«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Εκδήλωση για το Πολυτεχνείο στο Αγρίνιο

Εκδήλωση τιμής και μνήμης των αγωνιστών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο, σήμερα ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010 στις 6.30 μ.μ. που διοργάνωσε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου.
Στη Συγκέντρωση, στην πλατεία Δημοκρατίας, ο κ. Τάσος Σαραντόπουλος εκ μέρους του Μετώπου Σπουδαστών, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, λέγοντας ανάμεσα στ’ άλλα:
Τάσος Σαραντόπουλος: «Χαιρετίζουμε την σημερινή συγκέντρωση, για την απόδοση τιμής στην κορυφαία στιγμή της πλούσιας αντιδικτατορικής πάλης κατά του ιμπεριαλισμού, ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. 37 χρόνια συμπληρώνονται μετά την εξέγερση του Νοέμβρη, που χιλιάδες εργαζόμενου λαού και νεολαίας συγκρούστηκαν με την πολιτική του κεφαλαίου, που τότε εξέφραζε η χούντα των συνταγματαρχών. Επιβεβαιώνεται πως η ανάγκη για αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική πάλη είναι επίκαιρη όσο ποτέ!»
«…Δύο δρόμοι υπάρχουν για την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία: Η με τα μονοπώλια, με τα κέρδη τους και τα βάρη της κρίσης να πέφτουν στις πλάτες των εργαζόμενων! Η με το λαό…!»
«Ο αγώνας έχει απαιτήσεις, ανηφοριές και χρειάζεται αντοχή στις δυσκολίες!»
Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα, ο εκπρόσωπος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών, κ. Θανάσης Αλεξάκης για να τονίσει:
«Αγαπητοί Συναγωνιστές και συναγωνίστριες, από μέρους της γενιάς της Εθνικής Αντίστασης, χαιρετίζω τη σημερινή μέρα, τη μέρα που οι νεώτεροι εμπνευσμένοι από τον αγώνα, από την εποποιία της Εθνικής μας Αντίστασης όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στα τανκς της Αμερικανοκίνητης χούντας.
Χαιρετίζω τη μέρα, που τα νιάτα της Ελλάδας έκλεισαν όλο το νόημα του Αγώνα σε τρείς μόνο λέξεις.
Ψωμί- Παιδεία –Ελευθερία!
Τρεις μόνο λέξεις, ορισμό της Λαϊκής Κυριαρχίας!
Πέρασαν από τότε 37 ολόκληρα χρόνια και τα οράματα κι εκείνης της γενιάς παραμένουν ανεκπλήρωτα.
Το ψωμί λιγοστεύει για να ταΐσει τα μνημόνια και τους ληστές δανειστές.
Η παιδεία ξεθεμελιώνεται, μαζί με την υγεία και δίνεται για μπίζνες στους ιδιώτες.
Η ελευθερία μπαίνει στο κρεβάτι του Προκρούστη και συνεχώς κουτσουρεύεται από κάθε λογής συμβούλια της Ευρώπης, που έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβουν το νέο ξέσπασμα των λαών.
Σ’ αυτή τους την προσπάθεια μεταχειρίζονται ότι πιο βρώμικο και ανιαρό, εξισώνουν το φασισμό με τον κομμουνισμό και τον Στάλιν με τον Χίτλερ!
Απειλούν τους λαούς, που ξέρουν ότι έτσι κι αλλιώς δε θα υποταχθούν!»
«Χρέος όλων μας, να μάθουμε στη νέα γενιά την αλήθεια, παρά και ενάντια στο ψέμα που η επίσημη πολιτεία έχει κάνει σημαία της.»
«Όμως να ναι σίγουροι, πως το τέλος της ιστορίας δεν ήρθε κι ούτε πρόκειται να ’ρθει. Ο καπιταλισμός και οι ανοιχτά φασιστικές του μεταλλάξεις, θα χουν το τέλος που τους αρμόζει, όσες θυσίες, όσα Πολυτεχνεία κι αν χρειαστούν!
Τιμή και δόξα στους νεκρούς του Αγώνα!»
Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, εκπρόσωπος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αγρινίου, κ. Κώστας Μαργιώλης ανάμεσα στ’ άλλα είπε:
«Το μήνυμα του Πολυτεχνείου ήταν καθαρά πολιτικό, διεκδικητικό, από άποψη της προβολής των αιτημάτων. Όπως αυτό της Λαϊκής Κυριαρχίας, που στις τότε συνθήκες συμβόλιζε μιαν άλλη εξουσία, πέρα από το αστικό κοινοβουλευτικό καθεστώς που προϋπήρχε.»
