«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 1 Μαΐου 2021

Ενημέρωση από τον Εμπορικό Σύλλογο Αγρινίου

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΗΣ Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

 Αγαπητοί Συνάδελφοι Συναδέλφισσες

 Πριν από περίπου ένα χρόνο, με αφορμή το θερινό πενθήμερο, υπήρξε εσωτερική κρίση στο σύλλογο μας.

Υπήρξαν παραιτήσεις, δημοσιεύσεις επιστολών που αντάλλαξαν συνάδελφοι και ασφαλώς όλη αυτή η εξέλιξη μόνο αρνητική εικόνα και σχόλια έδωσε για εμάς τους εμπόρους στη κοινωνία.

Το χειρότερο, δε, όλων είναι ότι...

τέτοιες εξελίξεις απομακρύνουν εντελώς τους νέους συναδέλφους από το να ασχοληθούν με το σύλλογο μας.

Τη φετινή χρονιά, που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τόσα προβλήματα ως κλάδος, συνάδελφοι της Συλλογικής Κίνησης του ΔΣ, αντί να επικεντρωθούν σε αυτά που έχουν συσσωρευθεί με τα συνεχόμενα υποχρεωτικά lockdown, προτιμούν να προβάλουν ένα θέμα για τη λύση του οποίου δεν έχουμε σαν ΔΣ καμία ευθύνη.

 

Μετά από αυτή την εξέλιξη, είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω σε επιστολή συναδέλφων μελών του ΔΣ του συλλόγου μας που αναφέρεται σε χθεσινό δημοσίευμα του Agriniopress, για να αποκαταστήσω την αλήθεια των γεγονότων και να μην αδικήσω το έργο που προσπαθούμε να παράγουμε ως ΔΣ του ΕΣΑ.

 

Η Συλλογική κίνηση (Α. Μοσχονά, Α. Καλαϊτζόπουλος, Κ. Γιαννόπουλος) που συμμετέχει στο Δ.Σ. του Ε.Σ.Α. με κατηγορεί προσωπικά αλλά και τα μέλη της πλειοψηφίας του ΔΣ ότι δεν καταφέραμε να ανοίξει η αγορά την Μ. Παρασκευή στις 11 π.μ., αντί στις 13.00, και ότι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια.

Γιατί λοιπόν είχαμε αυτή την εξέλιξη;

Το ΠΑΣΧΑ του 2019 ο ΕΣΑ ανακοίνωσε το Πασχαλινό ωράριο με έναρξη λειτουργίας της Αγοράς την Μ. Παρασκευή ώρα 11.00.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες η Επιθεώρηση Εργασίας του Αγρινίου επικοινώνησε με τον ΕΣΑ και τον ενημέρωσε ότι δέχθηκε καταγγελία από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Πατρών, ότι παρανόμως ανοίγει η Αγορά στο Αγρίνιο στις 11.00.

Το πρώην ΔΣ του ΕΣΑ διερεύνησε τη δυνατότητα να δοθεί η άδεια από τον Δήμο Αγρινίου κι αυτό τελικά συνέβη με την έγγραφη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αγρινίου που ήταν προϋπόθεση για να δοθεί.

Το 2020 δεν χρειάστηκε να γίνει καμία ενέργεια γιατί η Αγορά ήταν ΚΛΕΙΣΤΗ λόγω της Πανδημίας .

Τη φετινή χρονιά το νέο ΔΣ, γνωρίζοντας το τι έχει συμβεί το 2019, ακολούθησε τον ίδιο δρόμο για να εξασφαλίσει την άδεια από τον Δήμο Αγρινίου, για έναρξη λειτουργίας της Αγοράς στις 11, ζητώντας εγγράφως την σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων που όμως ΔΕΝ ΕΔΟΘΗ .

ΓΙΑΤΙ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΦΕΤΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ;

ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ;

Μετά από αυτή την εξέλιξη το ΔΣ υποχρεώθηκε να ανακοινώσει ωράριο λειτουργίας της Αγοράς για την Μ. Παρασκευή από τις 13.00 έως στις 19.00 κι αυτό για να είναι σύμφωνα με τον νόμο και για να μην υπάρξουν προβλήματα στην Αγορά.

