«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Εξιχνιάστηκε ληστεία σε βάρος ηλικιωμένης στον Άγιο Ηλία Πύργου

Συνελήφθησαν δυο αλλοδαποί δράστες, ενώ αναζητούνται δυο ακόμα συνεργοί τους, τα στοιχεία των όποιων έχουν ταυτοποιηθεί

Εξιχνιάστηκε, μετά από μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, ληστεία η οποία είχε συμβεί, πριν ένα μήνα περίπου, στον Άγιο Ηλία Πύργου και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τεσσάρων αλλοδαπών, υπηκόων Αλβανίας, ηλικίας 27, 27, 26 και 22 ετών για διάπραξη ληστείας κατά συναυτουργία.

Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν με εντάλματα σύλληψης της Ανακρίτριας Ηλείας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Χαριλάου, στον Πύργο και τη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, δυο από τους δράστες, ηλικίας 27 και 26 ετών, ενώ από την έρευνα των αστυνομικών ταυτοποιήθηκαν και τα πλήρη στοιχεία των συνεργών τους, οι οποίοι και αναζητούνται.

Πιο συγκεκριμένα... 

την 21-5-2016 τα ξημερώματα, οι τέσσερις δράστες ενεργώντας από κοινού, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, διέρρηξαν βοηθητική πόρτα οικίας, 77χρονης ημεδαπής, στον Άγιο Ηλία Πύργου και με την άσκηση σωματικής βίας και την απειλή πυροβόλου όπλου, αφού ερεύνησαν όλους τους χώρους του σπιτιού, της αφαίρεσαν το χρηματικό πόσο των 1.000 ευρώ.

Για την εξιχνίαση της υπόθεσης ενεργήθηκε άμεσα συστηματική έρευνα από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, οι οποίοι αξιοποιώντας στοιχεία και δεδομένα που προέκυψαν από ειδικές ανακριτικές μεθόδους ταυτοποίησαν τα πλήρη στοιχεία των δραστών.

Στο πλαίσιο των ερευνών, στην οικία του 27χρονου, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν ένα πιστόλι τύπου replica, το όποιο ο δράστης είχε επιμελώς κρυμμένο μέσα σε ηλεκτρική σόμπα.

Ο 27χρονος συλληφθέντας οδηγήθηκε ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας και μετά την απολογία του ενώπιον το Ανακριτή Ηλείας κρίθηκε προφυλακιστέος.

Ο 26χρονος οδηγήθηκε ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και κρατείται προκειμένου απολογηθεί ενώπιον του Ανακριτή Ηλείας.

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πύργου συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των δυο αλλοδαπών που αναζητούνται και τη συμμετοχή των δραστών και σε αλλά συναφή αδικήματα.

***
Συνελήφθη 49χρονος στην Αμαλιάδα για καταδικαστική απόφαση
Συνελήφθη, χθες (14-6-2016) το πρωί, στην Αμαλιάδα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Αμαλιάδας, ένας 49χρονος ημεδαπός, σε βάρος του όποιου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Β΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά με την οποία είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών  για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αμαλιάδας.

***
Συνελήφθη αλλοδαπός μετά από καταδίωξη για κατοχή μαχαιριού στην Πάτρα

Αναζητείται ο συνεργός του, τα πλήρη στοιχεία του όποιου έχουν ταυτοποιηθεί 

Συνελήφθη, χθες (13-6-2016) το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών, ένας αλλοδαπός άνδρας υπήκοος Αλβανίας ηλικίας 19 ετών σε βάρος του όποιου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του Νόμου περί όπλων.

Την ίδια κατηγορία αντιμετωπίζει και ένας 20χρονος ομοεθνής του συλληφθέντα του όποιου τα πλήρη στοιχεία έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητείται.

Ειδικότερα οι αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης, στο πλαίσιο προληπτικών ελέγχων, ακινητοποίησαν όχημα στο όποιο επέβαιναν οι δυο αλλοδαποί, οι οποίοι στη θέα των αστυνομικών, εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο και τράπηκαν σε φυγή πεζοί.

Μετά από καταδίωξη που ακολούθησε, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 19χρονο και σε σωματική έρευνα που του ενήργησαν βρήκαν και κατέσχεσαν ένα μαχαίρι μήκους 19 εκατοστών, ενώ στο όχημα των δραστών βρέθηκε και ένα φυσίγγιο.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό του συνεργού του συνεχίζονται.

Την προανάκριση ενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών.

