«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 1 Νοέμβρη 2016

Όραμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας το τουριστικό τρένο – Στην Ηλεία η εναρκτήρια εκδήλωση μέσα στο 2017


Η δημιουργία ενός σύγχρονου τουριστικού τρένου αποτελεί στρατηγικής σημασίας όραμα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και πλέον όλες οι προσπάθειες στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετείχε με τους Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλο και Π.Ε. Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο στο Διεθνές Συμπόσιο «Τρένο, Τουρισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη» στη Ζυρίχη, καλεσμένοι του καθηγητή Bernd Scholl του Πολυτεχνείου της περιοχής, παρουσιάζοντας συγκεκριμένες προτάσεις....

Ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Γεωργιόπουλος παρουσίασε σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τα αποτελέσματα του συνεδρίου, σημειώνοντας πως «η αδρανοποίηση του τρένου στην περιοχή είναι πλήγμα για τη Δυτική Ελλάδα και δυστυχώς δε διαφαίνεται άμεσα η επαναλειτουργία του. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν μπορεί να είναι απαθής. Είδαμε το συμπόσιο και ως μια εξαιρετική ευκαιρία να παρουσιάσουμε και να αναδείξουμε την προσπάθεια που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε, με την Συνεργασία του ΟΣΕ, μέσω της ΟΧΕ στον Άξονα Κατάκολο-Πύργος–Αρχαία Ολυμπία, όπου στις ράγες του ιστορικού τρένου οραματίζεται ένα σύγχρονο τρένο, ως ένα τουριστικό προϊόν υψηλής ποιότητας».
Η αποδοχή της προσπάθειας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο σύνολο της ήταν καθολική και για το λόγο αυτό τέθηκε από τον καθηγητή Bernd Scholl χρονοδιάγραμμα δράσεων και ενεργειών που πρέπει να υλοποιηθούν από κοινού από τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να φθάσει στις Βρυξέλλες ο φάκελος διεκδίκησης για το τουριστικό τρένο της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου.
Όπως τόνισε ο κ. Γεωργιόπουλος, στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η εναρκτήρια εκδήλωση για την υλοποίηση του οράματος επαναλειτουργίας του τρένου να πραγματοποιηθεί στην Ηλεία στο 1ο εξάμηνο του 2017 όπου θα διευκρινιστούν όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες και η διαδικασία σύνταξης του φακέλου διεκδίκησης. 
Το Συμπόσιο είχε ως στόχο να προσελκύσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς – ΟΣΕ, ΓΑΙΟΣΕ, Περιφέρειες, Πανεπιστήμια,  εκπροσώπους Ελβετικών Σιδηροδρόμων, έγκριτους Έλληνες και Ελβετούς Πολεοδόμους, Φίλους των Σιδηροδρόμων – σε μια συζήτηση για τη διερεύνηση της δυνατότητας επαναλειτουργίας  τμημάτων η ολόκληρου του ανενεργού Σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου κατ’ αρχάς για τουριστική χρήση, τις πηγές χρηματοδότησης αυτού του έργου, καθώς και  τη δυνατότητα ένταξης του  στο Παγκόσμιο Δίκτυο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.
Παράλληλα, οι Ελβετοί εκπρόσωποι της Rhätische Bahn παρουσίασαν την εμπειρία τους από την διαδικασία ένταξης των γραμμών Albula και Bernina στο Παγκόσμιο Δίκτυο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, στο οποίο ανήκουν από το 2008.
«Κομβικό σημείο αυτής της διάσκεψης θα αποτελέσει και η αδελφοποίηση με τους Σιδηροδρόμους Albula και Bernina της Ελβετίας, ώστε να “εκμεταλλευθούμε” την εμπειρία τους και να υλοποιήσουμε από κοινού την μεγάλη πρόκληση για την Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο» σημείωσε κλείνοντας ο κ. Γεωργιόπουλος, συμπληρώνοντας πως με την καθοδήγηση αυτών των δύο φορέων θα ξεκινήσει η διαδικασία για υποβολή αίτησης ένταξης των δύο ιστορικών γραμμών της Δυτικής Ελλάδας, του Οδοντωτού Διακοπτό – Καλάβρυτα και του Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία στο Παγκόσμιο Δίκτυο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

