«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, ημέρα κατά της βίας εναντίον των γυναικών

Η Γραμματεία Γυναικών της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, ημέρα κατά της βίας εναντίον των γυναικών, δηλώνει τα παρακάτω:

Η βία, η οποία αποτελεί την πιο άγρια έκφραση εξουσίας εναντίον των αδυνάτων, παρουσιάζεται και στις σχέσεις των ανθρώπων και στην οικογένεια, με συνήθη θύματα τη γυναίκα ή τα παιδιά.

Οι συνθήκες του άκρατου φιλελευθερισμού αλλά και της οικονομικής κρίσης οξύνουν τέτοια φαινόμενα.

Σήμερα βία ασκείται σε όλους τους τομείς της ζωής, σαν αποτέλεσμα της αχόρταγης δίψας για κέρδος αλλά και της υποβάθμισης κάθε κοινωνικού δικαιώματος.

Οι γυναίκες υφίστανται τις συνέπειες της ανεργίας, της διάλυσης του κοινωνικού κράτους, του κοινωνικού αποκλεισμού σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.

Γίνονται πιο εύκολα θύματα της κοινωνικής αδικίας ή θύματα ψυχολογικής και σωματικής βίας ακόμα και μέσα στην οικογένεια.

Οι συνθήκες της οικονομικής κρίσης, της έλλειψης δομών αλλά και των συντηρητικών προτύπων, ενισχύουν τέτοια φαινόμενα όπου άτομα υφίστανται τη βία και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό απʼ ότι στο παρελθόν, σε όλες της τις μορφές.

Ο νόμος για την ενδοοικογενειακή βία ν.3500/2006, παρότι έχει ψηφιστεί εδώ και τέσσερα χρόνια, δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη και στις πιο απλές του μορφές, που είναι η δημιουργία δομών στήριξης. Αντιθέτως οδηγείται στην ουσιαστική του κατάργηση.

Συγκεκριμένα πέρσι στις 25 Νοεμβρίου 2009 εξαγγέλθηκε το Εθνικό Πρόγραμμα κατά της Βίας εναντίον των Γυναικών το οποίο προέβλεπε τη δημιουργία δομών στήριξης στις 13 περιφέρειες της χώρας αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν υλοποιήθηκε.

Αντιθέτως, με άλλοθι την οικονομική κρίση και την περιστολή των δαπανών, έκλεισε και ο ένας και μοναδικός ξενώνας του Δήμου Αθηναίων.

Αυτές τις ημέρες συζητείται στη Βουλή ο νόμος για την ίση μεταχείριση στην εργασία ανδρών - γυναικών και προετοιμάζονται διάφορες εξαγγελίες για την ουσιαστική συμμετοχή των φύλων την τριετία 2010-2013, ενώ την ίδια στιγμή περιορίζονται κοινωνικές παροχές, κλείνουν παιδικοί σταθμοί, καταργούνται θέσεις για «βοήθεια στο σπίτι», επιβαρύνεται η γυναίκα ακόμα περισσότερο.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος της βίας σε όλες του τις μορφές και ιδιαίτερα της βίας κατά των γυναικών δεν επιτυγχάνεται με ανέξοδες εξαγγελίες, απαιτείται άλλη πολιτική, κοινωνικές υποδομές, δίκαιη κοινωνία.

Το συνδικαλιστικό και το γυναικείο κίνημα θα αγωνιστεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Από τη Γραμματεία Ισότητας της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.