«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Έκτακτη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου στον Πύργο ζητά η Παράταξη του Απόστολου Κατσιφάρα

Έκτακτη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου στον Πύργο ζητά η Παράταξη του Απόστολου Κατσιφάρα με μοναδικό Θέμα τις, Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις του σχεδίου ανασυγκρότησης και αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας. Πέρασε ένας χρόνος χαμένος!

 Όλο το κείμενο της εισήγησης που εστάλη στη πρόεδρο με τις υπογραφές των 17 μελών περιφερειακών συμβούλων  της παράταξης...

 

Η καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου του 2021 άφησε πίσω της εκτεταμένες ζημιές σε περιβάλλον, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, υποδομές σε δίκτυα, οδικά και αρδευτικά, στην μεγαλύτερη έκταση του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και σε πολλά διαμερίσματα του Δήμου Πύργου.

 

Η Κυβέρνηση, παρουσία όλων των φορέων της Ηλείας εξήγγειλε μέτρα άμεσης αποκατάστασης, γρήγορες αποζημιώσεις της παραγωγής καθώς και σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης αντίστοιχο της Βόρειας Εύβοιας σε συνεργασία με τη αυτοδιοίκηση.

 

Σήμερα ένα χρόνο μετά, μας έμειναν οι καταστροφές, οι υποσχέσεις ξεχάστηκαν και το σχέδιο αγνοείται!

 

Όλα δυστυχώς είναι στάσιμα και βαλτωμένα και το χειρότερο η  απάθεια της Περιφερειακής Αρχής που ο ρόλος της έπρεπε να είναι άλλος, να είναι διεκδικητικός - μαχητικός και οι πρωτοβουλίες της να είχαν ήδη φέρει αποτελέσματα.

 

Ο περιφερειάρχης επέλεξε τον ρόλο του παρατηρητή αφού συνειδητά συμβιβάστηκε με τη απραξία, τη αδράνεια που επιτρέπουν την κοροϊδία.

 

Η μόνη δραστηριότητα που είδε το φως της δημοσιότητας και μάλιστα με τυμπανοκρουσίες ήταν  οι επαναλαμβανόμενες φωτογραφήσεις στο έργο των ιδιωτών που φύτεψαν τις ελιές στις καμένες περιοχές.

 

Αναδεικνύουμε  Ένα – Ένα  τα θέματα που απασχολούν  τους πυρόπληκτους πολίτες και τους τοπικούς φορείς. Θέλουμε να γνωρίζουν όλοι τι ακριβώς συμβαίνει και κυρίως να αναλάβουμε νέες πρωτοβουλίες,  με συλλογικότητα  για να υπάρχουν άμεσα αποτέλεσμα.

 

Αποζημιώσεις

 

Στις καλλιέργειες της ελιάς που είναι και η κύρια παραγωγή, οι αποζημιώσεις περιορίστηκαν μόνο στις προκαταβολές των 50 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και μόνο για τους πιστοποιημένους αγρότες, ενώ πολλοί αγρότες που έκαναν λάθη ή μπήκαν ετεροχρονισμένα στην πλατφόρμα του ΕΛΓΑ, δεν έχουν πάρει ακόμη ούτε ένα ευρώ.

 

Στην  κτηνοτροφία δόθηκαν  μόνο οι ζωοτροφές και καμία μέριμνα για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, ενώ για τις αμπελοκαλλιέργειες δεν έχουν καθοριστεί ακόμη οι τιμές ανά στρέμμα.

 

Καμία μέριμνα για τους πληγέντες πολίτες - αγρότες που είναι στο ειδικό καθεστώς, δηλαδή  δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά είχαν οργανωμένες καλλιέργειες ελαιόδεντρων, παρά το γεγονός ότι είχαν λάβει υποσχέσεις.

 

Καμία μέριμνα για τις μικρομεσαίες  επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που λειτουργούν και αναπτύσσονται  στις καμένες περιοχές και κυρίως τους επαγγελματίες των τουριστικών  επιχειρήσεων της αρχαίας Ολυμπίας που είναι και οι περισσότεροι , αλλά επηρεάστηκαν άμεσα γιατί νέκρωσε οικονομικά η περιοχή.

 

Καμία μέριμνα και κανένας προγραμματισμός για τις οριστικές αποζημιώσεις ανά δένδρο. Η απόφαση προέβλεπε 140 ευρώ ανά δένδρο αν έχουν υποστεί ολική καταστροφή και 100 ευρώ αν έχουν υποστεί μερική. Να σημειώσουμε εδώ ότι από την άνοιξη η εικόνα είναι απόλυτα σαφής για την ανάπτυξη ή μη των δένδρων.

 

Υποδομές

 

Τα μόνα χρήματα που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα δεν είναι παραπάνω από 2 εκ στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και 10 περίπου εκ ευρώ περίπου στην περιφέρεια. Ποσά που είναι αδύνατον να καλύψουν στοιχειωδώς τις άμεσες και έκτακτες ανάγκες σε αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα πολιτικής προστασίας.

 

Δεν υπάρχει σαφής οδικός χάρτης δημοτικών και περιφερειακών έργων, από ποιό ταμείο θα χρηματοδοτηθούν και ποιό το ύψος το ποσού ανά έργο. Ποιές υποδομές θα αναλάβει  το κεντρικό κράτος και ποιές προτάσσονται από την Περιφέρεια καθώς και σε ποιό στάδιο ωρίμανσης βρίσκονται.

