«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Ιδιωτικοποίηση της ΖΩ.ΔΩ (πρώην ΕΛΒΙΖ)

ΕΠΙΚΑΙΡΗ  ΕΡΩΤΗΣΗ 2η
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Ιδιωτικοποίηση της ΖΩ.ΔΩ (πρώην ΕΛΒΙΖ)

Στην Πεδινή Ιωαννίνων λειτουργεί από το 1987, ένα από τα τρία εργοστάσια, της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζωοτροφών (ΕΛΒΙΖ),  συνεταιριστική της ΚΥΔΕΠ, με σκοπό την απορρόφηση της γεωργικής παραγωγής σιτηρών και τη στήριξη της κτηνοτροφίας της Ηπείρου, με ποιοτικές και φτηνές ζωοτροφές. Το 1990, με τη διάλυση της ΚΥΔΕΠ, η ΕΛΒΙΖ μεταβιβάστηκε στην ΑΤΕ. Το 1999 η ΑΤΕ μεταβίβασε, το εργοστάσιο Ιωαννίνων της ΕΛΒΙΖ, στη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, της οποίας βασικός μέτοχος είναι επίσης η ΑΤΕ, και την μετονόμασε  ΖΩ.ΔΩ.(Ζωοτροφές Δωδώνης), με το σκεπτικό να στηριχθούν περισσότερο οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, που πωλούν το γάλα στη ΔΩΔΩΝΗ, με φθηνότερες και ποιοτικότερες ζωοτροφές.
Όμως, φαίνεται ότι η όλη διαδικασία ήταν μεθοδευμένη, στα πλαίσια της πολιτικής ιδιωτικοποίησης των πάντων, που με ταχύτητα εφαρμόζει η κυβέρνηση σε συνέχεια και των προηγούμενων κυβερνήσεων της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ. Έτσι υλοποιούνται πιστά οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου εντάσσεται και το Μνημόνιο διαρκείας που εγγυάται ανεργία και φτώχεια για εργατοϋπαλλήλους και λαϊκά στρώματα.
Αυτό προκύπτει από την πρόσφατη απόπειρα ιδιωτικοποίησης της ΖΩ,ΔΩ, η οποία δεν υλοποιήθηκε λόγω λαϊκών αντιδράσεων και επανέρχεται για ξεπούλημα άρον-άρον.
Η δικαιολογία ότι δεν είναι βιώσιμη και κερδοφόρα επιχείρηση, είναι κατασκευασμένο ψέμα. Αφού για συνεχόμενα χρόνια αλλά ιδίως τον τελευταίο χρόνο, υποχρηματοδοτή–θηκε και υπολειτούργησε σχεδιασμένα προκειμένου να απαξιωθεί και να ξεπουληθεί.
Έτσι οι 38 εργαζόμενοι, που απέμειναν, (αφού δέχτηκαν πίεση και τρομοκρατία…για να μη ανακατεύονται και να σιωπούν), βρίσκονται σε αναστάτωση. Οι κτηνοτρόφοι έμειναν με την… ελπίδα ότι θα είχαν στήριγμα με φτηνές και ποιοτικές ζωοτροφές και ο λαός της Ηπείρου αναμένει … ποιοτικότερα και φτηνότερα προϊόντα. Βεβαίως τρίβουν τα χέρια τους οι ιδιώτες παραγωγοί και έμποροι ζωοτροφών, που κερδοσκοπούν σε βάρος των κτηνοτρόφων, (οι ζωοτροφές αυξήθηκαν πάνω από 50% το τελευταίο εξάμηνο), οι κτηνοτρόφοι ξεκληρίζονται και ο λαός καταναλώνει ακριβά και αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα κτηνοτροφικά προϊόντα.
Με δεδομένο ότι πριν ένα χρόνο έκλεισε η Συνεταιριστική Βιομηχανία Κρέατος Ηπείρου (ΣΒΕΚΗ) και τελευταία ξαναείδαν το φως δημοσιεύματα για ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ.

       ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τί μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να είναι κρατικοσυνεταιριστική η  βιομηχανία ζωοτροφών ΖΩ.ΔΩ. και να αναβαθμισθούν και να στηριχθούν συνολικά οι κρατικοσυνεταιριστικές βιομηχανίες σε όφελος και στήριξη των μικρομεσαίων γεωργοκτηνοτρόφων και της παραγωγής, να μη χάσουν οι εργαζόμενοι τη δουλειά τους και να έχουμε ανάπτυξη σε όφελος του λαού και όχι των επιχειρηματιών;
                                                                                      
Ο βουλευτής
Νίκος Μωραΐτης