«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και 8 Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ, με θέμα την Πολιτική Φαρμάκου

 Ερώτηση με θέμα την Πολιτική Φαρμάκου, κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, με τη συνυπογραφή των Βουλευτών κ.κ. Αντωνακόπουλου Παναγιώτη, Βουδούρη Οδυσσέα, Γιαννακοπούλου Νάντιας, Θεοδωρίδη Ηλία, Μίχου Μαρίας, Παπαχρήστου Ευάγγελου και Στασινού Παύλου. Συγκεκριμένα στην ερώτησή τους, προς τους συναρμόδιους κ. Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας, οι Βουλευτές αναφέρουν :
«Η πολιτική φαρμάκου στο υφιστάμενο Σύστημα Υγείας, προβληματίζει την Κυβέρνηση για το μεγάλο κόστος της δαπάνης του, διότι η υπερκατανάλωση, η ανεξέλεγκτη κατευθυνόμενη συνταγογράφηση και η υπερτιμολόγηση φαρμάκων αυξάνουν τις φαρμακευτικές δαπάνες κατά 20% ετησίως. Προβληματίζεται όμως και η Κοινωνία ευρύτερα διότι θεωρεί την Υγεία ως την πλέον σοβαρή και ίσως τη μόνη που παραμένει αναλλοίωτη ως άξια στην κοινωνική συνείδηση. Πολλαπλές αιτίες επί πολλά έτη οδήγησαν τις προμήθειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε υπέρογκες δαπάνες, με εκρηκτικές συνέπειες στη λειτουργία των Νοσοκομείων, των Ασφαλιστικών Ταμείων και εν γένει του Δημοσίου  Προϋπολογισμού.
    Χρίζει ιδιαίτερης προσπάθειας η κατανόηση της σύνθετης πολιτικής του φαρμάκου, του δαιδαλώδους των προϊόντων, των τιμών, των προνομιακών δικαιωμάτων των Εταιριών, των υψηλών δαπανών για Έρευνα, των αντιγράφων φαρμάκων και των φθηνών σκευασμάτων τρίτων χωρών. Ούτε είναι εύκολο να ομιλούμε για πρόβλεψη ποινών για παραβατικότητα στον τομέα της παραγωγής, της διακίνησης του φαρμάκου, αλλά και σε κάθε είδους νόθευσης ανταγωνισμού μέσω πλασματικών στοιχείων ή παραπλανητικών πρακτικών.
Η συνεχής πρόοδος της Φαρμακευτικής Επιστήμης, δε διευκολύνει την επίλυση του συνθέτου αυτού προβλήματος. Ο πολίτης επιζητά διαρκώς  φάρμακα επαρκή σε ποσότητα και ποιότητα για το σύνολο των αναγκών του. Πολυεθνικές και Ελληνικές Εταιρείες συγκρούονται στην Εγχώρια Αγορά Φαρμάκου με μερίδιο αγοράς εξαιρετικά χαμηλό για τις δεύτερες. 
Αποτελεί πρόκληση σε περίοδο κατεδάφισης και κατάργησης κοινωνικών δικαιωμάτων, να υφίσταται καθεστώς προνομιακό στο χώρο των φαρμακευτικών εταιρειών σε ότι αφορά τις δαπάνες προώθησης των προϊόντων τους.
Καταλήγοντας στην ερώτησή τους οι κ.κ. Βουλευτές ερωτούν τους συναρμόδιους Υπουργούς, εάν προτίθενται να μειώσουν στο ελάχιστο δυνατό, το όριο φορολογικής απαλλαγής των φαρμακευτικών εταιρειών για δαπάνες προβολής και προώθησης των προϊόντων τους, προχωρώντας ταυτοχρόνως σε αλλαγή του σκανδαλώδους τρόπου ενημερώσεως των φαρμακευτικών εταιρειών προς τους Ιατρούς, ιδιαίτερα τη σημερινή περίοδο που η κοινωνία βιώνει οικονομική δυσπραγία.