***
 Συνάντηση του Γρ. Αλεξόπουλου με την πρόεδρο του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Κατερίνα Ασημακοπούλου


Η παράδοση και η ανάπτυξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η μεταλαμπάδευση της ιστορίας των Καλαβρύτων σε μικρότερες γενιές, καθώς και οι από κοινού δράσεις με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα με την Π.Ε. Αχαΐας συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος με την πρόεδρο του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πάτρας Κατερίνα Ασημακοπούλου.
«Η ενίσχυση των συλλόγων σε όλα τα επίπεδα με τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας επιβάλλεται. Σύλλογοι που ανιδιοτελώς προάγουν την ιστορία του τόπου μας στους δύσκολους αυτούς καιρούς χωρίς οικονομική ενίσχυση είναι ένα θέμα που μας αφορά και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να το υποστηρίξουμε. Συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη του συλλόγου για τη συμμετοχή τους στις πάμπολλες δράσεις» επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Γρ. Αλεξόπουλος.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος κυρία Ασημακοπούλου ζήτησε την αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια, κάτι που ούτως ή άλλως υπάρχει, ενώ τόνισε την ανάγκη ανάδειξης του συλλόγου σε δράσεις και εκδηλώσεις ευρύτερου ενδιαφέροντος.
Τέλος, τέθηκαν και ζητήματα τεχνικής φύσεως για τη συνδιοργάνωση των προσεχών εκδηλώσεων του Παγκαλαβρυτινού που ως στόχο έχουν την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής μας.

***

Ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας στη Γενική Συνέλευση της CPMR και στην Ολομέλειας της Διαμεσογειακής Επιτροπής

Στις Αζόρες θα βρίσκεται από σήμερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και Πρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής, Απόστολος Κατσιφάρας, για να συμμετάσχει, στις εργασίες της 44ης Γενικής Συνέλευσης της CPMR (το Δίκτυο των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης) που θα πραγματοποιηθεί έως τις 4 Νοεμβρίου 2016.
Μια φορά το χρόνο, όλες οι Περιφέρειες - μέλη της CPMR συγκεντρώνονται στη Γενική Συνέλευση, για να συζητήσουν με εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. και σημαντικών οργανισμών, για να ανταλλάξουν απόψεις και ορθές πρακτικές και για να εγκρίνουν τις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές και τον προϋπολογισμό του Δικτύου.
«Βρισκόμαστε στο μέσον της περιόδου 2014-2020 και η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια σειρά από ασύμμετρες προκλήσεις όπως είναι η οικονομική κρίση, η προσφυγική κρίση, η τρομοκρατία, το BREXIΤ  κ.α., που έχουν σημαντικές επιπτώσεις για εμάς τις Περιφέρειες. Στόχος μας είναι μέσα από τις εργασίες αυτού του σημαντικού τριημέρου, να προωθήσουμε την περιφερειακή διάσταση στη καρδιά των Ευρωπαϊκών λύσεων ώστε να διασφαλίσουμε  μεγαλύτερη κοινωνική, οικονομική και εδαφική συνοχή, για τις περιοχές μας και τους πολίτες μας» ανέφερε ο κ. Κατσιφάρας και συμπλήρωσε: «Όμως αυτή η Γενική Συνέλευση έχει ιδιαίτερη σημασία και για το ίδιο το Δίκτυό μας, αφού θα πρέπει να εκλέξουμε τον νέο Πρόεδρο της CPMR».
Στην Ατζέντα της 43ης Γενικής Συνέλευσης της CPMR ξεχωρίζουν το θέμα των μεταφορών, της προσβασιμότητας και της διασύνδεσης των Περιφερειών, η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, η μεταρρύθμιση της Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε. και η συζήτηση για το μέλλον του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος.
Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης της CPMR θα πραγματοποιηθεί και η Ολομέλεια της Διαμεσογειακής Επιτροπής, της οποίας ο Περιφερειάρχης είναι Πρόεδρος, με βασικό αντικείμενο τις τρέχουσες κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις και την ενίσχυση της συνεργασίας στη λεκάνη της Μεσογείου, ενώ θα συνεδριάσει και το Πολιτικό Γραφείο της CPMR, στο οποίο συμμετέχει ο κ. Κατσιφάρας ως πρόεδρος της Διαμεσογειακής.