 

Η 801 ΣΑΕ που αφορά έργα πρόληψης και αποκατάστασης ουσιαστικά δεν έχει αξιοποιηθεί, γιατί δεν έχουν ενταχθεί έργα μακροπρόθεσμα αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής θωράκισης στην ευαίσθητη περιοχή από πυρκαγιές και κατολισθήσεις.

 

Προχωρούν  μόνο μερικές από τις αποκαταστάσεις στα πλαίσια της  έκτακτης ανάγκης. Κανένας σχεδιασμός για τις υποδομές του αύριο που θα τονώσουν το αναπτυξιακό και οικονομικό περιβάλλον της περιοχής.

 

Σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάτασης

 

Είχε εξαγγελθεί κατά τα πρότυπα της Ευβοίας που ήδη υλοποιείται, ολιστικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Αφορούσε την επιχειρηματικότητα , τις επενδύσεις και την τοπική οικονομία σε μία περιοχή που έχει υποστεί την μεγαλύτερη δημογραφικά μείωση πληθυσμού.

 

Η Διανέοσις που κλήθηκε να αναλάβει ένα σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του οραματικού σχεδίου για την αποκατάσταση είναι στο στάδιο της καταγραφής και της διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς.

 

Πέρασε όμως ένας ολόκληρος χρόνος απραξίας και κοροϊδίας και τώρα θα επανέλθουν πανηγυρικά  για τις  προεκλογικές ανάγκες  να υποσχεθούν τα υπεσχεθέντα να τα διαφημίσουν πάλι με χρήματα του λαού.

 

Θα συμπεριφέρονται ως ύστεροι σωτήρες και θα ζητήσουν την ψήφο των πολιτών σαν να μην τρέχει τίποτα.

 

Κύριοι της περιφέρειας,

 

Γιατί , Χάσατε έναν ολόκληρο χρόνο σε διαβουλεύσεις και διαπιστώσεις και συζητήσεις επί συζητήσεων χωρίς ακόμη να έχετε καταφέρει να υλοποιείτε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την  Ηλεία;

 

Γιατί, δεν παρακολουθήσατε μεθοδικά και εντατικά, τι έκαναν οι άλλες περιοχές και να ζητήσετε το δίκαιο της περιοχής;

 

Γιατί, δεν διδαχτήκατε τίποτε από την τραγική εμπειρία των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007 στην ίδια περιοχή και να αποφύγετε την επανάληψη των λαθών;

 

Γιατί, αποδεχθήκατε η Ηλεία να έχει διαφορετικό κυβερνητικό χειρισμό στις  αποκαταστάσεις,  για μία εξίσου μεγάλη ζημιά, αλλά με το ιδιαίτερο φορτίο και συμβολισμό που έχει ο χώρος και το πνεύμα της Αρχαίας Ολυμπίας;

 

Η παράταξή μας με αίσθημα ευθύνης είχε αναλάβει την πρωτοβουλία και φέραμε πέρυσι σε έκτακτο συμβούλιο το θέμα προς συζήτηση στον Πύργο. Κάναμε προτάσεις και δηλώσαμε διάθεση στήριξης . Τα αγνοήσατε όλα και σήμερα ένα χρόνο μετά η Ηλεία βρίσκεται  στο σημείο μηδέν.

 

ΕΠΕΙΔΗ

 

α. όλα τα παραπάνω δεδομένα λειτουργούν αρνητικά, επιβάλλεται ένας νέος συντονισμός διεκδίκησης από όλες τις θεσμικές δυνάμεις του τόπου μας.

 

β. ο χρόνος περνά εις βάρος της Ηλείας και οι πόροι που θα αναζητηθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ( ΠΔΕ ) μειώνονται συνεχώς.

 

γ. οι πολίτες των πυρόπληκτων περιοχών νιώθουν εγκαταλελειμμένοι και απογοητευμένοι καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν και πρόσθετες δυσκολίες από την νέα κρίση. 

 

ΖΗΤΟΥΜΕ

 

Να γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο στην Ηλεία στον Πύργο με μοναδικό θέμα τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις του σχεδίου ανασυγκρότησης και αποκατάστασης των πυρόπληκτων Περιοχών.

 

Προτείνουμε να κληθεί η κυβέρνηση και να προσκληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, δήμοι, επιμελητήρια, σύλλογοι, ενώσεις και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

 

Η παράταξή μας θα είναι και πάλι μπροστάρης

 

Για την παράταξη Δικαίωμα στην Πρόοδο

Κατσιφάρας Απόστολος

Αγγελόπουλος Γεώργιος

Γεωργακοπούλου-Μπάστα Δήμητρα

Δριβίλας Δημήτριος

Καπλάνης Διονύσιος

Καρπέτας Κων/νος

Κατσαρή Κωνσταντούλα

Κόντης Κων/νος

Κουσκουρή Αθανασία

Λύτρας Ιωάννης

Μητρόπουλος Κων/νος

Μπαλαμπάνης Νικόλαος

Μπράμος Παναγιώτης

Ρούση-Ντζιμάνη Αγγελική

Σκιαδαρέσης Σπυρίδων

Σώζος Βασίλειος

Χαροκόπος Αντώνιος