***
Δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικού Υποδιευθυντή Θεόδωρου Χρονόπουλου, σχετικά με την εξιχνίαση υπόθεσης ληστειών σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων με χρήση υπνωτικών χαπιών και υπόθεσης ανθρωποκτονιών και απόπειρας ανθρωποκτονίας

«Καλημέρα σας.
Θα σας παρουσιάσουμε σήμερα δύο (2) υποθέσεις, που εξιχνιάστηκαν από τις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
Πρόκειται για μία υπόθεση ληστειών σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων με χρήση υπνωτικών χαπιών, καθώς και μία υπόθεση ανθρωποκτονιών και απόπειρας ανθρωποκτονίας. 
Οι εξιχνιάσεις προέκυψαν στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων ερευνών για εγκλήματα που έλαβαν χώρα σε παρελθόντα έτη. 
Αναφορικά με την πρώτη υπόθεση, την 11 Ιουνίου 2016, συνελήφθη, από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, 47χρονη αλλοδαπή υπήκοος Βουλγαρίας, η οποία διέπραττε ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων με χρήση υπνωτικών χαπιών.
Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκτέλεσης εντάλματος σύλληψης για ληστεία, ενώ σε βάρος της εκκρεμούσε και καταδικαστική απόφαση εξαετούς κάθειρξης επίσης για ληστεία.
Μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί η διάπραξη εκ μέρους της έξι (6) ληστειών σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ενώ ερευνάται η εμπλοκή της και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.
Συγκεκριμένα, η συλληφθείσα, από το 2011 επικοινωνούσε τηλεφωνικά με ηλικιωμένους ή με τα παιδιά αυτών στους οποίους εμφανιζόταν ως οικιακή βοηθός, με σκοπό την πρόσληψή της ως αποκλειστική εσώκλειστη.
Για να εντοπίσει τα θύματά της αναζητούσε σε ιστοσελίδες ευρέσεως εργασίας ηλεκτρονικές αγγελίες από ηλικιωμένους, οι οποίοι είχαν κινητικές δυσκολίες και ως επί των πλείστων σοβαρά προβλήματα υγείας και κατά την επικοινωνία μαζί τους, συστηνόταν με διαφορετικά κάθε φορά στοιχεία.
Στη συνέχεια, αφού εντόπιζε τα θύματά της, μετέβαινε στις οικίες των ηλικιωμένων για να αναλάβει τα καθήκοντά της. Εκεί, κατά την διάρκεια της ενασχόλησής της με τις οικιακές εργασίες, έβρισκε την κατάλληλη ευκαιρία και έριχνε υπνωτικές ουσίες στα υγρά που έπιναν οι παθόντες, με αποτέλεσμα να χάνουν τις αισθήσεις τους.
Ακολούθως, αφαιρούσε χρήματα, κοσμήματα και τιμαλφή, τόσο από τους χώρους των οικιών όσο και από τα χέρια και τον λαιμό των παθόντων.
Μάλιστα η 47χρονη, δρούσε με τρόπο που δυσχέραινε τον εντοπισμό της, αφού φρόντιζε κάθε φορά να χρησιμοποιεί διαφορετικές τηλεφωνικές συνδέσεις, ενεργοποιημένες σε ψεύτικα στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών, τις οποίες απέρριπτε μετά από τη διάπραξη κάθε αξιόποινης πράξης, ενώ παράλληλα, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, έμενε στις οικίες μόνο μία ημέρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χορήγηση υπνωτικών ουσιών, έθετε τους ηλικιωμένους σε κίνδυνο ζωής, αφού επρόκειτο για ανθρώπους με βεβαρημένο ιατρικό παρελθόν και ασθενείς οργανισμούς. Μάλιστα σε όλες τις περιπτώσεις οι παθόντες παρέμειναν αναίσθητοι για πολλές ώρες και ακολούθως νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία για αρκετό χρονικό διάστημα.
Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πειραιά και διατάχθηκε η φυλάκισή της, ενώ η σχηματισθείσα σε βάρος της δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Αθηνών.
Θα συνεχίσουμε με την παρουσίαση της δεύτερης υπόθεσης.

