«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 2 Νοέμβρη 2016

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θωρακίζει με αντιπλημμυρικά έργα τους πολίτες και τις περιουσίες τους


Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης αντιπλημμυρικών έργων σε διάφορα σημεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μετά από την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.
Συγκεκριμένα, μετά τις επιτυχημένες παρεμβάσεις της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας στους ποταμούς Πείρου και Παραπείρου, οι οποίες έδρασαν αποτελεσματικά και απέτρεψαν τα όποια πλημμυρικά φαινόμενα στις τελευταίες θεομηνίες, ένα ακόμα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας ξεκινά άμεσα.
Στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλου υπεγράφη σύμβαση για «Εργασίες συντήρησης-αποκατάστασης υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων για το ποταμό Σελινούντα».
Με το έργο αυτό, προϋπολογισμού 700.000 ευρώ, θα κατασκευαστούν αναβαθμοί, κοιτοστρώσεις και...
τοιχία κατά μήκος του ποταμού, για την προστασία των παρόχθιων ιδιοκτησιών, οδών, του ζωικού κεφαλαίου και της αγροτικής παραγωγής από τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων.
«Η Περιφέρεια εκτελεί σημαντικό έργο για την ασφάλεια των πολιτών. Τα αντιπλημμυρικά έργα, οι αποκαταστάσεις των επαρχιακών οδών, οι τοποθετήσεις στηθαίων και οι διαγραμμίσεις, οι οδοφωτισμοί είναι έργα που έχουμε δώσει προτεραιότητα και υλοποιούμε, με γρήγορο ρυθμό, με σκοπό να θωρακίσουμε τις υποδομές του νομού μας και να διασφαλίσουμε τους συμπολίτες μας έναντι των καιρικών φαινομένων» σημείωσε ο Γρ. Αλεξόπουλος.
Επιπλέον, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας με τον ανάδοχο και την παρουσία του Διευθυντή Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Φάρες Μπεσαράτ και υπηρεσιακών παραγόντων υπέγραψαν τη σύμβαση έργου «Εργασίες συντήρησης-αποκατάστασης αντιπλημμυρικών έργων ποταμού Αχελώου Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας ετών 2015-2016», συνολικού προϋπολογισμού 800.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα ΣΑΕΠ 501/2015 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.
Το έργο αυτό προβλέπει: Συντήρηση και αποκατάσταση των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων, Άρση προσχώσεων κάτω από υφιστάμενα τεχνικά, Απομάκρυνση απορριμμάτων , μπαζών ή βλάστησης καθ’ όλο της πεδινής κοίτης από τέλος διώρυγας διαφυγής έως τις εκβολές του ποταμού, Ενίσχυση και αποκατάσταση των υφιστάμενων αναχωμάτων σε σημεία που έχουν καταστραφεί.
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Λύτρας σημείωσε πως «παρά την οικονομική κρίση προσπαθούμε με στοχευμένες παρεμβάσεις, στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, να αποκαταστήσουμε τον ρου του ποταμού Αχελώου».
Οι εργασίες για την κατασκευή του έργου θα ξεκινήσουν άμεσα και ο ίδιος ζήτησε από τον ανάδοχο να τελειώσουν στο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που προβλέπει η υπογραφείσα σύμβαση.
«Οι προσπάθειές μας στρέφονται πάντα γύρω από την προστασία των συμπολιτών μας και των περιουσιών τους. Δυστυχώς, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε από πλημμυρικά φαινόμενα είναι συχνά τον τελευταίο καιρό, αλλά προσπαθούμε να τα περιορίσουμε βάσει των οικονομικών δυνατοτήτων μας» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας συμπληρώνοντας: «Όσα χρήματα και να διαθέτουμε για τα αντιπλημμυρικά είναι λίγα. Ωστόσο θα είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να εξαντλούμε κάθε περιθώριο για να θωρακίζουμε την Περιφέρειά μας».
 ***

Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

«Είναι πολύ ωραία η διαδικασία να αντιμετωπίζουμε την περιουσία μας ως «χαρτοφυλάκιο» και θα μας έδινε μεγαλύτερη ευελιξία για την αξιοποίηση της, αλλά ως Περιφέρεια είμαστε δεσμευμένοι από το Π.Δ. 242/1996»  σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Αξιοποίησης Περιουσίας Παναγιώτης Μπράμος απαντώντας στην επερώτηση που έγινε στη διάρκεια του πρόσφατου Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικά με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Παράλληλα, συμπλήρωσε ο κ. Μπράμος πως από το συγκεκριμένο Π.Δ. «καθορίζονται «οι προϋποθέσεις, οι τρόποι και οι διαδικασίες για την εκμίσθωση, τη δωρεά, την παραχώρηση της χρήσης, την εκποίηση, τη μίσθωση και την αγορά ακινήτων και κινητών πραγμάτων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων». Δυστυχώς δεν μπορούμε να παρεκκλίνουμε από αυτό το νομοθετικό πλαίσιο».
Ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε αναλυτικά το Σώμα σχετικά με το τι έχει γίνει και συγκεκριμένα:
Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της πρώτης θητείας της αιρετής Περιφέρειας, η Περιφερειακή Αρχή της Δυτικής Ελλάδας προχώρησε στην απογραφή της περιουσίας με την απόφαση 46/2011 του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Η ΕΕΤΑΑ Α.Ε. για την διευκόλυνση κυρίως των Δήμων προχώρησε στην έκδοση του «Οδηγού διαχείρισης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των ΟΤΑ» και δημιούργησε Εφαρμογή Διαχείρισης της ακίνητης Περιουσίας των ΟΤΑ.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας άμεσα συμπλήρωσε το μητρώο ακινήτων της και το έχει αναρτήσει.
Η αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας έχει γίνει την 31/12/2012 και αποτελεί προσάρτημα του Ισολογισμού του 2012 της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, ο οποίος έχει εκπονηθεί και υποβληθεί στην υπηρεσία και αναμένετε να εγκριθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου. Η αξία αγοράς στον ισολογισμό του 2012 για τα οικόπεδα – αγροτεμάχια αποτυπώνεται λογιστικά στο συνολικό ποσό των 37.278.672,79 και για τα κτίρια στο συνολικό ποσό των 11.297.691,40.
Η Π.Ε. Αχαΐας, ως διάδοχος της καταργημένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης διαθέτει οικόπεδο στο Κοτρώνι Πατρών επιφάνειας 923,38m2, αγοράσθηκε το έτος 2007, σύμφωνα με την απόφαση 74/2007 του Νομαρχιακού Συμβουλίου με σκοπό την ενσωμάτωση σε ενιαίο χώρο, ιδιοκτησίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην ίδια περιοχή για την ανέγερση του Διοικητηρίου. Έχει ήδη κατατεθεί πρόταση χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από 11-12-2014 χωρίς να έχει ενταχθεί μέχρι σήμερα. 

***

Κοινωνικό μήνυμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας «Επιλέγω θηλασμό. Είναι ο δρόμος της φύσης»

