«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

Εγκαινιάστηκε η Έκθεση του Fernando Pensa στο Μεσολόγγι


Το ελληνόφωνο Σαλέντο στο Μεσολόγγι.

Εγκαινιάστηκε η έκθεση του FernandoPensa:

"ΔΥΟ ΛΑΟΙ, ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ"

          

          Σε μια συγκινητική και συνάμα λαμπρή τελετή, πραγματοποιήθηκαν χθες, Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022, τα εγκαίνια της Έκθεσης Ζωγραφικης & Γλυπτικήςτου ελληνοφώνου ζωγράφου & ποιητή, καθηγητού Fernando Pensa, με τίτλο:"ΔΥΟ ΛΑΟΙ, ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ".

          Η έκθεση διοργανώθηκε από το Κέντρο Πολιτισμού Ελληνοϊταλικής Φιλίας Ι.Π.Μεσολογγίου "NeaKoinè με αφορμή...

την συμπλήρωση 10 χρόνων δράσης τού Γκρεκάνικου Πολιτιστικού Συλλόγου «Nuova Koinè» του ελληνοφώνου χωριού του Σαλέντο Castrignano dei Greci (Καστρινιάνο ντεϊ Γκρέτσι)υπό την αιγίδα του Ε.Ο.Τ. και του Μορφωτικού Ινστιτούτου της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

          Η πάντοτε φιλόξενη αίθουσα του Ιστορικού Μουσείου - Κέντρου Λόγου & Τέχνης "Διέξοδος" πλημμύρισε από γκρεκάνικο συναίσθημαενώ οι εκατοντάδες επισκέπτες είχαν την δυνατότητα να περιηγηθούν στα γλυπτά και τους πίνακες του καλλιτέχνη, αποτέλεσμα της αγάπης του για την Ελλάδα και κυρίως για το Μεσολόγγι.

          Στην όμορφη τελετή των εγκαινίων που πραγματοποιήθηκε στον πεζόδρομο της "Διεξόδου", ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου & Αγ. Βλασίου κ. Ιερόθεος - Τοποτηρητής της Μητροπόλεως Αιτωλίας & Ακαρνανίας, στην προσλαλιά του,μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, τον όποιο εκπροσωπούσε και αναφέρθηκε σε κοινά πολιτιστικά, φιλοσοφικά και ιστορικά στοιχεία της Ιταλίας και της Ελλάδος.

Τόνισε οτι η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία είναι ο ελληνισμός με οικουμενική διάσταση, πως οι Ρωμαίοι δεν είναι άσχετοι με τους Έλληνες. Έχουν κοινά στοιχεία, κοινή παράδοση ενώ σημείωσε πολύ εύστοχα οτι είναι λάθος να χρησιμοποιούμε τον όρο Βυζαντινή Αυτοκρατορία, αλλά πρέπει να μιλάμε για την Χριστιανική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Συνεχάρη, τέλος, τους διοργανωτές προσθέτοντας πως αυτές οι εκδηλώσεις μάς βοηθούν να ανοίξουμε το πνεύμα μας, να βγούμε από τον εαυτό μας και την φιλαυτία, να γνωρίσουμε και άλλες παραδόσεις και να γίνουμε άνθρωποι με οικουμενικό πνεύμα και οικουμενική διάσταση ως τρόπο ζωής.

          Ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνοϊταλικής Φιλίας Ι. Π. Μεσολογγίου"NeaKoinè", Λευτέρης Δακαλάκης, αναφέρθηκε εν συντομία στον σύνδεσμο των ελληνοφώνων χωριών του Σαλέντο με το Μεσολόγγι, τονίζοντας πως το Μεσολόγγι είναι η μοναδική ελληνική πόλη με την οποία έχει αδελφοποιηθεί η Ένωση Ελληνοφώνων Δήμων του Σαλέντο (Απρίλιος 2019) και πως ιερό καθήκον όλων είναι η διατήρηση αυτού του δεσμού.

          Στον "αυθεντικό και πολυπράγμονα Fernando Pensa", αναφέρθηκε λακωνικά η Φιλόλογος - Δημοσιογράφος και Ειδική Ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πέπη Κωνσταντακοπούλου, εξαίροντας την "ζωγραφική του ματιά με τα πολλά σημαινόμενα και σύμβολα που ενδομύχως νοιώθουμε, εμείς οι επισκέπτες, και τα αντιλαμβανόμαστε ως συναίσθημα"

          Τους διοργανωτές τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιπεριφερειάρχης Μαρία Σαλμά, ο Δήμαρχος Ι.Π.ΜεσολογγίουΚώστας Λύρος, ο Περιφερειακός Δ/τής Π.Υ. Δυτικής Ελλάδος Χριστοφόρος Μπόκας, ο Δ/τής του 2/39 Σ.Ε. Σχης Πεζικού Ιωάννης Τσαούσης, ο Πόρόεδρος το Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής, ο πρώην Δήμαρχος Αγρινίου & Νομάρχης Αιτωλ/νίας Γιάννης Βαϊνάς, η Πρόεδρος Κοινότητας Μεσολογγίου Όλγα Δασκαλή, οι Πολιτευτές Γεωργία Μπόκα και Θανάσης Παπαθανάσης.

          Κατακλείδα της βραδυάς, η απαγγελία αποσπασμάτων από την "Θεία Κωμωδία" του DanteAligheri από τον Ιταλό ηθοποιό, DonatoChiarello τον οποίον συνόδευε ο επίσης Ιταλός φλαουτίστας, GianlucaMilanese, οι οποίοι ήρθαν επι τούτου από το Σαλέντο στο Μεσολόγγι. Την ερμηνεία των αποσπασμάτων στην ελληνικήανέλαβε η Ελένη Καρανταλή με την συνοδεία του μαέστρου, Χρήστου Βλαχογιάννη.

          Η Έκθεση θα παραμείνει έως την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 και θα είναι ανοιχτή 11:00 - 13:30 και 19:30 - 21:30(εκτός Δευτέρας).