«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

«Διάλεξη Δρ. Μάνου Δανέζη στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Μεσολογγίου, του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας»

Την Παρασκευή, στις 27 Μαΐου, 2016, στις 6.00 το απόγευμα, στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στο Μεσολόγγι, πραγματοποιήθηκε επιστημονική εκδήλωση, που διοργάνωσε το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Μεσολογγίου, του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Η εκδήλωση περιελάμβανε διάλεξη από τον διακεκριμένο Αστροφυσικό, Επίκουρο Καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Μάνο Δανέζη, με θέμα: «Ο ανορθολογισμός του Δυτικού Πολιτισμού».

Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος του Τμήματος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Δρ. Αριστογιάννης Γαρμπής, η συγκεκριμένη διάλεξη από το διακεκριμένο Επιστήμονα, εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που...
ανά καιρούς διοργανώνονται από το Τμήμα και άπτονται σε επιστημονικά θέματα αιχμής, ευρύτερου ενδιαφέροντος. Μέσα από τις δράσεις αυτές, ενισχύεται η εξωστρέφεια του Τμήματος καθώς η θεματολογία αυτής της μορφής ενδιαφέρει και προσελκύει, πέραν των φοιτητών και αρκετά μεγάλο πλήθος πολιτών.
Ο κ. Δανέζης στην ομιλία του, αφού αρχικά ανέλυσε την εννοιολογική σημασία των όρων «ορθολογισμός» και «λογική», στη συνέχεια ερμήνευσε επιστημονικά τις έννοιες «πραγματικότητα» και «ύλη». Αναφέρθηκε στους σημαντικότερους αξιακούς παράγοντες που συνέθεσαν το Δυτικό Πολιτισμό από το 17ο αιώνα μέχρι σήμερα, τονίζοντας ως την κυρίαρχη επικρατούσα αντίληψη, τα Προτεσταντικά δόγματα. Στη συνέχεια επισήμανε τους βασικούς παράγοντες που συγκροτούν τον ανορθολογισμό του πολιτισμού μας, όπως η κατάρρευση των ανθρώπινων αξιών και η έλλειψη διαχρονικής αντικειμενικότητας. Τόνισε ότι οι τρεις αλήθειες του νέου επιστημονικού πνεύματος αλλά και της νέας λογικής των αξιών, είναι: α) Η αισθητή υλική πραγματικότητα, σε οποιοδήποτε επίπεδο, ότι αποτελεί matrix (ψεύτικη εικόνα, δημιούργημα της ανθρώπινης φυσιολογίας), 2) Η ολικότητα του σύμπαντος (ένα ενιαίο σύστημα) και 3) Ο νόμος δράσης - αντίδρασης (κάθε κακή ή καλή δράση πάνω σε κάποιο συμπαντικό μέρος, δημιουργεί την αυτόματη και ενστικτώδη αντίδραση του σύμπαντος, πάνω στο αίτιο που την προκάλεσε). Καταλήγοντας ο κ. Δανέζης επισήμανε ότι οι πολιτισμοί δεν αλλάζουν λόγω της καλής θέλησης των διοικητικών δομών, μέσω νόμων και διαταγμάτων. Οι πολιτισμοί αλλάζουν μόνο αν το μορφωτικό επίπεδο των πολιτών επιτρέψει την κατανόηση των συντελεσθέντων αλλαγών.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, Αντιδήμαρχοι και ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου της Ι. Π. Μεσολογγίου, ο Γραμματέας του Περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, Καθηγητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Μεσολογγίου, Εκπαιδευτικοί (Α/θμιας και Β/θμιας), φοιτητές του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και πλήθος κόσμου.
Μετά το πέρας της ομιλίας, ο Πρόεδρος του Τμήματος, κ. Αριστογιάννης Γαρμπής αφού ευχαρίστησε τον κ. Δανέζη, ως ανάμνηση της εκδήλωσης και της επίσκεψής του στο Μεσολόγγι, του προσέφερε ένα Λεύκωμα αφιερωμένο στην Επανάσταση του 1821 (Έκδοση του π. ΤΕΙ Μεσολογγίου), καθώς και ένα Λεύκωμα με καλλιτεχνικές φωτογραφίες της περιοχής του Μεσολογγίου.  
Αξιοσημείωτη ήταν και η παρουσία μελών της Αστρονομικής και Αστροφυσικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας, όπου μετά το πέρας της εκδήλωσης τοποθέτησαν τρία μεγάλα τηλεσκόπια στον περιβάλλοντα χώρο, για την παρατήρηση αστρικών συμπλεγμάτων σε όσους από τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση, το επιθυμούσαν.


ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΤΜΗΜΑ Διοίκησης Επιχειρήσεων Μεσολογγίου