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει τους Συλλόγους και τους φορείς που προάγουν και προστατεύουν την υγεία. Αυτή την εβδομάδα είναι η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού και στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε τον μητρικό θηλασμό, να ενημερωθούν όχι μόνο οι επαγγελματίες υγείας, αλλά κυρίως οι συμπολίτες μας για αυτό το σημαντικό θέμα.
Σύνθημα είναι «Επιλέγω θηλασμό! Ζητώ υποστήριξη και βοήθεια: Από τον σύντροφό μου, την οικογένειά μου και αν υπάρχει λόγος από επαγγελματίες υγείας. Είναι ο δρόμος της φύσης!».
Στην Ελλάδα το 1993 συστήθηκε για πρώτη φορά από το Υπουργείο Υγείας, Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού με κύριο έργο την προαγωγή –προστασία και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού.
Κύριο μέλημα, όλων των εμπλεκομένων, είναι να γίνουν ευρέως γνωστά τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού:
- Το μητρικό γάλα είναι αποστειρωμένο και έτσι δεν υπάρχει περίπτωση να μεταφερθούν μικρόβια στο βρέφος , πράγμα που μπορεί να συμβεί με το μπιμπερό αν αυτό δεν έχει αποστειρωθεί καλά.
- Το μητρικό γάλα δεν χρειάζεται προετοιμασία και έτσι δεν κουράζεται η μητέρα. Επιπλέον, είναι οικονομικό.
- Μεταφέρει αντισώματα από τη μητέρα στο βρέφος και έτσι το βρέφος προφυλάσσεται από διάφορες παθήσεις , όπως λοιμώξεις του αναπνευστικού και του πεπτικού συστήματος.
- Στα βρέφη που θηλάζουν παρουσιάζονται πολύ πιο σπάνια γαστρεντερικές διαταραχές. Αυτό συμβαίνει , γιατί το μητρικό γάλα είναι πιο εύπεπτο.
- Τα βρέφη που θηλάζουν σπάνια παρουσιάζουν αλλεργικές αντιδράσεις.
- Ο θηλασμός είναι μια πολύ καλή άσκηση για την στοματική κοιλότητα και έχει ως αποτέλεσμα ένα καλοσχηματισμένο σαγόνι και ίσια δόντια.
-  Ο θηλασμός είναι πολύ σημαντικός και για τη μητέρα . Τη βοηθάει να πλησιάσει το βρέφος της και να συνδεθεί συναισθηματικά μαζί του.
- Τέλος, είναι γνωστό ότι ο θηλασμός ελαττώνει την πιθανότητα καρκίνου του μαστού της μητέρας.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σας κάνει γνωστό ότι λειτουργεί πανελλαδική τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης του θηλασμού το «10525», όλες τις εργάσιμες μέρες και ώρες από 9.00 π. μ. – 2.00 μ.μ., στελεχώνεται από έμπειρο επιστημονικό προσωπικό και παρέχει ενημέρωση και συμβουλευτική σε θέματα θηλασμού. Οι κλήσεις είναι εμπιστευτικές , με αστική χρέωση.
Επίσης, μπορείτε να απευθύνεστε στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού για το Πρόγραμμα «ΑΛΚΥΟΝΗ: ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ» και στα τηλέφωνα 2107701557, 210799244 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.epilegothilasmo.gr


 ***

Στο ΕΣΠΑ 2014-2020 τρεις Δομές Αστέγων και επτά Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών, ύψους πάνω από 3,8 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Η καταπολέμηση κάθε μορφής φτώχειας και η στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν πληγεί από την κρίση, έχουν τεθεί στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με δράσεις μέσα από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.
Μετά την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ των 15 Κέντρων Κοινότητας σε Δήμους και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας υπέγραψε για την ένταξη των Πράξεων τριών Δομών Αστέγων συνολικού κόστους πάνω από 1,7 εκατ. ευρώ και επτά Δομών Παροχής Βασικών Αγαθών συνολικού ύψους σχεδόν 2,13 εκατ. ευρώ, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
«Στοχεύουμε στη δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Θέλουμε να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας με ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Όλους, άνεργους, άστεγους, φτωχούς, συνταξιούχους και αδύναμα στρώματα της κοινωνίας μας» σημείωσε ο Απ. Κατσιφάρας.
Και προσέθεσε ο Περιφερειάρχης: «Πέρα από το δίκτυο προστασίας που θα δημιουργηθεί για τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, συμβάλλουμε και στη μείωση της ανεργίας στην περιοχή μας, καθώς θα προσληφθούν συνολικά στα κέντρα κοινότητας και για τις δομές αστέγων και παροχής βασικών αγαθών, σχεδόν 100 άτομα. Σχεδιάζουμε, υλοποιούμε και διεκδικούμε ακόμα περισσότερα».

