«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Ερώτηση της ΛΑΣ προς τη Δημοτική Αρχή Αγρινίου για τις εξελίξεις στη λειτουργία των νέων ολοήμερων σχολείων και νηπιαγωγείων

ΕΡΩΤΗΣΗ

(Στη Δημοτική Αρχή Αγρινίου)

Για τη λειτουργία των ολοήμερων Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων την προσεχή σχολική χρονιά

       Όπως είναι γνωστό το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε πρόσφατα σε μια ευθέως αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή απόφαση, με την οποία θέτει κριτήρια για την εγγραφή στα «νέα» Ολοήμερα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, με προφανή -αν όχι και διακηρυγμένο στόχο-, την δραστική μείωση των προσλήψεων εκπαιδευτικών  μέσω της απομείωσης του μαθητικού δυναμικού.  Πετάει δηλαδή πλήθος παιδιών  έξω από τα ολοήμερα σχολεία με οδυνηρές συνέπειες για τις λαϊκές οικογένειες και τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς πλήθους ειδικοτήτων.

      Το Υπ. Παιδείας με την εγκύκλιο για την εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης συνεχίζει τον εμπαιγμό και την κοροϊδία! Μετά τη θύελλα που προκάλεσε με την Υπουργική Απόφαση,  που...
καταργεί επί της ουσίας την πλειοψηφία των ολοήμερων τμημάτων των Δημοτικών Σχολείων, αφού θέτει ως προϋπόθεση «στο ολοήμερο πρόγραμμα να γράφονται και να φοιτούν οι μαθητές των οποίων και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους», προχωρά σε μια κίνηση ελιγμού κάτω από το βάρος των τεράστιων αντιδράσεων, αναφέροντας ότι «θα γίνονται στα ολοήμερα δημοτικά δεκτά και παιδιά που οι γονείς τους θα έχουν κάρτα ανεργίας ή ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες».
       Η απάτη της Κυβέρνησης όμως αποκαλύπτεται από την ίδια την εγκύκλιο η οποία αναφέρει ρητά ότι, «στη φάση συγκρότησης ολοήμερων τμημάτων θα λαμβάνεται υπόψη κατά προτεραιότητα τα παιδιά όπου και οι δύο γονείς τους εργάζονται». Επιπλέον, το Υπουργείο φαίνεται να «ξεχνά»  ότι υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι που για διάφορους λόγους δεν έχουν ούτε κάρτα ανεργίας!! Όσοι υποστηρίζουν ότι η διάταξη αυτή αποτελεί χτύπημα της «μαύρης εργασίας» απλά βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου. Επί της ουσίας, το Υπουργείο λέει ότι τα ολοήμερα σχολεία νοούνται αποκλειστικά ως «παιδοφυλακτήρια» αφού θεωρεί ότι όποιος μπορεί να κρατά τα παιδιά στο σπίτι θα πρέπει και να το κάνει, και μόνο κατ΄εξαίρεση και για μη εκπαιδευτικούς λόγους θα δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης στο διευρυμένο ωράριο του ολοήμερου.  Τα ολοήμερα όμως πρέπει να έχουν στόχο τη βοήθεια όλων των παιδιών και των οικογενειών τους στη μελέτη και στην προετοιμασία των μαθημάτων της επόμενης μέρας. Να φροντίζουν για τη σίτιση, την ξεκούραση και την ενασχόληση όλων των μαθητών με άλλα διδακτικά αντικείμενα και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.  

       Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που κλείνει και εκατοντάδες νηπιαγωγεία, αφού διπλασιάζει τον ελάχιστο αριθμό νηπίων (από 7 σε 14) για τη λειτουργία τμήματος. Την ίδια στιγμή, παρά το ότι στις φόρμες εγγραφής αναφέρονται τα προνήπια, δεν υπάρχει καμία δέσμευση ότι θα παρθούν τα προνήπια στο δημόσιο νηπιαγωγείο, αφού στο άρθρο 35 αναφέρονται μόνο νήπια, υποχρεωτική παραμένει η μονοετής φοίτηση και η πικρή πείρα των προηγούμενων χρόνων αποτυπώνει 60.000 προνήπια απ’ έξω!!
        Επιπλέον η αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να έχει εικόνα για την κατάσταση στα νηπιαγωγεία και δεν ξεκαθαρίζει ποια νηπιαγωγεία θα μείνουν ανοιχτά και ποια θα κλείσουν. Η παρελκυστική αυτή λογική στοχεύει να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις γονιών και εκπαιδευτικών και να καταργηθούν τα σχολεία μέσα στο καλοκαίρι.

Ρωτάμε σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει ο Δήμος Αγρινίου ώστε να διεκδικήσει και να εξασφαλίσει:
·
Να μη μείνει κανένας μαθητής - κανένα νήπιο εκτός ολοήμερου. Κανένα Προνήπιο εκτός Νηπιαγωγείου. Εγγραφή όλων των παιδιών χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις.
·
Να μην κλείσει κανένα Νηπιαγωγείο.


Αγρίνιο, 21.6.2016

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΤΙΜΟΣ  ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΠΕΛΟΠΙΔΑΣ  ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