«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Πρωτομαγιάτικη Απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στο Αγρίνιο!

Πρωτομαγιάτικη Απεργιακή συγκέντρωση και πορεία, πραγματοποίησε σήμερα στις 10:00 το πρωί το ΠΑΜΕ, στην πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο!
Στο βήμα πρώτος ανέβηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Αγρινίου κ. Γιώργος Τζωρτζόπουλος που απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό τονίζοντας την υποστήριξη στους εργαζόμενους.
Στη συνέχεια «πήρε την σκυτάλη» ο φοιτητής κ. Γιάννης Πατουλιάς, δίνοντας μια δροσερή αγωνιστική νότα, στην Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση.
Κύριος ομιλητής ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αγρινίου κ. Κώστας Μαργιώλης. Στην εμπεριστατωμένη και αναλυτική ομιλία τους αναφέρθηκε στο ιστορικό της «Εργατικής Πρωτομαγιάς» και στη συνέχεια στην κοινωνικοπολιτική κατάσταση που επικρατεί σήμερα, σε σχέση με τους εργαζόμενους, για να κλείσει τονίζοντας τα βασικά τους αιτήματα. Ανάμεσα στ’ άλλα είπε:
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, νέες και νέοι, συνταξιούχοι, μετανάστες:
Απεργούμε σήμερα τιμώντας την εργατική πρωτομαγιά, μέρα πάλης των εργατών όλου του κόσμου.
Τιμάμε την κόκκινη εργατική πρωτομαγιά, τους αγώνες των εργατών και τις θυσίες τους, για να βγουν στο φως της ημέρας.
Τιμάμε τους νεκρούς του ταξικού μας αγώνα, τους νεκρούς του ξεσηκωμού του Σικάγου 1886 και τους εκτελεσμένους εργάτες του, απ’ την αστική τάξη της Αμερικής.
Η πρωτομαγιά δε είναι αργία, ούτε μέρα των λουλουδιών και της άνοιξης, όπως θέλουν να την παρουσιάζουν η άρχουσα τάξη και οι πληρωμένοι «κονδυλοφόροι» της.
Είναι μέρα επιθεώρησης των αγώνων της προηγούμενης χρονιάς και μέρα έναρξης των νέων ταξικών αγώνων για το επόμενο διάστημα.
Πολλά από τα αιτήματα που είχαν βάλει οι εργάτες κατακτήθηκαν. Βασικό ρόλο σ’ αυτό έπαιξε η επικράτηση του σοσιαλισμού σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.
Όμως από ένα σημείο και μετά, μέσα από τα λάθη και τις παραλήψεις για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, την επικράτηση οπουρτονιστικών απόψεων και με την ανάλογη διαβρωτική δουλειά του καπιταλισμού, φτάσαμε στην ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων. Γι’ αυτό η κυρίαρχη πολιτική και ιδεολογία σήμερα ο καπιταλισμός, θέλει να πάρει την ρεβάνς από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της.
Θέλουν ν’ αφαιρέσουν ότι αποκτήθηκε από τους εργαζόμενους με θυσίες και αίμα και το κυριότερο να χτυπήσουν πολιτικά και ιδεολογικά την εργατική τάξη, να της αφαιρέσουν το δικαίωμα να σκέφτεται και να διεκδικεί και ιδιαίτερα να της απαγορεύσουν να διεκδικήσει και πάλι την εξουσία.
Τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νέο φορολογικό μειώνει και άλλο το ποσοστό φορολόγησης της ντόπιας ολιγαρχίας από το 25% στο 20% τους δίνει νέα κίνητρα παίρνει νέα δάνεια και τους τα δίνει τη στιγμή που ο 14ος μισθός μας τελείωσε ουσιαστικά και προχωράει στο κόψιμο και του 13ου με εντολή του Δ.Ν.Τ. και Ε.Ε.
Τα μέτρα αυτά έχουν επιπτώσεις στη νεολαία, κυριαρχεί η μερική απασχόληση και η ελαστική εργασία, η ανασφάλιστη και μισοανασφάλιστη δουλειά, οι απολύσεις και η τρομοκρατία.
Συνάδελφοι και φίλοι η κυβέρνηση και ο κ. Παπανδρέου μας λένε να κάνουμε θυσίες…πριν λίγο καιρό μας έλεγε πως «λεφτά υπάρχουν» τώρα βγήκε τσάρκα σ’ όλο τον κόσμο για να πάρει δάνεια!