Ειδικότερα, πρόκειται για:
Δομές Αστέγων
1. Δομή Αστέγων Ανοικτό Ημέρας Δήμου Πατρέων, κόστους πράξης 538.200 ευρώ
2. Δομές Αστέγων Δήμου Αγρινίου, κόστους 631.800 ευρώ
3. Δομές Αστέγων Δήμου Πατρέων Υπνωτήριο, κόστους 556.920 ευρώ
Δομές Παροχής
1. Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου, Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Αγρινίου, κόστους 416.520 ευρώ
2. Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, κόστους 117.000 ευρώ
3. Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, ύψους 117.000 ευρώ.
4. Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου, Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Ήλιδας, κόστους 308.880 ευρώ
5. Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου Δήμου Ναυπακτίας, κόστους 290.160 ευρώ
6. Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Θέρμου, κόστους 243.360 ευρώ
7. Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου, Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Πατρέων, κόστους 636.480 ευρώ.

Δομή παροχής βασικών αγαθών
Η συγκεκριμένη δράση αφορά δομές, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο του ΕΠΑΝΑΔ 2007-2013 και επανασχεδιάζονται στη βάση των συμπερασμάτων της αποτίμησης και με βάση τις τρέχουσες ανάγκες.
Δομή Σίτισης και βασικών αγαθών: Συνιστά συλλειτουργία των δομών των κοινωνικών παντοπωλείων και των δομών που παρείχαν συσσίτια. Στόχος της λειτουργίας των δομών είναι να λειτουργήσουν σε συνέργεια με το ΤΕΒΑ.
Κοινωνικά Φαρμακεία: Προγραμματίζεται η εκ νέου συγχρηματοδότηση των κοινωνικών φαρμακείων. Η δράση αφορά στην παροχή σε σταθερή και τακτική βάση δωρεάν φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και παραφαρμακευτικών προϊόντων σε ωφελούμενα άτομα που τα έχουν ανάγκη.
Δικαιούχοι είναι Δήμοι, ΟΤΑ Α' βαθμού, λοιποί φορείς καθ' αρμοδιότητα, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) του Ν. 4019/2011 και Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙΣΠΕ) του Ν. 2716/1999 (αρ. 12), Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Νομικά Πρόσωπα των Δήμων (Δημοτικά ΝΠΔΔ, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις των Δήμων).

Δομές για αστέγους
Το οξυμένο πρόβλημα έλλειψης στέγης κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα και η συνεπαγόμενη αναγκαιότητα περαιτέρω εξειδίκευσης της πολιτικής για τους αστέγους, οδήγησε στην απόφαση οι συγχρηματοδοτούμενες δομές για άστεγους να αποτελέσουν αντικείμενο διακριτής πράξης, η οποία θα περιλαμβάνει Υπνωτήρια και Κέντρα Ημέρας. Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται θα είναι αναβαθμισμένες και θα υπάρχει πρόβλεψη για παροχή γευμάτων στα υπνωτήρια και μικρογευμάτων.
Δικαιούχοι είναι Δήμοι, ΟΤΑ Α' βαθμού και διαδημοτικά σχήματα συνεργασίας αυτών, Δημοτικά ΝΠΔΔ παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας ή Κοινωφελείς Επιχειρήσεις των ΟΤΑ Α' βαθμού, με ανάλογη τροποποίηση του καταστατικού τους και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πιστοποιημένα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν. 2646/98 (ΦΕΚ 236/1988 τ. Α') ή ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του Ν.4139/2013 (ΦΕΚ 74/2013 τ. Α') με την προϋπόθεση ότι θα έχουν υπογράψει συμφωνητικό συνεργασίας με το Δήμο στον οποίο ενδιαφέρεται να υποβάλει σχετική πρόταση χρηματοδότησης.