«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

ΚΚΕ - ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Για την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις ελλείψεις στο Κ.Υ. Κατούνας Αιτωλοακαρνανίας

ΚΚΕ Κοινοβουλευτική Ομάδα

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας


Θέμα: Για την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις ελλείψεις στο ΚΥ Κατούνας Αιτωλοακαρνανίας.

 Ένα ακόμη τραγικό γεγονός ήρθε να φέρει στην επιφάνεια τις εγκληματικές ευθύνες διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών, για την τραγική κατάσταση που βρίσκεται το Κ.Υ. Κατούνας...

Μια νέα γυναίκα έγκυος στον 6ο μήνα έχασε την ζωή της, παρά τις προσπάθειες από τους διασώστες του ΕΚΑΒ, καθώς το Κ.Υ. Κατούνας ήταν κλειστό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας άνθρωπος χάνει την ζωή του αβοήθητος βρίσκοντας την πόρτα του  Κ.Υ. Κατούνας κλειστή. Πριν 2 χρόνια ένας 63χρονος είχε την ίδια τύχη, καθώς ξεψύχησε στο αυτοκίνητο του γιου του που τον μετάφερε στο Κ.Υ. Αμφιλοχίας.

Το  Κ.Υ. Κατούνας καθημερινά λειτουργεί για 8 ώρες. Από Παρασκευή απόγευμα κλείνει και παραμένει κλειστό μέχρι τη Δευτέρα το πρωί. Μάλιστα τις ημέρες των εορτών του Πάσχα, παρέμεινε κλειστό για 5 ημέρες. Η κατάσταση αυτή δικαιολογημένα προκαλεί την ανησυχία, αλλά και την αγανάκτηση των χιλιάδων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, της Κοινότητας της Κατούνας και των διπλανών τοπικών κοινοτήτων.

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει στη λειτουργία του το Κ.Υ Κατούνας εδώ και πολλά χρόνια, δεν οφείλονται στις έκτακτες συνθήκες λόγω πανδημίας, είναι αποτέλεσμα της συνειδητής επιλογής υποβάθμισης των δημόσιων δομών υγείας από όλες τις κυβερνήσεις μέσα από την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση και την εμπορευματοποίηση της υγείας και πάντα βάζοντας στη ζυγαριά το κόστος. Είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής της ΕΕ που βλέπει το δικαίωμα του λαού για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, ως κόστος.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός,τι μέτρα και ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να πάρει χωρίς καθυστερήσεις ούτως ώστε:

·      Να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, σε όλες τις αναγκαίες ειδικότητες (ιατρικό, νοσηλευτικό, οδηγών ασθενοφόρου, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό) για να λειτουργεί το ΚΥ Κατούνας σε 24ωρη βάση προσφέροντας αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους της περιοχής.

·      Για να μπορέσει να λειτουργήσει το Κ.Υ. Κατούνας και ως εμβολιαστικό κέντρο και να εξυπηρετεί τους χιλιάδες κατοίκους, ηλικιωμένους και από απομακρυσμένες περιοχές που δεν μπορούν να μετακινηθούν σε άλλα εμβολιαστικά κέντρα που απέχουν δεκάδες χιλιόμετρα.

 

Οι Βουλευτές

Παπαναστάσης Νίκος

Καραθανασόπουλος Νίκος