«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

(Ο.Ε.Σ.ΒΔ.Ε.Ν.) - Ανακοίνωση για την ακρίβεια και τις αυξήσεις στην ενέργεια και τα άμεσα μέτρα διεκδίκησης

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΝΗΣΩΝ

(Ο.Ε.Σ.ΒΔ.Ε.Ν.)

ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ  8  -  ΑΓΡΙΝΙΟ   Τ.Κ.  30132

Τηλ. -  Fax: 2641057390

e-mail:omospondiaesbden@gmail.com 

 Αγρίνιο:29-9-2022

Αρ.Πρωτ.: 3014

 

Ανακοίνωση για την ακρίβεια και τις αυξήσεις στην ενέργεια

και τα άμεσα μέτρα διεκδίκησης

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Ακούμε από παντού ότι μας περιμένει ένα ακόμα «δύσκολος χειμώνας». Μετά την οικονομική κρίση, τις βαριές επιπτώσεις της πανδημίας καλούμαστε τώρα να αντιμετωπίσουμε τις  οφειλές σε εφορία, ΦΠΑ, προμηθευτές, τράπεζες που είναι στην ημερήσια διάταξη κάθε μικρού έμπορα. Όσους διακανονισμούς και να κάνουμε η κατάσταση μέρα με τη μέρα χειροτερεύει...

Τα χρέη σε συνάρτηση με τη πρωτοφανή ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης, σε πρώτες ύλες, στο ρεύμα, στα καύσιμα, επιβαρύνουν την ήδη οριακή οικονομική μας κατάσταση. Ζητούν να ζούμε για να αποπληρώνουμε τα άδικα χαράτσια και τους φόρους τους, για να επιδοτούν με πακτωλούς δις τους μεγάλους ομίλους και τις πολυεθνικές.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης της ΝΔ στη ΔΕΘ, δεν φέρνουν καμία ουσιαστική και χειροπιαστή ανακούφιση για τους μικρούςαυτοαπασχολουμένους εμπόρους.

·         Δεν ανακοίνωσε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ακρίβεια στο ρεύμα, στα καύσιμα, στις πρώτες ύλες. Δεν βρέθηκε «δημοσιονομικός χώρος»  για να  περιοριστούν οι φόροι στην ενέργεια. ΦΠΑ και ΕΦΚ συνεχίζουν να επιβαρύνουν σημαντικά την τιμή των καυσίμων και να ψαλιδίζουν το εισόδημα της λαϊκήςοικογένειας και κατά επέκταση και τον τζίρο των καταστημάτων μας. Τα δήθεν κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας, ουσιαστικά προαναγγέλλουν νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς.

·         Ο φόρος του τέλους επιτηδεύματος που θεσπίστηκε σαν έκτακτο μέτρο πριν μια δεκαετία, είναι ακόμα εδώ για να μας θυμίζει ότι «ισονομία» σημαίνει ο μικρός έμπορος και το σουπερμάρκετ να πληρώνουν τον ίδιο φόρο. Η μη πληρωμή του για το 2023 μόνο από όσους αυξήσουν προσωπικό, δηλαδή σε όσους έχουν αποδεδειγμένα κέρδη και όχι από αυτούς που το έχουν πραγματική ανάγκη, αποτελεί πρόκληση.

·         Επιπλέον δεν ακούσαμε ούτε λέξη για ανακούφιση από τα συσσωρευμένα χρέη. Μόνο μικρέςρυθμίσεις επί ρυθμίσεων με τόκο και στο διηνεκές, και την εφορία και το ΚΕΑΟ να προχωρούν σε κατασχέσεις. Την στιγμή μάλιστα που 40.000 πλειστηριασμοί κατοικιών βρίσκονται σε εξέλιξη!

·         Ταυτόχρονα η κυβέρνηση, αρνείται να επαναφέρει το αφορολόγητο στις 12.000€, την ίδια ώρα που κάνει ένα σωρό δωράκια στις μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.Δίνει νέα προνόμια για συγχωνεύσεις και εξαγορές μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων για να διευκολυνθεί η συγκέντρωση και η μονοπώληση. Πριμοδοτεί την «πράσινη» επιχειρηματικότητα, που έφτασε τα τιμολόγια του ρεύματος στα ύψη, με πρόφαση τώρα την απεξάρτηση από το φυσικό αέριο. Ενισχύει τις ανώνυμες εταιρείες με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Δυστυχώς η «επιχειρηματικότητα» έχει άλλο πρόσημο για τις μεγάλες επιχειρήσεις, και άλλο για τους επαγγελματίες και εμπόρους.

