«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Ανδρέας Μακρυπίδης: «Προϋπολογισμός 2011: Πορεία της Ελληνικής Οικονομίας»

Ομιλία Ανδρέα Μακρυπίδη σε εκδήλωση
του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ανατ. Κρήτης
με θέμα: «Προϋπολογισμός 2011: Πορεία της Ελληνικής Οικονομίας»


Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Ανδρέας Μακρυπίδης μίλησε ως εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (περιφερειακό τμήμα Ανατολικής Κρήτης) στο Ηράκλειο της Κρήτης με θέμα «Προϋπολογισμός 2011: Πορεία της Ελληνικής Οικονομίας» τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010, μαζί με άλλους Βουλευτές από όλα τα Κόμματα της Βουλής.
Ο Βουλευτής κατά την έναρξη της ομιλίας του χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό του 2011 ως τον πιο δύσκολο προϋπολογισμό μεταπολιτευτικά. Αναφέρθηκε στα Δημοσιονομικά Στοιχεία που καταδεικνύουν το μέγεθος της κρίσης αλλά και την σημαντική και πρωτόγνωρη προσπάθεια που καταβλήθηκε το έτος 2010 μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστικά, το έλλειμμα του 2009 εκτοξεύθηκε στο 15,4 % ή 36 δις € ενώ το 2010  μειώθηκε στο 9,4% ή 22 δις €. Επιπλεόν ο Βουλευτής αναφέρθηκε στην τεράστια σπατάλη που έγινε τα τελευταία χρόνια, αφού οι πρωτογενείς δαπάνες του Δημοσίου, δηλαδή οι δαπάνες χωρίς τις πληρωμές για τόκους και χρέος, διπλασιάσθηκαν, μιας και το 2003 ήταν 31 δις € ενώ το 2009 ξεπέρασαν τα 62 δις €. Αυτή η διαχείριση οδήγησε σε έκρηξη του Δημοσίου Χρέους πάνω από 300 δις € το 2009 ενώ το 2003 ήταν κοντά στα 170 δις €.
Στην συνέχεια, ο Βουλευτής περιέγραψε λεπτομερώς τα μέτρα που περιέχει ο Προϋπολογισμός (που είναι υλοποίηση του τελευταίου Φορολογικού Νόμου 3842/2010) και που αναμένεται να αυξήσουν τα έσοδα, όπως είναι τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του ΣΔΟΕ με ελέγχους στα υψηλά εισοδήματα («Σκαφάτους», «Γιατρούς Κολωνακίου κ.λ.π.), η εφαρμογή των του Πόθεν Έσχες, των Τεκμηρίων και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Μ.Α.Π.), η φορολόγηση και ο έλεγχος των Off-Shore εταιρειών, αλλά και μη φορολογικά μέτρα για την αύξηση των εσόδων όπως είναι τα Τυχερά Παιχνίδια, η Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας καθώς και Αποκρατικοποιήσεις.
Όσον αφορά το σκέλος των δαπανών ο Ανδρέας Μακρυπίδης αναφέρθηκε στις στοχευμένες παρεμβάσεις που μειώνουν την σπατάλη του Δημοσίου, όπως είναι ο εξορθολογισμός και η αναδιάρθρωση των Δ.Ε.Κ.Ο., η μείωση της Φαρμακευτικής Δαπάνης των Ασφαλιστικών Ταμείων και των Νοσοκομείων κυρίως μέσα από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και του Διπλογραφικού Συστήματος, η Μηχανοργάνωση του Συστήματος Προμηθειών του Δημοσίου, η εξοικονόμηση πόρων μέσα από το «Πρόγραμμα Καλλικράτης», η Ενιαία Αρχή Πληρωμών καθώς και η μείωση των αμυντικών δαπανών.
Ο Ανδρέας Μακρυπίδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική πολιτική μέσα από την στήριξη των Χαμηλοσυνταξιούχων και των οικονομικά ασθενέστερων. Σημείωσε πως αποτελεί δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην Δ.Ε.Θ. ότι πρέπει να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες στα πλαίσια του Προϋπολογισμού ώστε να αποκατασταθούν οικονομικά οι συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.
Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης, αναφέρθηκε στα Αναπτυξιακά Μέτρα και κίνητρα που περιέχει ο Προϋπολογισμός του 2011, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο επιχειρηματικό κλίμα για την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Συγκεκριμένα ο Βουλευτής σημείωσε πως η επανεκκίνηση της αναπτυξιακή διαδικασίας περνάει μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρσι στα 8,5 δις €, την αξιοποίηση των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ και την επιτάχυνση της απορρόφησης των πόρων, την μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στο 6,5% στον Τουρισμό και στα Φάρμακα, την μείωση στο 20% στα επενδυόμενα αδιανέμητα κέρδη, την αναστολή εφαρμογής του «Πόθεν Έσχες» Α΄Κατοικίας για την επόμενη διετία.
Τέλος ο Βουλευτής τόνισε ότι στην ανάπτυξη θα συμβάλλουν και παρεμβάσεις που έχουν ολοκληρωθεί ή δρομολογηθεί όπως το Νομοσχέδιο «Fast Track» για την επιτάχυνση υλοποίησης μεγάλων στρατηγικών επενδύσεων, ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος,  η Ασφαλιστική-Συνταξιοδοτική Μεταρρύθμιση, ο  «Καλλικράτης», ο νέος Φορολογικός Νόμος με την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, η απελευθέρωση των επαγγελμάτων και των υπηρεσιών, η περιστολή της γραφειοκρατίας μέσα από τα ΚΕΠ επιχειρήσεων και η χρηματοδοτική στήριξη του Τραπεζικού Συστήματος, με την μεταφορά ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.