Το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, συνέστησε ειδική ομάδα που επανεξετάζει και έρευνα, με εξειδικευμένες μεθόδους και με τη χρήση της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας, όλες τις ανεξιχνίαστες υποθέσεις. 
Στο πλαίσιο αυτό εξιχνιάσθηκε η ανθρωποκτονία δύο (2) ημεδαπών, ηλικίας πενήντα τεσσάρων (54) και τριάντα τριών (33) ετών και η απόπειρα ανθρωποκτονίας 54χρονης ημεδαπής, που διαπράχθηκαν το 1997 σε οικία στις Αχαρνές.
Για την συγκεκριμένη υπόθεση συνελήφθη ως δράστης 53χρονος ημεδαπός, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την διακρίβωση των στοιχείων ταυτότητας και τον εντοπισμό δύο ακόμη αγνώστων δραστών.
Όσον αφορά το ιστορικό της υπόθεσης, μεταμεσονύχτιες ώρες της 28 Ιανουαρίου 1997, τρεις άγνωστοι δράστες, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, εισήλθαν στο διαμέρισμα του 54χρονου θύματος, όπου διέμενε μαζί με την 54χρονη σύζυγό του, την κόρη τους και τον 33χρονο γαμπρό τους.
Κατά την είσοδό τους στο διαμέρισμα, πυροβόλησαν στο πρόσωπο τον 33χρονο, με αποτέλεσμα τον βαρύ τραυματισμό του και στη συνέχεια πυροβόλησαν στο κεφάλι τον 54χρονο, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα, και στο χέρι την 54χρονη σύζυγό του. Ο 33χρονος κατέληξε λίγες ημέρες αργότερα στο νοσοκομείο «ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ».
Από την συνεχιζόμενη έρευνα του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, καθώς και τα νέα στοιχεία που προέκυψαν σε συνεργασία με την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, ταυτοποιήθηκε ο 53χρονος συλληφθείς, ως δράστης της διπλής ανθρωποκτονίας και την απόπειρας ανθρωποκτονίας.
Σε βάρος του 53χρονου δράστη εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από Τακτικό Ανακριτή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, δυνάμει του οποίου συνελήφθη και προφυλακίστηκε. 
Σας ευχαριστώ.»

***
Αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε όλη την επικράτεια κατά την περίοδο εορτασμού της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος

Η Ελληνική Αστυνομία, λόγω της αυξημένης κίνησης των εκδρομέων, από και προς τα αστικά κέντρα, ενόψει της περιόδου εορτασμού της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος 2016, λαμβάνει αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε όλο το οδικό δίκτυο της Χώρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Η εκπόνηση των μέτρων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης επιχειρησιακού σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, για πλήρη και συνεχή δραστηριοποίηση, συντονισμό και εποπτεία όλων των Υπηρεσιών Τροχαίας προκειμένου να εξασφαλιστούν οι συνθήκες ομαλής και ασφαλούς οδικής κυκλοφορίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της Χώρας.

Ειδικότερα, ο σχεδιασμός των μέτρων περιλαμβάνει:

•    Αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύου σε τομείς, με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής. 
•    Ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα.
•    Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακών συμφορήσεων.
•    Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.
•    Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική κίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.)
•    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αυξημένα μέτρα Τροχαίας, σε περιοχές όπου θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.

•    Παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της Χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.
•    Ενημέρωση των πολιτών σε περιπτώσεις κυκλοφοριακών ή άλλων προβλημάτων.
•    Συνεργεία της Τροχαίας θα διενεργούν ειδικούς και γενικούς ελέγχους (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ., καθώς και παραβάσεων που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).
Κατά την εορταστική περίοδο, θα ισχύει η απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, ως ακολούθως: (βλ. αναλυτικά σχετικό Δελτίο Τύπου μας από 14-06-2016)

•    Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016: 16.00-22.00.
•    Σάββατο 18 Ιουνίου 2016: 08.00-13.00.
•    Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016: 16.00-23.00.

Σε περίπτωση που κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι οδηγοί παρακαλούνται:

•    να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση,
•    να ακολουθούν πιστά τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας,
•    να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου,
•    να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες για να ελέγχουν καλύτερα το όχημά τους,
•    σε κάθε περίπτωση να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων
Υπενθυμίζεται ότι η σωστή οδική συμπεριφορά των οδηγών και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.

