«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ κ. ΕΦΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ-ΛΑΧΑΝΑ (ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΗΣ-ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

Η 19η Νοέμβρη είναι η παγκόσμια ημέρα για την παιδική παραμέληση-κακοποίηση, ενώ η 20η Νοέμβρη υιοθετήθηκε από την γενική συνέλευση του ΟΗΕ, το 1989 σαν παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού που σε γενικές γραμμές αυτά αναφέρονται στο δικαίωμα της επιβίωσης, της ανάπτυξης, της προστασίας και της συμμετοχής.
Το πρόβλημα της παιδικής παραμέλησης κακοποίησης αυξάνεται συνεχώς και τείνει να λάβει ανησυχητικές διαστάσεις καθώς συνδέεται άμεσα με την αύξηση των κοινωνικών προβλημάτων.
Αφορά σωματική, ψυχολογική-συναισθηματική ή σεξουαλική κακοποίηση κ.λ.π.
Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF υπολογίζεται ότι 40 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο είναι θύματα βίας και κακοποίησης, ενώ ένα εκατομμύριο παιδιά τον χρόνο πέφτουν θύματα του trafficking (παράνομη εμπορία-διακίνηση).
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα περιστατικά που γίνονται γνωστά και φτάνουν στις αρχές υπολογίζονται στο ¼ αυτών που συμβαίνουν πραγματικά.
Με πρωτοβουλία της Ν.Α Αιτωλοακαρνανίας και σε συνεργασία με την Μ.Κ.Ο. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δημιουργήθηκε τον Απρίλη του 2009 δίκτυο Φορέων για την Πρόληψη - αντιμετώπιση της Παιδικής Παραμέλησης – Κακοποίησης με στόχο την συνεργασία όλων των φορέων (δήμων, διοικητικών αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών καθώς και εθελοντικών – κοινωνικών οργανώσεων) για καλύτερη προστασία των παιδιών.
Ο ένας στους δύο πολίτες έχει διαπιστωθεί, ότι έχουμε γίνει μάρτυρες παιδικής παραμέλησης-κακοποίησης ενώ στα περισσότερα περιστατικά δράστες είναι οι γονείς ή συγγενικά πρόσωπα και τα τραύματα της παιδικής κακοποίησης συνδέουν τα θύματα και κατά την ενήλικη ζωή τους.
Σ’ ένα τέτοιο σοβαρό θέμα δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια.
Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε μένοντας σε απλές διαπιστώσεις.
Πρέπει ο καθένας μας να σπάσει τη σιωπή-συνενοχή, να αναλάβουμε την ευθύνη μας σαν κοινωνικά ευαίσθητοι πολίτες απέναντι στα παιδιά γιατί και ένα παιδί να γλυτώσει, τότε υπάρχει ελπίδα.
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