«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 30 Ιούνη 2016

Πλήθος πολιτών έδωσε αίμα… σώζοντας ζωές – Μεγάλη συμμετοχή στην εβδομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και φορέων


Με μεγάλη επιτυχία και σημαντική ανταπόκριση στις δράσεις των πολιτών σε Πάτρα, Αμαλιάδα, Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Πύργο, ολοκληρώθηκε η Εβδομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας «Δώσε αίμα… σώσε Ζωές» που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντικής Αιμοδοσίας (Π.Ο.Σ.Ε.Α) και φορείς....

«Στόχος μας από την πρώτη στιγμή ήταν να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να κάνουμε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πρότυπο εθελοντικής αιμοδοσίας σε ολόκληρη τη χώρα. Το καταφέρνουμε αυτό με τη συνδρομή και τη συνεργασία των φορέων. Όλοι μαζί κάνουμε μια πράξη αγάπης, δωρίζοντας αίμα, ζωή, χαρά, ελπίδα και αισιοδοξία» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Η συμμετοχή των φορέων, των Συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών και των Εκπολιτιστικών Συλλόγων ήταν ουσιαστική και σημαντική στην επίτευξη των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όπως επίσης και των αιμοληψιών, τόνισε από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος.
Συνολικά στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν καθ’ όλη την εβδομάδα, προσήλθαν πάνω από 600 άτομα για να προσφέρουν αίμα, από τα οποία 270 κρίθηκαν ότι πληρούσαν τις προϋποθέσεις για αιμοδοσία.
Συγκεκριμένα συμμετείχαν οι κάτωθι φορείς:
1.       Ιερά Μητρόπολη Πατρών
2.       Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και Ωλένης
3.       Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών
4.       Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Αχαΐας «Ο Αιμοδότης»
5.       Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας
6.       Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών «Ο Άγιος Στυλιανός»
7.       13 Πολιτιστικοί Σύλλογοι Νοτίου  Διαμερίσματος Δήμου Πατρέων  ( Εργατικών Κατοικιών Ανθείας, Εργατικών Κατοικιών VII Θεοδώρων και Αναπηρικών, Εργατ. Κατοικιών Λεύκας, Αναγέννησης Παραλίας, Κρύας  Ιτεών, Γλαύκου, Κυψέλη, Εργατ. Κατοικιών Παραλίας, Τέρψη, Νεάπολη, Αγ. Νικολάου Λεύκας, Ιτεών και Περιοίκων, Μεταμόρφωση Σωτήρος)
8.       Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
9.       Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών, Τοπικού Τμήματος Αμαλιάδας
10.   Ποδηλατικός  Όμιλος Πάτρας
11.   Λέσχη Φίλων Vespa Αχαΐας
12.   Δήμος Ήλιδας
13.   Δήμος Αγρινίου
14.   Νοσοκομείο Αγρινίου
15.   Νοσοκομείο Μεσολογγίου
16.   Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Παναγία η Βοήθεια»
17.   Νοσοκομείο Αμαλιάδας
18.   Νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας»
19.   Γενικό Νοσοκομείο Πύργου «Ανδρέας Παπανδρέου»
20.   Εθελοντές Αιμοδότες Αγρινίου
21.   Σύλλογος Υπαλλήλων Π.Ε. Αχαΐας
22.   Σύλλογος Υπαλλήλων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Ιονίου και Δυτικής Ελλάδας.
Παράλληλα με τις δράσεις και τις αιμοληψίες πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις Καραγκιόζη με τίτλο: «Ο Καραγκιόζης Εθελοντής Αιμοδότης» στα παιδιά των πόλεων σε Πάτρα, Αμαλιάδα, Ι.Π. Μεσολογγίου, Πύργο.


***

Παρέμβαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την καθυστέρηση εκτιμήσεων ζημιών σε φυτική παραγωγή από εκτιμητές ΕΛΓΑ


