενάρη η πανθεσσαλική σύσκεψη στα Φάρσαλα

Με καθημερινές περιοδείες στα χωριά, συσκέψεις και άλλες δράσεις που οργανώνουν Ομοσπονδίες και Αγροτικοί Σύλλογοι, συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι προετοιμασίες για το στήσιμο των μπλόκων.
Στη Θεσσαλία, από το περασμένο Σαββατοκύριακο, τρακτέρ έχουν βγει στις πλατείες χωριών του Νομού Καρδίτσας και την Τετάρτη 23 Γενάρη θα βγουν σε χωριά των Νομών Λάρισας και Τρικάλων, περιμένοντας το σύνθημα να κινηθούν προς το χώρο όπου αναμένεται να στηθεί ένα ισχυρό πανθεσσαλικό μπλόκο, το οποίο θα αποτελέσει το κεντρικό αγωνιστικό μετερίζι, σημείο αναφοράς τους αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς σε πανελλαδικό επίπεδο.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την Πέμπτη 24 Γενάρη, στην πανθεσσαλική σύσκεψη Ομοσπονδιών, Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων, Επιτροπών Αγώνα, που θα πραγματοποιηθεί στα Φάρσαλα, στις 6 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο.
Θα προηγηθεί την Τετάρτη 23 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι, πανκαρδιτσιώτικη σύσκεψη αγροτικών συλλόγων, στην αίθουσα της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Ν. Καρδίτσας.
Στο Νομό Λάρισας, οι επαρχιακές συσκέψεις που έγιναν σε Τύρναβο, Αγιά, Ελασσόνα, Φάρσαλα, Πλατύκαμπο, ανέδειξαν τις αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών της περιοχής.
Νέα σύσκεψη οργανώνουν στον Τύρναβο, την Παρασκευή 25 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στο «Εμμανουήλειο» Πνευματικό Κέντρο, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου, Αμπελώνα, Δαμασίου, Αργυροπουλίου - Λυγαριας, μαζί με τον Σύλλογο Αμβυκούχων Τυρνάβου, όπου, εκτός από το πως θα οργανωθεί η συμμετοχή των αγροτών της περιοχής στο μπλόκο, θα γίνει συζήτηση και για το θέμα του καθεστώτος των «διήμερων» στο τσίπουρο που θέλει να καταργήσει η κυβέρνηση, επιφέροντας καίριο πλήγμα στους μικρομεσαίους αμπελοκαλλιεργητές.
Στο Νομό Τρικάλων, μετά τις πετυχημένες συσκέψεις που οργάνωσαν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη» μαζί με τους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους στη Φαρκαδόνα και το Μεγαλοχώρι, κλιμάκια της Ομοσπονδίας συνεχίζουν τις καθημερινές περιοδείες στα χωριά, καλώντας τους αγρότες να πάρουν μαζικά μέρος στα μπλόκα.
Συγκεκριμένα το αγωνιστικό συνεχίζεται ως εξής:

Τετάρτη 23 Γενάρη

- Τρακτέρ θα βγουν σήμερα στα χωριά του Νομού Λάρισας.
- Στις 12 το μεσημέρι θα γίνει νέα πανκαρδιτσιώτικη σύσκεψη, αγροτικών συλλόγων στην αίθουσα της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Ν. Καρδίτσας.
- Ο Αγροτικός Σύλλογος Αλμυρού και Σούρπης καλεί σε σύσκεψη στις 6 μ.μ στο καφενείο «Καραφέρης» στον πεζόδρομο της Ευξεινούπολης.

Πέμπτη 24 Γενάρη

- Στις 11.00 π.μ. - Συγκέντρωση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου στην Πάτρα, διοργανώνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας»Δυτικής ΑχαΐαςΠατρώνΩλενίας και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ερυμάνθου και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηλείας, διεκδικώντας αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών και των κτηνοτρόφων.
- Στις 6 μ.μ. προγραμματίζεται πανθεσσαλική σύσκεψη Ομοσπονδιών, Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων, Επιτροπών Αγώνα, στα Φάρσαλα, στο Πολιτιστικό Κέντρο.

Παρασκευή 25 Γενάρη

- Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» συνεχίζει καθημερινά τις περιοδείες στα χωριά και έχει αποφασίσει την πραγματοποίηση σύσκεψης στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα της «ΒΕΤΛΑΝΣ».
- Στις 7 μ.μ. - Ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων θα πραγματοποιήσει ανοιχτή Γενική Συνέλευση στο Τεφέλι.
- Στις 7 μ.μ. ο Σύλλογος Αμβυκούχων και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου - Αμπελώνα - Δαμασίου - Αργυροπουλίου και Λυγαριάς καλούν σε σύσκεψη στο Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο στον Τύρναβο.

Δευτέρα 28 Γενάρη

 - Οι αγρότες της Φθιώτιδας, κατέρχονται με τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Ανθήλης και στην διασταύρωση της Γλύφας στην Πελασγία, μετά από απόφαση που λήφθηκε σε σύσκεψη που διοργάνωσε την Κυριακή 20 Γενάρη στην Ανθήλη η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού.
- Στις 11 π.μ., στήσιμο μπλόκου από τον Αγροτικό Σύλλογο Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» στη διασταύρωση της Νάουσας. 
- Στις 11 π.μ. -  Πανχανιώτικο συλλαλητήριο με αγροτικά οχήματα θα πραγματοποιήσουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι των Χανίων στη Δημοτική Αγορά.
- Στις 12μ. - Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας κατεβαίνουν με τα τρακτέρ στον Κόμβο στο Χαλίκι (είσοδος Ιόνιας Οδού). Προσυγκεντρώσεις με τρακτέρ θα υπάρχουν στη Συκιά Μακρυνείας και το Αγγελόκαστρο στις 11 π.μ.

Τετάρτη 30 Γενάρη

- Στις 11.30 π.μ. - Στον κόμβο της Αμφιλοχίας συλλαλητήριο μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.