«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Α.Σ. ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ & ΟΑΣ - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΠΑΛΑΙΡΟΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η αύξηση του κόστους παραγωγής και οι χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων δεν οφείλονται μόνο στον πόλεμο και στις αρνητικές του επιπτώσεις. Ήταν και είναι πολιτική επιλογή όλων των κυβερνήσεων να στηρίζουν τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές, τους εμπόρους, τους τραπεζίτες σε βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων, συνολικά του λαού.

Για αυτό επικαλούνται το δημοσιονομικό κόστος, για να πετάξουν κάποια ψίχουλα στους αγρότες, την ίδια στιγμή που μπουκώνουν με δισεκατομμύρια ευρώ το μεγάλο κεφάλαιο. Μόλις πρόσφατα στη Βουλή ψήφισαν...

αύξηση των ναύλων για τα πλοία 10%, έδωσαν ζεστό χρήμα 80 εκατομμυρίων ευρώ στους εφοπλιστές και άλλες παροχές, τους δίνουν αφορολόγητο πετρέλαιο, ενώ οι αγρότες το πληρώνουν 2 ευρώ το λίτρο για να καλλιεργήσουν.

Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς στο χωριό μας και κάνουν την προσπάθειά μας να ζήσουμε από τις καλλιέργειές με αξιοπρέπεια ακόμη πιο δύσκολη. Είναι τραγικό το 2022 οι αγρότες του χωριού μας να μην μπορούν να πάνε στα χωράφια τους αφού οι αγροτικοί δρόμοι θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο.

Βέβαια δεν μας έφταναν αυτά ήρθε η ώρα της συγκομιδής και αντιμετωπίζουμε ακόμα ένα πρόβλημα, το οποίο απειλεί να μας βάλει ταφόπλακα και στις τελευταίες ελπίδες που είχαμε, να έχουμε φέτος ένα αξιοπρεπές εισόδημα για τις οικογένειές μας. Φυσικά είναι το παράδοξο να αρχίζει η συγκομιδή και να μην ξέρουμε σε τί τιμή θα πουλήσουμε. Είναι το γνωστό πλέον παιχνίδι των εμπόρων και μεσιτών της περιοχής για να πάρουν το προϊόν μας σε εξευτελιστικές τιμές.

Η πάλη για την μείωση του κόστους παραγωγής, για εγγυημένες τιμές στα προϊόντα μας, για εισόδημα και ζωή με αξιοπρέπεια. Για να μην ξεκληριστούμε από την γη μας, για να μην κοπεί το ρεύμα σε κανένα αγροτικό σπίτι, για να μην κατασχέσει η τράπεζα χωράφια ή σπίτια βιοπαλαιστών αγροτών, πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του λαού του χωρίου μας.

Η λύση σήμερα για τα σοβαρά προβλήματα των φτωχών αγροτών είναι ο οργάνωση του αγώνα, η συλλογική πάλη μέσα από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα και για τα δίκαια αιτήματά του. Οι αγρότες του Καινούργιου έχουν πείρα, ότι κερδίσαμε το κερδίσαμε μέσα από την σύγκρουση και τη συσπείρωση στον αγροτικό μας σύλλογο.

Το Δ.Σ.

***

ΟΑΣ – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΠΑΛΑΙΡΟΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΟΑΣ στηρίζει τις κινητοποιήσεις του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, για τα κοινά μας οξυμένα προβλήματα, που δυσκολεύουν συνολικά τη ζωή των οικογενειών μας. Η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα οδηγεί στον αφανισμό ένα μεγάλο μέρος της κτηνοτροφίας και της γεωργίας γενικότερα.

Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού, ιδιαίτερα της γύρο περιοχής του Ξηρομέρου, της Βόνιτσας, να συμμετέχουν στη συγκέντρωση στην Πάλαιρο, την Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ., (δρομολογούνται και λεωφορεία από το Αγρίνιο αναχώρηση 5.30 μ.μ. από το ΕΚ Αγρινίου).

Απευθυνόμαστε ειδικά στους πολλούς κτηνοτρόφους της περιοχής που αναγκάζονται να πουλάνε το αιγοπρόβειο γάλα σε τιμές κάτω του κόστους, ερχόμενοι αντιμέτωποι με τον αφανισμό, να δώσουν μαζικό "παρών" στη συγκέντρωση.

Η Ομοσπονδία απαιτεί μεταξύ άλλων άμεσα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτερες εγγυημένες τιμές που αφήνουν εισόδημα επιβίωσης τους βιοπαλαιστές αγρότες και αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ.

 

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