***
Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου κατά την περίοδο εορτασμού της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος

Για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και την καλύτερη διαχείριση και βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας, ενόψει της εορταστικής περιόδου της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος 2016, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου ως κατωτέρω:
1. Την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016 για το ρεύμα εξόδου και από ώρα 16.00 έως 22.00 και το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016 για το ρεύμα εξόδου από ώρα 08.00 έως 13.00, θα ισχύουν οι απαγορεύσεις:
α) Στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο.) και στην Παλιά Εθνική Οδό (Π.Ε.Ο.) Αθηνών – Κορίνθου – Πατρών, από τα Διόδια Ελευσίνας μέχρι τα Διόδια Ρίου.
β) Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου, από τον κόμβο Λαμίας  μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας και από τη Λάρισα (χ.θ. 365+400) μέχρι την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (χ.θ. 410).
γ) Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χλμ.
δ) Στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300).
ε) Στην Εθνική Οδό  Θεσσαλονίκης –Καβάλας  από το 11ο χλμ (Χ.Θ. 11+340) έως την Χ.Θ. 97+650 (μέχρι τη γέφυρα του Στρυμόνα).

2. Τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016 για το ρεύμα εισόδου στα αστικά κέντρα και από ώρα 16.00 έως 23.00, θα ισχύουν οι απαγορεύσεις:   
α) Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών – Κορίνθου – Αθηνών, από τα Διόδια Ρίου μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας.
β) Στη Ν.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (Χ.Θ. 410) μέχρι τη Λάρισα (Χ.Θ. 365+400), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμίας και από τη διασταύρωση του Μπράλου μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι).
γ) Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών – Θεσσαλονίκης, από το 34ο χλμ. μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.
δ) Στην Εθνική Οδό Χαλκίδας – Σχηματαρίου, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης.
ε) Στην Εθνική Οδό  Καβάλας- Θεσσαλονίκης από τη γέφυρα Στρυμόνα μέχρι την διασταύρωση Ρεντίνας.
3. Την Κυριακή 19 Ιουνίου 2016,  δεν ισχύουν απαγορεύσεις.
4. Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας:
•    Τα οχήματα που προσφέρουν οδική βοήθεια, σύμφωνα με το Ν.3651/2008, τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛ.ΤΑ., τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής Τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα δημοσίας (Φ.Δ.Χ.) και ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.)  που μεταφέρουν ζώντα ζώα, ευπαθή τρόφιμα όπως αυτά αναφέρονται στη διεθνή συμφωνία ΑΤΡ, εφόσον το ποσοστό του φορτίου των παραπάνω προϊόντων που μεταφέρονται είναι τουλάχιστον το 10% του ωφέλιμου φορτίου.      
•    Tα φορτηγά οχήματα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.
•    Τα φορτηγά οχήματα  (ψυγεία)  δημοσίας (Φ.Δ.Χ.) και ιδιωτικής χρήσης  (Φ.Ι.Χ.) που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα.
•    Τα φορτηγά οχήματα  που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΚ 1069/2009, εφόσον  διαθέτουν σχετική άδεια από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο.
•    Τα φορτηγά σιλοφόρα οχήματα δημοσίας χρήσεως (Φ.Δ.Χ.) που μεταφέρουν έτοιμο σκυρόδεμα, στο τμήμα της Π.Ε.Ο. Αθηνών – Πατρών από τα διόδια Ρίο έως το Δρέπανο, στο ρεύμα προς Αθήνα.
•    Τα φορτηγά οχήματα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε, Φυσικό Αέριο κ.λπ.) όταν κινούνται για αποκατάσταση εκτάκτων βλαβών των δικτύων τους και μόνο εφόσον συνοδεύονται από έγγραφη εντολή του οικείου οργανισμού.
•    Τα βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από κατάλληλα έγγραφα ή παραστατικά.
•    Τα φορτηγά οχήματα του εθελοντικού Οργανισμού «Το χαμόγελο του Παιδιού».
•    Τα φορτηγά οχήματα μεταφοράς εξοπλισμού μουσικών και θεατρικών παραστάσεων, τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γεγονότων.
•    Τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν οξυγόνο για ιατρικούς σκοπούς.
•    Τα  μηχανήματα έργου των ΔΕΣΕ και τα φορτηγά οχήματα  που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, μετά από αίτημα της αρμόδιας υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και με σχετική απόφαση της κατά τόπου αρμόδιας Διεύθυνσης Τροχαίας. 
•    Τα φορτηγά οχήματα που μεταφέρουν εμπορεύματα τα οποία προορίζονται για τον εφοδιασμό πλοίων γραμμών εξωτερικού, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από κατάλληλα έγγραφα ή παραστατικά (συνήθη εμπορικά και τελωνειακά έγγραφα) στα οποία αναφέρεται το όνομα του πλοίου για το οποίο προορίζονται, καθώς και το λιμάνι ελλιμενισμού του.
•    Τα οχήματα έκτακτης ανάγκης.