 ***

Τέσσερα νέα σχολεία ύψους πάνω από 13,3 εκατ. ευρώ εντάσσονται στο νέο ΕΣΠΑ «Δυτική Ελλάδα» 2014-2020 – Ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματα που υπεβλήθησαν

Σύγχρονα σχολικά κτίρια που θα μπορούν να προσφέρουν στους μαθητές μας τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, ώστε να κάνουν καθημερινά μάθημα, απαντώντας στα αιτήματα και στις ανάγκες της κοινωνίας, συνεχίζει να κατασκευάζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέσω χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ.
Με απόφασή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας ενέταξε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» τις πράξεις κατασκευής τεσσάρων σχολείων συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 13,3 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, πρόκειται για την «Ανέγερση Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας», συνολικού κόστους πράξης 3.336.911 ευρώ, την «Κατασκευή 3ου Γυμνασίου Πατρών» με συνολικό κόστος πράξης 4.971.780 ευρώ, την «Κατασκευή Λυκείου Θέρμου» ύψους 3.450.000 ευρώ και τέλος, την «Κατασκευή του Ειδικού Σχολείου Ναυπάκτου» με κόστος 1.626.000 ευρώ.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δίνει προτεραιότητα στην εκπαίδευση. Θέλουμε τα παιδιά μας να κάνουν μάθημα στα πιο σύγχρονα, πιο ασφαλή και καλύτερα εξοπλισμένα σχολεία, ανάμεσά τους και ένα σχολείο για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Πρόκειται για έργα που εντάσσονται και δρομολογούνται πλέον για κατασκευή με χρηματοδότηση από το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα με καθαρά ευρωπαϊκούς πόρους για την Παιδεία» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας συμπληρώνοντας πως «προσπαθούμε συντονισμένα και μεθοδικά να αλλάξουμε τα δεδομένα και να δώσουμε νέα πνοή στην Περιφέρειά μας, να είμαστε χρήσιμοι στα κρίσιμα για τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε ακόμη περισσότερα».

Υπεβλήθησαν τέσσερις προτάσεις
Η σχολική στέγη είναι πολύ σημαντική για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ήδη έχουν υλοποιηθεί 27 έργα συνολικού προϋπολογισμού 60.428.113,20 ευρώ, ενώ πλέον έρχονται να προστεθούν και αυτά τα τέσσερα, για τα οποία έγιναν μόνο για αυτά προτάσεις από τους Δικαιούχους, μετά την πρόσκληση που εξέδωσε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης στις 28 Ιουνίου 2016 για υποβολή και ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
Να υπενθυμίσουμε πως, στην Π.Ε. Αχαΐας, έχουν ήδη γίνει εννέα (9) έργα ύψους 29.595.221,58 ευρώ, στην Π.Ε. Ηλείας πέντε (5) έργα ύψους 7.857.360,12 ευρώ και στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας 13 έργα προϋπολογισμού 22.975.531,50 ευρώ.

Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας
Η πρόταση χρηματοδότησης υπεβλήθη από τον Δήμο Ξηρομέρου στις 2-9-2016 και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της Πράξης ορίζεται Απρίλιος 2017 έως Οκτώβριος 2018.
Πρόκειται για ένα διδακτήριο ολοήμερης λειτουργίας που περιλαμβάνει:
Το Δημοτικό με 6 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα πληροφορικής, εργαστήριο φυσικών επιστημών, βιβλιοθήκη, ξένης γλώσσας, εργαστήριο αισθητικής αγωγής, γραφείο δασκάλων και διευθυντού, γραμματείας και αρχείου, χώρος γυμναστού, συλλόγου γονέων, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, γυμναστήριο, χώροι φαγητού, ιατρείου, κυλικείου κ.α.
Το Νηπιαγωγείο με αίθουσες εργασίας, ανάπαυσης, πολλαπλών χρήσεων, γραφείο νηπιαγωγών, χώρο φαγητού, λοιπούς βοηθητικούς χώρους.
Το συνολικό εμβαδόν του κτιρίου είναι 1.754,28 μ2 μη συμπεριλαμβανομένων των 110,40 μ2 του υπόστεγου και του στεγάστρου της εισόδου του δημοτικού, των 41,25 μ2 του υπόστεγου του νηπιαγωγείου και του εξωτερικού κλιμακοστασίου. Συνολική στεγασμένη δόμηση 1.820,12 μ2.

3ο Γυμνάσιο Πατρών
Η πρόταση χρηματοδότησης υπεβλήθη από τον Δήμο Πατρέων στις 21-7-2016 και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της Πράξης ορίζεται Δεκέμβριος 2016 έως Νοέμβριος 2020.
Αφορά στην ανέγερση του νέου κτιρίου για τη στέγαση του 3ου Γυμνασίου Πατρών για 270 μαθητές, στη θέση του παλαιού σεισμόπληκτου, το οποίο έχει κατεδαφιστεί στην περιοχή των Υψηλών Αλωνίων.
Το νέο κτίριο θα αποτελείται από ισόγειο, α’ και β’ κτίριο, περίπου 3.125 τ.μ. με υπόγειο 840 τ.μ.
Θα περιλαμβάνει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κυλικείο, wc, γραφεία, βιβλιοθήκη, 9 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα ξένων γλωσσών, εργαστήρια, κλιμακοστάσια, αποθηκευτικοί χώροι κ.α.
Τα δώματα θα διαμορφωθούν σε «πράσινες στέγες» γεγονός που θα συμβάλλει θετικά στην ενεργειακή απόδοση του κτιρίου.

Λύκειο Θέρμου
Η πρόταση χρηματοδότησης υπεβλήθη από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στις 21-7-2016 και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της Πράξης ορίζεται Μάιος 2017 έως Ιανουάριος 2019.
Το έργο αναφέρεται στην κατασκευή νέου κτιρίου για τη στέγαση του σχολείου σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Θέρμου και εμβαδού 8.124,99 τ.μ.
Αφορά κατασκευή κτιριακών υποδομών στέγασης για 120 μαθητές και περιλαμβάνει ισόγειο, α’ όροφο, στέγαστρο και υπόγειο (χώρους διοίκησης, κοινωνικούς χώρους, βοηθητικούς, χώρους άθλησης, αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια), διαμόρφωση του προαύλειου χώρου με γήπεδα αθλοπαιδιών και χώρους πρασίνου.

Ειδικό Σχολείο Ναυπάκτου
Η πρόταση χρηματοδότησης υπεβλήθη από το Δήμο Ναυπακτίας στις 1-9-2016 και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της Πράξης ορίζεται Ιανουάριος 2017 έως Ιούλιος 2018.
Αφορά στην ολοκλήρωση των εργασιών ανέγερσης διδακτηρίου για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Ναυπάκτου.
Περιλαμβάνει επτά αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, βιβλιοθήκη, χώρους λογοθεραπευτή και ψυχολόγου, γραφεία δασκάλων και διεύθυνσης, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αποθηκευτικούς και λοιπούς χώρους.
Το συνολικό εμβαδόν του κτιρίου είναι 1.154,69 μ2 ενώ προβλέπεται και μικρό υπόστεγο στον αύλειο χώρο.