«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Ελλάδας ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΙΣΟΤΗΤΑΣ” ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

Δυτικής Ελλάδας
ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΙΣΟΤΗΤΑΣ” ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

            Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Δυτικής Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Ιουνίου, συζητήθηκε θέμα με τίτλο “Έγκριση Περιφερειακού Προγράμματος Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας”. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης καταψηφίσαμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα και τοποθετηθήκαμε ως εξής:
          “Τόσο η πολιτική σε εθνικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο της περιφέρειας δυτικής Eλλάδας που εκπονείτε, και αφορά στο επονομαζόμενο ζήτημα της ισότητας των δύο φύλων, πατάει στην γενικότερη πολιτική της Ε.Ε. που τα τελευταία χρόνια εξειδικεύεται με την στρατηγική “Ευρώπη 2020”, και που με την σειρά της καθορίζει και την πολιτική για τις γυναίκες, την πολιτική για τα δύο φύλα. Η πολιτική αυτή όπως έχουμε επανειλημμένα σημειώσει στόχο έχει...
την θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και την προώθηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Για εμάς λοιπόν είναι καθαρό ποιες είναι οι στοχεύσεις, μέσα από την προώθηση της ψευδεπίγραφης “ισότητας” των δύο φύλων.
          Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, της πολιτικής της Ε.Ε., με την προώθηση αυτής της “ισότητας” ξεθεμελιώνονται δικαιώματα και από τις γυναίκες και από τους άντρες.
          Είδαμε για παράδειγμα στο όνομα της “ισότητας” να καταργούνται όποιες θετικές ρυθμίσεις υπήρχαν υπέρ των γυναικών στο όνομα των ίσων δικαιωμάτων.
          Στο όνομα αυτής της “ισότητας” είδαμε  να αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των εργαζόμενων γυναικών στο Δημόσιο Τομέα στα 65 χρόνια, να  αυξάνονται τα όρια ακόμα και για μητέρες με ανήλικα ή ανάπηρα παιδιά.”
          Επισημάναμε, πως στον ιδιωτικό τομέα, πολλές φορές η εγκυμοσύνη συνοδεύεται με απόλυση, με τρομοκράτηση εκ μέρους της εργοδοσίας, και συνεχίσαμε την τοποθέτησή μας:
          “Με πρόσχημα τις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών, προωθήθηκε από το κεφάλαιο η αύξηση της μερικής απασχόλησης, δηλαδή της πιο φθηνής και χωρίς δικαιώματα εργασίας. Από την ίδια την Ε.Ε δεν κρύβεται πως η αυξημένη συμμετοχή των γυναικών στην εργασία, με αυτές τις σχέσεις εργασίας, συνέβαλλε στα αυξημένα κέρδη των λίγων το διάστημα 2000-2009.
          Επομένως είναι σαφές πως στο σημερινό πολιτικό πλαίσιο, η ενίσχυση της πρόσβασης των γυναικών στην αγορά εργασίας, θα γίνει με όρους φτώχειας και μειωμένων δικαιωμάτων.          
          Από την άλλη η αναφορά στην προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας του περιφερειακού προγράμματος, όπως και αν φτιασιδωθεί δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός πως οι αυτοαπασχολούμενες γυναίκες π.χ. παλεύουν να επιβιώσουν με τα χίλια ζόρια μέσα σε συνθήκες φορολεηλασίας και ανταγωνισμού από τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Αντιμετωπίζουν έντονα τον κίνδυνο να βρεθούν άνεργες και πνιγμένες στα χρέη.       
            Η διεύρυνση της γυναικείας συμμετοχής στα  Κέντρα Λήψης Αποφάσεων, πέρα από το γεγονός οτι από μόνο του, δεν μπορεί να αλλάξει την ίδια την φύση του σημερινού εκμεταλλευτικού συστήματος, άρα και να αλλάξει τη ζωή της λαϊκής πλειοψηφίας, γυναικών και αντρών, αφορά όχι τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, αλλά τις γυναίκες της αστικής τάξης, που δεν μπορούν, ούτε και θέλουν να εκφράσουν τα προβλήματα των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων. Και βέβαια τα ίδια αυτά τα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων, πρόκειται για όργανα που σχεδιάζουν, υλοποιούν και προπαγανδίζουν την ταξική εκμετάλλευση. Επομένως, όσο και να αυξάνεται το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών της αστικής τάξης στους θεσμούς της ΕΕ και των κρατών-μελών της, η ουσία της πολιτικής δεν αλλάζει.
          Τώρα την στιγμή που έρχονται και νέες περικοπές στην υγεία και την πρόνοια, κόβονται χιλιάδες δωρεάν εξετάσεις, είναι να απορεί κανείς, τι ακριβώς θα κάνει ο διαμεσολαβητής υγείας και πρόνοιας, που προβλέπεται στο πρόγραμμα της περιφέρειας.
          Επομένως για να μπορέσει να υπάρξει πραγματική ισοτιμία μεταξύ των δύο φύλων είναι αναγκαίο να λαμβάνονται υπόψιν τόσο οι βιολογικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο φύλων, αλλά και οι διαφορές κοινωνικής φύσης που έχουν ήδη διαμορφωθεί σε βάρος των γυναικών μέσα στους αιώνες και οι οποίες διατηρούνται και αυξάνονται μέσα στο σημερινό κοινωνικοοικονομικό σύστημα.
          Το πρόβλημα σήμερα δεν είναι η  αντιπαράθεση, γενικά μεταξύ άντρών και γυναικών. Το πρόβλημα δεν πηγάζει από την «εξουσία» που κατέχουν οι άντρες, όπως πολλές φορές λέγεται.
          Ακριβώς για αυτό τον λόγο μόνο η παραγωγή στη βάση της κοινωνικής ιδιοκτησίας, με σχέδιο και έλεγχο από τους ίδιους τους εργαζόμενους και τους νέους θεσμούς που η εξουσία τους θα δημιουργήσει, μπορεί να  απελευθερώσει τις τεράστιες δυνατότητες για τη λαϊκή ευημερία που σήμερα υπάρχουν και είτε μένουν αναξιοποίητες, είτε πηγαίνουν στα χέρια λίγων. Στο πλαίσιο αυτό θα εξασφαλίζεται η εργασία με δικαιώματα για όλους, άντρες και γυναίκες. Οι γυναίκες θα απολαμβάνουν δωρεάν υψηλής ποιότητας κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές  λαμβάνοντας υπόψιν και τις ιδιαιτερότητες που το φύλο τους ορίζει, π.χ. για την προστασία και στήριξη της μητρότητας.
          Οι συνθήκες της εργασίας (ωράριο εργασίας, κοινωνικές δομές για φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων, απαλλαγή από μια σειρά δουλειές του νοικοκυριού) θα ευνοούν την ενεργητική συμμετοχή των γυναικών στον έλεγχο της κοινωνίας, μέσα από την απελευθέρωση του μη εργάσιμου χρόνου.
          Η εξάλειψη των εκμεταλλευτικών σχέσεων παραγωγής θα ευνοεί την οικοδόμηση των σχέσεων των δύο φύλων σε πραγματικά ισότιμη βάση, αμοιβαίου σεβασμού και ενδιαφέροντος, για να εκμηδενιστούν οι αναχρονιστικές και αντιδραστικές προκαταλήψεις και συμπεριφορές σε βάρος των γυναικών, για τη γυναικεία ισοτιμία και χειραφέτηση.                                                
                                                                     Οι Εκλεγμένοι με την Λαϊκή Συσπείρωση
 Σπύρος Κοτοπούλης 
 Κώστας Κοτσιλιάνος