Θέλω επίσης να γνωρίσω σε όλους και ιδιαίτερα στους συναδέλφους της Συλλογικής Κίνησης ότι το Σάββατο 24-4-2021 ανακοινώθηκαν νέα μέτρα για την λειτουργία της Αγοράς της Μ. Εβδομάδας με Υπουργική απόφαση Δ1α/Γ.Π.οικ.26380/24-4-2021 που αναφέρει μεταξύ των άλλων ότι για την Μ. Παρασκευή το ωράριο είναι από τις 13.00 έως στις 19.00, απόφαση που είναι πάνω από οποιαδήποτε άλλη που είχε ληφθεί μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή.

 

Συνάδελφοι

Την αναλυτική αυτή παρουσίαση των γεγονότων την έκανα όχι για να σταματήσει η όποια κριτική μπορεί να ασκηθεί αλλά κυρίως για τα ΨΕΜΑΤΑ και τη ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ.

Οι συνάδελφοι της Συλλογικής Κίνησης επέλεξαν τη Μ. Εβδομάδα να με κατηγορήσουν, εμένα προσωπικά αλλά και τους συναδέλφους της πλειοψηφίας του ΔΣ.

Θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα καλύψουν την πλήρη απουσία τους όλο αυτό το διάστημα από τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλαμε για να ενημερώνουμε τους Συναδέλφους, να είμαστε δίπλα τους σε αυτή την δύσκολη χρονιά, να αναδεικνύουμε, να προβάλλουμε τα προβλήματα και να πιέζουμε για λύσεις.

Οι συνάδελφοι της Συλλογικής Κίνησης λίγο πριν τις εκλογές το καλοκαίρι του 2020 είχαν δείξει δείγματα συμπεριφοράς τους κυρίως με τα γραπτά τους. Δυστυχώς για αυτούς, αυτά μένουν .

Εξακολουθούν όμως να το κάνουν και σε περίοδο πανδημίας και στη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας και είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να υπάρχει κάτι ανάλογο σε όλη τη χώρα.

Εμείς δεν θα συνεχίσουμε αυτή την τακτική που επιλέγουν οι συνάδελφοι της Συλλογικής κίνησης, που μόνο κακό κάνει στα μέλη του ΕΣΑ και γενικότερα στην αγορά, ιδιαίτερα τέτοιες ημέρες.

Θα εξακολουθούμε όπως υποσχεθήκαμε πριν τις εκλογές να δουλεύουμε προς όφελος όλων των συναδέλφων, να ασκούμε πίεση όποτε χρειάζεται και να προασπίζουμε τα συμφέροντα τους..

ΑΓΡΙΝΙΟ 28-4-2021

 

ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

 

ΚΩΣΤΙΚΟΓΛΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΟΠΑΝΟΣ

ΜΑΡΙΑ ΓΚΑΤΣΗ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΕΡΕΡΗΣ

 

***

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 

Αναστολή εμφάνισης και πληρωμής Επιταγών για τον μήνα Απρίλιο 2021 και παράταση αναστολής επιταγών Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου - Μαρτίου 

 

Το Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου, σας ενημερώνει, πως σε συνέχεια του άρθρου 78 του ν. 4790/2021, η Υπουργική Απόφαση Α.1088/19-4-2021(ΦΕΚ 1587Β ) εξειδικεύει τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων που δύνανται να αξιοποιήσουν το ευεργέτημα της αναστολής αποπληρωμής των επιταγών τους κατά 30 ημέρες για ολόκληρο τον μήνα Απρίλιο 2021 (1- 30 Απριλίου).

 

Στο πλαίσιο των διατάξεων της εν λόγω απόφασης, παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας τα εξής:

 

Δικαιούχοι του ευεργετήματος:

 

· Οι κλειστές, με απόφαση του κράτους, επιχειρήσεις (Παράρτημα 1 της απόφασης).

 

· Οι πληγείσες, τόσο με απλογραφικά όσο και με διπλογραφικά βιβλία, επιχειρήσεις, των οποίων ο τζίρος μειώθηκε πάνω από 40% την περίοδο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2020, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 (Παράρτημα 2 της απόφασης).

 

· Οι νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις (μετά την 1/1/2020) που εμπίπτουν στους προβλεπόμενους ΚΑΔ των παραρτημάτων 1 και 2 της απόφασης, χωρίς να ισχύει για αυτές το κριτήριο της μείωσης του τζίρου τους.

