«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Διακοπή της χρηματοδότησης του έργου του Φράγματος Αχυρών Ν. Αιτωλοακαρνανίας

Κοινοβουλευτική Ομάδα Κ.Κ. Ελλάδας
  ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους  Υπουργούς  Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
 και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Διακοπή της χρηματοδότησης του έργου του Φράγματος Αχυρών  Ν. Αιτωλοακαρνανίας
Από τον περασμένο Μάιο έχει διακοπεί η χρηματοδότηση του έργου του Φράγματος Αχυρών  Ν. Αιτωλοακαρνανίας από το αρμόδιο υπουργείο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η συνέχισή του. Στην εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο  οφείλονται περίπου 5 εκ. ευρώ, βεβαιωμένοι λογαριασμοί και  αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι για περίπου 5 μήνες,
Ένα χρόνο πριν σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ ο αρμόδιος τότε υπουργός κ. Μαγκριώτης  δεσμεύτηκε ότι θα αποδοθούν τα χρήματα για να μπορέσει να συνεχιστεί το έργο. Επανερχόμαστε σήμερα γιατί οι απαντήσεις μείνανε στα χαρτιά.
Ο κίνδυνος διακοπής  του έργου του Φράγματος Άχυρων   δείχνει τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων τουλάχιστον των τελευταίων 10 χρόνων και εντάσσεται στους στόχους της ΕΕ για απαξίωση της αγροτικής παραγωγής, την συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού και την ερήμωση της υπαίθρου. Γι’ αυτό το  λόγο, το έργο αυτό αλλά και πολλά άλλα αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά θεωρούνται μη επιλέξιμα και δεν χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.
Το φράγμα Αχυρών θα μπορούσε να δώσει ζωή στην πιο υποβαθμισμένη – φτωχή περιοχή της Αιτ/νιας, το Ξηρόμερο. Αλλά για δεκαετίες βρίσκεται απέναντι στην  αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ. Παρά τις διαβεβαιώσεις των εκάστοτε Κυβερνήσεων το φράγμα Αχυρών έχει γίνει δυστυχώς γεφύρι της Άρτας και οι υποσχέσεις για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης ξεχάστηκαν.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:
-    Θα καταβληθούν από το υπουργείο τα χρωστούμενα χρήματα.
-    Θα διασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου για την αναβάθμιση της περιοχής.
-    Θα διασφαλισθεί για τους εργαζόμενους το δικαίωμα στην εργασία.

Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης
Νίκος Καραθανασόπουλος
Μπάμπης Χαραλάμπους