«Στο Πολυτεχνείο εκφράστηκε η σύνδεση του φοιτητικού και του εργατικού κινήματος, στοιχείο βαθιά ποιοτικό και πολιτικό, που πρέπει και σήμερα να αξιοποιείται αποφασιστικά στους ταξικούς αγώνες.»
Συνάδελφοι, φίλοι 37 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τα μηνύματά του παραμένουν επίκαιρα και ζωντανά. Τα μηνύματα της ταξικής πάλης, της ρήξης, της σύγκρουσης ενάντια στο σύστημα των αστών και στους υπηρέτες τους, αποτελούν σήμερα μονόδρομο για το Λαϊκό κίνημα.»
«Απαιτείται ανάπτυξη της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Απαιτείται σκληρός αγώνας για μόνιμη σταθερή δουλειά… Απαιτείται σκληρός αγώνας για να μην καταργηθούν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας…Χρειάζεται μαζική δράση ενάντια στην πολιτική ξεπουλήματος της δημόσιας Δωρεάν Παιδείας…Χρειάζεται μαζική ενωτική δράση, ενάντια στην πολιτική διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας…»
«Σήμερα 37 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, όπως και τότε έτσι και τώρα, η συντριπτική πλειοψηφία είναι αυτή που παράγει, ενώ ο πλούτος πάει σε όλο και λιγότερα χέρια»!
«Την κρίση, που οι καπιταλιστές δημιούργησαν, να την πληρώσουν!
Η σημερινή οικονομική κρίση του καπιταλισμού και η προσπάθεια να φορτωθεί στις πλάτες του λαού, μας βάζει πιο επιτακτικά στο δρόμο της διεξόδου. Να απαλλαγούμε απ’ τα δεσμά του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε., του ΔΝΤ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών και των μονοπωλίων. Μπαίνει επιταχτικά το ζήτημα, να ανατραπεί αυτή η πολιτική, η αντιλαϊκή και να εφαρμοστεί μια άλλη, που το κουμάντο θα το έχει ο λαός. Η βάση της θα είναι η Λαϊκή οικονομία και ο κεντρικός σχεδιασμός, με κοινωνικοποίηση των μεγάλων μέσων παραγωγής. Θα είναι ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, που θα διασφαλίζει τα Λαϊκά συμφέροντα και τη Λαϊκή ευημερία. Θα είναι μια πολιτική, που θα βασίζεται στην Εθνική Ανεξαρτησία και στη Λαϊκή Κυριαρχία!
Η συγκρότηση της Κοινωνικής Συμμαχίας, του Λαϊκού Μετώπου, με στόχο την άλλη εξουσία και οικονομία, όπου η παραγωγή, η επιστήμη, η τεχνολογία θα είναι υποταγμένες στις κοινωνικές Λαϊκές ανάγκες.
Μια Λαϊκή Εξουσία με Λαϊκή οικονομία μπορεί και πρέπει να δώσει λύση στα επίκαιρα πάντα μηνύματα του Πολυτεχνείου:
ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ, ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ, ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αυτόν το δρόμο μας δείχνει, το δρόμο του αδούλωτου αγώνα!
Ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στα μονοπώλια, τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις τους, τον αυταρχισμό και την εξάρτηση, σ’ αυτόν το δρόμο του ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ…!» 
Μετά τη Συγκέντρωση, πραγματοποιήθηκε πορεία, οι συγκεντρωμένοι ανέβηκαν την οδό Παπαστράτου, φωνάζοντας ακατάπαυστα συνθήματα:

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΕΝ ΗΤΑΝΕ ΓΙΟΡΤΗ
ΗΤΑΝΕ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗ ΛΑΙΚΗ

ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ
ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ

ΕΣΕΙΣ ΣΚΟΤΩΣΑΤΕ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ
ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

ΟΙ ΦΑΝΤΑΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΠΑΙΔΙΑ
ΕΞΩ ΑΠ’ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΔΟΥΛΕΙΑ

ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ
κ.α.
Με την κατάθεση στεφανιών, στο νέο μνημείο των καπνεργατών και της εργατικής τάξης, στο Δημοτικό Πάρκο, έληξε η εκδήλωση.

Δημήτρης Ντόκας