 

Ηλεκτρονική μεταβίβαση Επιταγών, μέσω ΔΙΑΣ, σε τράπεζες

 

Κατόπιν διευκρινίσεων της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, οι επιταγές θα διαβιβάζονται ηλεκτρονικά στις τράπεζες από τους επιχειρηματίες, μέσω του πληροφοριακού συστήματος ΔΙΑΣ, εντός προθεσμίας 6 εργασίμων ημερών και πιο συγκεκριμένα από 26 Απριλίου έως και 6 Μαΐου 2021. Από τις 7 Μαΐου και μετά οι επιταγές που δεν έχουν αποσταλεί εμπρόθεσμα στις τράπεζες, θα εμφανίζονται / πληρώνονται / "σφραγίζονται" κανονικά.

 

Σφράγιση επιταγών στη διάρκεια μηνός Απριλίου:

 

Όσες επιταγές σφραγίστηκαν έως τις 19 Απριλίου 2021 (ημερομηνία δημοσίευσης της συνημμένης ΚΥΑ) δεν καταχωρίζονται στα αρχεία της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε., εάν εξοφληθούν εντός 60 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους. Για τις εν λόγω επιταγές δεν ισχύει η προθεσμία των 6 ημερών και δεν αποστέλλονται στις τράπεζες μέσω της ΔΙΑΣ ΑΕ.

 

Ακόμη όμως και οι επιταγές που σφραγίστηκαν μεταξύ 20 και 23 Απριλίου (καταληκτική ημερομηνία διαβίβασης των ΑΦΜ των δικαιούχων από την ΑΑΔΕ στις τράπεζες) δεν καταχωρούνται στην Τειρεσίας ΑΕ.

 

Τι ισχύει για τις Επιταγές προηγούμενων μηνών:

 

Με την 4η και 5η παράγραφο του άρθρου 270, του ν. 4798/2021, παρατείνεται η αναστολή εξόφλησης επιταγών για τις οποίες έχει ήδη δοθεί χρονική επέκταση αποπληρωμής τους. Πιο συγκεκριμένα:

 

- Επιταγές Νοεμβρίου & Δεκεμβρίου 2020 (ν. 4753/2020, 4772/2021 & 4790/2021): Για όσες επιταγές έχει ήδη δοθεί παράταση αποπληρωμής κατά 75 + 45 + 30 ημέρες (συνολικά 150 ημέρες), χορηγείται επιπλέον παράταση 60 ημερών. Για τις επιταγές οι οποίες, παρά το γεγονός πως έχουν σφραγιστεί, δεν έχουν καταχωρηθεί στην Τειρεσίας ΑΕ, υπό την προϋπόθεση εξόφλησής τους έως τις 30/4/2021, επεκτείνεται η δυνατότητα αποπληρωμής τους κατά 2 επιπλέον μήνες, έως δηλαδή την 30ή/6/2021.

 

- Επιταγές Ιανουαρίου & Φεβρουαρίου 2021 (ν. 4772/2021 & 4790/2021): Για όσες επιταγές έχει ήδη δοθεί παράταση αποπληρωμής κατά 75 + 30 ημέρες (συνολικά 105 ημέρες) χορηγείται επιπλέον παράταση 60 ημερών.

 

- Επιταγές Μαρτίου 2021 (ν. 4781/2021): Για όσες επιταγές έχει ήδη δοθεί παράταση αποπληρωμής κατά 75 ημέρες, χορηγείται επιπλέον παράταση 30 ημερών (εξόφληση έως και τα μέσα Ιουλίου 2021).

 

- Επιταγές Απριλίου 2021 (ν. 4790/2021): Για όσες επιταγές έχει ήδη δοθεί παράταση αποπληρωμής κατά 30 ημέρες, χορηγείται επιπλέον παράταση 60 ημερών (εξόφληση έως και τα τέλη Ιουλίου 2021).

 

Τονίζεται πως όσοι εκδότες έχουν λάβει από τις συνεργαζόμενες τράπεζές τους την παράταση των 75, 45 και 30 ημερών που περιγράφεται παραπάνω, λαμβάνουν αυτόματα και τη νέα αναστολή εξόφλησης. Ωστόσο και προς αποφυγή παρερμηνειών, συνιστούμε την επικοινωνία του κάθε υπόχρεου με τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη.

 

ΤΟ Δ.Σ.

***