«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Κυριακή 16 Μαΐου 2021

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ

Το Σωματείο Ιδιωτικών υπαλλήλων Αγρινίου με την στήριξη του ΕΚΑ πραγματοποίησε  σήμερα εξόρμηση – ενημέρωση στους  εργαζόμενους στο λιανεμπόριο  με αφορμή την πρόσφατη ΚΥΑ της κυβέρνησης για έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του  κορονοιού  για δουλειά τις Κυριακές 16 & 23 Μαΐου κατ εξαίρεση κάθε άλλης διάταξης . Το ξεφούσκωμα των ήδη ισχνών μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς , η επίθεση στο ωράριο και την Κυριακή αργία φέρνει σε πιο δυσμενή θέση τους εργαζόμενους  . Οι εμπορικές επιχειρήσεις να... ανοίγουν τα καταστήματα τους  όλες τις Κυριακές από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο με βάση τον νόμο του Σύριζα  , ενώ κ κυβέρνηση της ΝΔ με αφορμή την πανδημία προχώρησε ένα βήμα παραπερα και όρισε τα φυσικά καταστήματα των εμπορικών επιχειρήσεων ως κέντρα διανομής δίνοντας τους στην ουσία το δικαίωμα να ανοίγουν 365 μέρες τον χρόνο .
Καταγγέλλουμε το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και απαιτούμε
Κάτω τα χέρια  από την κυριακάτικη αργίας .
Νομοθετική κατοχύρωσης της κυριακάτικης αργίας .
Κατάργηση όλων των νόμων που απελευθερώνουν το ωράριο  να αποσυρθεί το νομοσχέδιο έκτρωμα για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας .  
Με  τους αγώνες και την οργάνωση μας μπορούμε και έχουμε την δύναμη να τους σταματήσουμε .


ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ΤΟ   Δ.Σ.

 

***

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου

ΕΔΡΑ: ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

(Ελευθερίου Βενιζέλου 13) Έναντι Πάρκου - Τηλ. 26410-22325

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟ 8ΩΡΟ

ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ - ΟΧΙ ΣΤΑ ΩΡΑΡΙΑ ΛΑΣΤΙΧΟ

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου, καλεί τους συναδέλφους να αντισταθούν, να ξεσηκωθούν ενάντια στην απελευθέρωση της Κυριακής αργίας.

Με την κοινή υπουργική απόφαση που είδε το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή 14 Μάη,  επιτρέπεται το «προαιρετικό» άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές  16 και 23 Μάη! Επίσης προβλέπεται το άνοιγμα των καταστημάτων με «προαιρετικό» διευρυμένο ωράριο από τις 7πμ ως τις 10:30μμ!Παρασκευή  μεσημέρι οι εμποροϋπάλληλοι μαθαίνουμε ότι θα δουλέψουμε την Κυριακή 16/5 όπως δουλέψαμε και την προηγούμενη 9/5, όπως θα δουλέψουμε και την επόμενη 23/5 και κάθε Κυριακή γιατί αυτό απαιτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, η εξασφάλιση των κερδών τους και η κυβέρνηση τους δίνει όλα όσα χρειάζονται για να το πετύχουν. Αυτό κάνει με την Κυριακάτικη Αργία, αυτό θέλει να κάνει με το νομοσχέδιο – έκτρωμα που παρουσίασε πριν λίγες ημέρες και θέλει να φέρει για ψήφιση στη Βουλή.  

Μας θέλουν συγχρόνους δούλους, χωρίς κανένα δικαίωμα, διαθέσιμους στην εργοδοσία ανά πάσα ώρα και στιγμή και εκτεθειμένους στον κορωνοϊό. Να μην το επιτρέψουμε!

Την ίδια στιγμή που μας επιβάλλουν σε διάφορες επιχειρήσεις, δουλειά 7ήμερες την εβδομάδα, συνάδελφοι απολύονται λίγες μέρες πριν συμπληρώσουν χρόνο για να μην κατοχυρώνουν δικαιώματα (αποζημιώσεις, άδειες).Οι πλειοψηφία των εργαζομένων που καλούνται να δουλέψουν Κυριακή δηλώνονται  5ωρο για να μην δικαιούνται μέρα ανάπαυσης (ΡΕΠΟ). Και κάπως έτσι το παραμύθι περί 4ήμερων εργασίας, ελεύθερων επιλογών του εργαζόμενου στη διαμόρφωση του ωραρίου του και εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής που μας πλασάρει η κυβέρνηση της ΝΔ για να περάσει το αντεργατικό της τερατούργημα, καταρρέει.Μπορεί να ξεφουσκώνουν τα όποια ανύπαρκτα μέτρα προστασίας για την πανδημία αλλά δεν έχουμε σταματήσει να μετράμε 10άδες κρούσματα covid μέσα στα καταστήματα και χώρους δουλειάς, με την εργοδοσία να συνεχίζει την εφαρμογή των δικών της υγειονομικών πρωτοκόλλων και την κυβέρνηση να αποθεώνει την ατομική ευθύνη και την αυτοδιάγνωση.

ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απαράδεκτη και επικίνδυνη στάση της εργοδοσίας στο κατάστημα (αλυσίδα αθλητικών ειδών COSMOS και στο Αγρίνιο) την ώρα που υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα εδώ και μέρες, δεν παίρνει κανένα μέτρο για την προστασία των εργαζομένων συναδέλφων του καταστήματος, αλλά και του καταναλωτικού κοινού, της ήδη επιφορτισμένης πόλης μας, κρατώντας το κατάστημα ανοιχτό, (και όχι κλειστό για ουσιαστική απολύμανση), χωρίς να δρομολογεί μοριακά τεστ (με έξοδα της επιχείρησης) και καραντίνα μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των συναδέλφων. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που έγινε με το σωματείο μας, λίγο πολύ ειπώθηκε όταν όλα αυτά είναι «χαζομάρες», και ότι η επιχείρηση θα λειτουργήσει κανονικά, αγνοώντας την τήρηση των πρωτοκόλλων που μπροστά στην κερδοφορία τα διαλύει, έχοντας τεράστια και εγκληματική ευθύνη για την υγεία των εργαζομένων, ενισχύοντας τη διασπορά. «Τα κέρδη τους - οι νεκροί μας»

Να σταματήσει τώρα η τρομοκρατία και οι απειλές.

Αυτή την εργασιακή ζούγκλα που ζούμε έρχεται να επεκτείνει και να ενισχύσει η ΝΔ με το αντεργατικό νομοσχέδιο που παρουσίασε πριν λίγες μέρες. Ολοκληρώνει και ενισχύει προηγούμενες διατάξεις που αφορούν το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, εντάσσοντας όλο και περισσότερους κλάδους που θα τους δίνεται η δυνατότητα να ανοίγουν τις επιχειρήσεις τους και παράλληλα αντιδραστικοποιεί ακόμα περισσότερο τους όρους εργασίας. Στο χέρι μας είναι να βάλουμε εμπόδια στα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Να μην περάσει το νομοσχέδιο-έκτρωμα που απελευθερώνει το ωράριο, καταργεί το 8ωρο, φέρνει την 10ώρη εργασία και τις απλήρωτες υπερωρίες

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να σπάσουν το φόβο, να βγουν μπροστά, αγωνιστικά, με το σωματείο μας να αγωνιστούμε  για τη ζωή μας, τα δικαιώματα μας, για τον ελεύθερο χρόνο μας, για την ξεκούραση μας, για τις οικογένειες μας. Έχουμε την δύναμη να τους σταματήσουμε!