Από την μιαοι μεγάλες επιχειρήσεις καλοταϊσμένες με το ταμείο ανάκαμψης, τις επιδοτήσεις και τις φοροαπαλλαγές, απολαμβάνουν την μερίδα του λέοντος. Από την άλλοι εμείς με τα ψίχουλα των  κουπονιών, την ακρίβεια και την φορολογία, να παλεύουμε καθημερινά πνιγμένοι στην ανασφάλεια.

Οι πολιτικές αυτές διαμορφώνουν ασφυκτικές συνθήκες για τη συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Μεγάλες ευθύνες έχει και η πλειοψηφία της ΕΣΕΕ που τις προηγούμενες βδομάδες διέρρεαν πληροφορίες για το μποναμά του πρωθυπουργού, για το τέλος επιτηδεύματος που θα καταργηθεί και αλλά τέτοια.Αντίθετοι σε κάθε σκέψη για κινητοποίηση, τώρα τι έχουν να πουν που οι έμποροι θα πληρώσουν ακριβά την αναμονή και τις προσδοκίες που και αυτοί καλλιέργησαν;

Ήρθε η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να μην γίνουμε τα εξιλαστήρια θύματα. Δυναμώνουμε τους αγώνες μας, υπερασπίζοντας το εισόδημά μας, διεκδικώντας την κάλυψη των αναγκών μας.

Αρνούμαστε να αποδεχτούμε αμαχητί ένα ακόμα «δύσκολο χειμώνα» αντιλαϊκής πολιτικής. Να δώσουμε δυναμική απάντηση, χωρίς καθυστέρηση, στην πολιτική που μας οδηγεί στο λουκέτο.

Καλούμε τους Εμπορικούς Συλλόγους μέλη μας να προχωρήσουν μέσα στον Οκτώβρη σε Γενικές Συνελεύσεις, καμπάνιες ενημέρωσης, συγκεντρώσεις, σε παραστάσεις διαμαρτυρίας σε εταιρείες ενέργειας και εφορίες για τις εξελίξεις και προβολή των διεκδικήσεών μας. Να προχωρήσουμε σε κοινές δράσεις με άλλες ομοσπονδίες και συλλόγους επαγγελματιών σε κάθε πόλη.

 

Καλούμε τις Ομοσπονδίες που είμαστε στην ΕΣΕΕ να προχωρήσουμε από κοινού σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε όλη την χώρα, να συντονίσουμε την φωνή μάς με κορύφωση την πανελλαδική απεργία στις 9 Νοεμβρίου.

 

Έχουμε φωνή και ήρθε η ώρα να ακουστεί!

 Μπορούμε με τη δύναμη των αγώνων μας να τα καταφέρουμε!

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια:

-Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς πρόσθετα χαράτσια.

-Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

-Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Άμεση ρύθμιση των χρεών

-Κατάργηση του χρηματιστηρίου της ενέργειας

Για την φορολογία:

-Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000, με προοδευτική αύξηση της φορολογίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

-Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, της προκαταβολής φόρου.

-Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, του ΕΝΦΙΑ για τα λαϊκά νοικοκυριά.

-Διαγραφή των δημοτικών τελών στην περίοδο της πανδημίας. Μείωση των δημοτικών τελών για επιχειρήσεις μέχρι 12.000 εισόδημα

-Για όσους συναδέλφους έχουν πάρει επιστρεπτέες προκαταβολές έως 12000 ευρώ,κατάργηση της καταβολής των χρημάτων για την αποπληρωμή τους.Να επιστραφούν τα χρήματα σε όσους συναδέλφους έχουν πληρώσει.

 

Για τα χρέη και τις κατασχέσεις:

-Διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες. Του συνόλου των τόκων και των προστίμων. Του 30% του υπόλοιπου χρέους για τους εν ενεργεία και  του 50% για όσους έβαλαν λουκέτο.

-Ρύθμιση του υπόλοιπου χρέους με 240 δόσεις.

-Διαγραφή τόκων και προστίμων για χρέη ατομικής ασφάλισης. Επίσης, διαγραφή του μέρους των χρεών που αφορά  την εισφορά υγείας. Η υγεία πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν για όλους, με σύγχρονες και επαρκείς υπηρεσίες.

-Αυξήσεις στις συντάξεις μεγαλύτερες του πληθωρισμού.

-Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού χωρίς όριο.

-Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης,επαγγελματικού λογαριασμού.

-Δικαίωμαστην συνταγογράφηση για όλους τους συναδέλφους, να μην εμφανίζονται ως ανασφάλιστοι όσοι συνάδελφοι δεν έχουν καταβάλει τις εισφορές τους.

 

Άμεσα μέτρα για τη λαϊκή στέγαση:

-Επιδότηση ενοικίου για εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, τους φοιτητές, τις μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΕΣΒΔΕΝ

 

            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                      Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ   

ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ                                                            ΣΠΥΡΟΥ ΑΘΗΝΑ