Παρέμβαση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στον ΕΛΓΑ για την καθυστέρηση εκτιμήσεων ζημιών σε φυτική παραγωγή των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας και Ηλείας από εκτιμητές ΕΛΓΑ έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Μπράμος.
Συγκεκριμένα σε επιστολή του προς τον Υπουργό ΥΠΑΑΤ Ευάγγελο Αποστόλου, τον Αναπληρωτή Υπουργό Μάρκο Μπόλαρη και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ σημειώνει πως κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο και συγκεκριμένα κατά τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο συνέβησαν σημαντικές ζημιές από έντονες χαλαζοπτώσεις σε οπωροκηπευτικά και ιδιαίτερα σε πρώιμες καλλιέργειες καρπουζιού και λοιπών κηπευτικών.
Ιδιαιτέρως, όπως τονίζεται υπήρξαν άκαιρες και μεγάλες βροχοπτώσεις στις 26 Ιουνίου στους Δήμους Δυτικής Αχαΐας, Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Πηνειού, οι οποίες έπληξαν μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις καρπουζιού, πεπονιού, τομάτας και λοιπών οπωροκηπευτικών, προκαλώντας σοβαρές ζημιές λόγω της υπερβολικής υγρασίας σε συνδυασμό με τις αναμενόμενες για την εποχή υψηλές θερμοκρασίες (αποπληξία φυτών και ποιοτική υποβάθμιση καρπών).
Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί, ως όφειλαν, προέβησαν και θα προβούν εκ νέου σε αναγγελίες και δηλώσεις των ζημιών που υπέστησαν προς τον ΕΛΓΑ έγκαιρα, πλην όμως οι εκτιμητές Γεωτεχνικοί του ΕΛΓΑ έως τώρα, δεν έχουν προβεί σε επίσκεψη των πληγεισών καλλιεργειών, ούτε έχουν γίνει εκτιμήσεις των ζημιών.
Ο κ. Μπράμος υπενθυμίζει πως οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ βρίσκονται σε αποχή λόγω των δυσκολιών στις δαπάνες μετακινήσεών τους, με αποτέλεσμα η πάροδος σημαντικού χρονικού διαστήματος από τις καταστροφές, να καταστά αδύνατη την εκτίμηση και την αντικειμενική διαπίστωση των ζημιών.
«Παρακαλούμε έγκαιρα να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα των εκτιμήσεων εκ μέρους σας, γιατί τα χρονικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί. Δημιουργείται μείζον ζήτημα, καθώς οι αγρότες, ενώ έχουν καταβάλει έγκαιρα τις ασφαλιστικές τους εισφορές, διαπιστώνουν ότι ο ασφαλιστικός τους φορέας δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του και δεν επιτελεί τον καταστατικό του σκοπό» επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης, ενώ θέτει και τον προβληματισμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σχετικά με τον υφιστάμενο Κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α., ο οποίος αφενός μεν ισχύει από το 2011, αφετέρου δε, δεν έχει λάβει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχει προκαλέσει η κλιματική αλλαγή στη χώρα μας και προς τούτο απαιτείται ο εκσυγχρονισμός και την επικαιροποίησή του. 
Και κλείνει την επιστολή του ο Π. Μπράμος τονίζοντας πως «λαμβανομένης υπόψη της παρούσης κρίσιμης οικονομικής και κοινωνικής συγκυρίας στην έξοδο από την οποία δύναται να συμβάλει η αγροτική οικονομία μέσα από τη στήριξη και την ενίσχυσή της, ευελπιστούμε στην έγκαιρη και αποτελεσματική επίλυση του προβλήματος. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι πάντοτε στη διάθεση του Οργανισμού ώστε να λειτουργήσουν υποστηρικτικά κατά τη διαδικασία των επιτόπιων ελέγχων και των εκτιμήσεων».

***


Διερεύνηση ενδιαφέροντος εμβολιασμού βοοειδών για την οζώδη δερματίτιδα

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει ότι μετά από εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί σχετικά με την εξέλιξη του νοσήματος της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών στην Βόρεια Ελλάδα μέχρι σήμερα, αλλά και αντίστοιχες κινήσεις που έχουν πραγματοποιήσει άλλες Περιφέρειες της Χώρας, κρίνεται σκόπιμο, στα πλαίσια της πρόληψης εμφάνισης του νοσήματος, να διερευνηθεί το ενδιαφέρον από τους βοοτρόφους της Περιφέρειας για συμμετοχή σε πρόγραμμα προληπτικού εμβολιασμού.
Τονίζεται ότι δεν υπάρχει σήμερα κρούσμα οζώδους δερματίτιδας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η όλη διαδικασία είναι καθαρά προληπτική.
Επίσης, επισημαίνεται ότι το εμβόλιο δεν κυκλοφορεί στην αγορά και πρέπει να γίνει μαζική παραγγελία από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, εφόσον το ενδιαφέρον είναι σημαντικό, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έχει υγειονομικό αποτέλεσμα.
Ως εκ τούτου, καλούνται οι βοοτρόφοι που ενδιαφέρονται να δηλώσουν στα αγροτικά κτηνιατρεία της περιοχής τους μέχρι 10/7/2016 με υπεύθυνη δήλωση τον αριθμό των εμβολίων που θα απαιτηθούν για τον εμβολιασμό των ζώων τους (εμβολιάζονται όλα ανεξαιρέτως τα ζώα, το εμβόλιο επαναλαμβάνεται ετησίως και στοιχίζει περίπου 2 ευρώ ανά δόση), προσκομίζοντας κατάσταση με τα ακριβή ενώτια των ζώων, το φύλο και την ηλικία αυτών.
Σημειώνεται ότι η οζώδης δερματίτιδα είναι νόσημα που προσβάλει αποκλειστικά τα βοοειδή με σημαντικές συνέπειες για την παραγωγικότητα αυτών και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.