Σήμερα δεν υπάρχει τρίτος δρόμος, η με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό η με τον λαό, εμείς το ΠΑΜΕ και το εργατικό Κέντρο Αγρινίου επιλέγουμε το δεύτερο δρόμο της συστράτευσης με τα συμφέροντα του λαού κι αυτό σας καλούμε να κάνετε κι εσείς!
Καμία αναμονή και κανένας εφησυχασμός δε χωράει σήμερα, έχουμε τις δυνατότητες και την πείρα να τους σταματήσουμε και να αντεπιτεθούμε για τα δικαιώματά μας, έχουμε το δίκαιο δικό μας!
Το σύνθημά μας «Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία, νόμος είναι το δίκαιο του εργάτη» αποτελεί την πυξίδα των καθημερινών μας αγώνων.
Με τον καθημερινό μας αγώνα διεκδικούμε και απαιτούμε:
-Διατήρηση και υπογραφή νέων Σ.Σ. εργασίας, που θα καλύπτουν τις στοιχειώδεις ανάγκες των εργαζομένων (1.400 ευρώ μισθό και 56 μεροκάματο), όχι στην κατάργησή τους και στην εφαρμογή ατομικών συμβάσεων.
-Απαιτούμε πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους με 8ωρο-7ωρο. Πενθήμερο, όχι στις ευέλικτες μορφές, τη μερική απασχόληση στον ενεργό και ανενεργό χρόνο εργασίας και στην απελευθέρωση των απολύσεων που ετοιμάζουν.
- Όχι στο νέο νόμο για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που κατέθεσε η κυβέρνηση, να αποσυρθεί τώρα.
- Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης 60 χρόνια και 55 για άνδρες και γυναίκες (55 και 50 χρόνια για Βαρέα και Ανθυγιεινά). Αύξηση των συντάξεων 1.150 ευρώ οι κατώτερες.
- Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί –αντιασφαλιστικοί νόμοι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.
- Δημόσια κοινωνική ασφάλιση και παροχές υγείας για όλους χωρίς καμία προϋπόθεση για θεώρηση βιβλιαρίου.
- Να καταργηθούν τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης, να καταργηθούν οι ειδικοί φόροι και ο ΦΠΑ, να σταματήσουν οι νέες φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου και να φορολογηθούν τα κέρδη του στο 45%. Αφορολόγητο όριο στις 40.000 ευρώ για το ζευγάρι μιας οικογένειας και προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
- Απορρίπτουμε το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία, σαν βαθιά αντιλαϊκό- ταξικό. Απαιτούμε πλήρης δημόσια και δωρεάν παιδεία, γενική μόρφωση για όλους. Την κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο.
- Μέτρα προστασίας των ανέργων 1.150 ευρώ επίδομα ανεργίας και πλήρες παροχές, απαγόρευση των απολύσεων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
- Μειωμένο ωράριο εργασίας, με πλήρες παροχές στους νέους εργαζόμενους που σπουδάζουν.
- Να καταργηθούν τα μέτρα εξίσωσης ανδρών και γυναικών, για τη συνταξιοδότηση των γυναικών, που αποφάσισαν ΕΕ και κυβέρνηση.
- Να σταματήσει το ξεπούλημα του δημόσιου τομέα και της δημόσιας περιουσίας στο μεγάλο κεφάλαιο.
Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αγρινίου κ. Κώστας Μαργιώλης, έκλεισε την ομιλία του λέγοντας:
-Ζήτω η εργατική Πρωτομαγιά μέρα πάλης και ταξικής αλληλεγγύης των εργατών όλου του κόσμου!
-Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι την δικαίωσή μας!
-Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία – νόμος είναι το δίκαιο του εργάτη!!!
Η συγκέντρωση έκλεισε και ακολούθησε πορεία (ανέβηκε την Παπαστράτου, έφτασε στο μνημείο στο πάρκο) που κατατέθηκαν στεφάνια.

Σ’ όλη την διάρκεια της πορείας δεν έπαψαν τα συνθήματα!

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Ντόκας