«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 18 Μαΐου 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Νομού Αιτωλοακαρνανίας

Ε.Ι.Ν.Ν.Α.Α      Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Νομού Αιτωλοακαρνανίας
 

                                                                                              Αγρίνιο 18/05/2021

 Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε το περασμένο Σάββατο  ρεπορτάζ  τοπικών ΜΜΕ τα οποία αφορούσαν την διαχείριση ενός διασωληνωμένου, non covid ασθενούς, ο οποίος για τέταρτη μέρα παρέμενε εκτός ΜΕΘ σε δωμάτιο της Παθολογικής Κλινικής.

Τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι... ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ αγνοούσε το περιστατικό μιας και δεν φρόντισε κανένας από το νοσοκομείο να τον ενημερώσει και ότι μετά την γνώση που έλαβε  από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κινητοποιήθηκε και σε λίγες ώρες  βρέθηκε κενή κλίνη στη ΜΕΘ του νοσοκομείου του Πύργου όπου και μεταφέρθηκε ο εν λόγο ασθενής.

Επειδή από τα δημοσιεύματα μπαίνουν ερωτήματα που πιθανόν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε είχε κάποια κενά και το νοσοκομείο δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων,  οφείλουμε ως γιατροί και αποκλειστικά υπεύθυνοι από την πολιτεία για την διακίνηση αυτών των ασθενών να δώσουμε ακριβή και ξεκάθαρη ενημέρωση-πληροφόρηση στους πολίτες, που δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν τις διαδικασίες που ακολουθούνται σε τέτοιες περιπτώσεις.

 Το νοσοκομείο Αγρίνιου, όπως και πολλά αλλά νοσοκομεία, με απόφαση της πολιτείας έχει αναστείλει την πλειονότητα των υπηρεσιών του αφού έχουν κλείσει τόσο τα χειρουργεία του όσο και τα εξωτερικά του ιατρεία εδώ και 5 μήνες. Η μοναδική ΜΕΘ του νομού με τις 5 κλίνες που διαθέτει είναι αποκλειστικά για περίθαλψη ασθενών που νοσούν από την νόσο covid- 19

Έτσι ήταν θέμα χρόνου να προκύψει περιστατικό που θα χρειαζόταν διασωλήνωση για κάποιο άλλο λόγο πέρα της νόσου covid -19. Σε αυτή τη περίπτωση οι υπεύθυνοι για αυτόν τον ασθενή ιατροί του νοσοκομείου μας, οι παθολόγοι στη προκειμένη περίπτωση, όπως όφειλαν έδωσαν τα στοιχεία του στην πλατφόρμα του ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ προκειμένου αυτό να αναλάβει την διακίνηση του περιστατικού σε κάποια κενή κλίνη εντατικής που θα βρεθεί στην επικράτεια και ανανέωναν το αίτημα καθημερινά. Στη λίστα δε που υπήρχε τη μέρα που δηλώθηκε το περιστατικό, την Δευτέρα 10 Μάη, ήταν 90 ασθενείς στην αναμονή για εύρεση κάποιας κλίνης σε ΜΕΘ. Εκεί τελειώνει και η δυνατότητα των γιατρών για διαχείριση του περιστατικού. Και αρχίζει το πολύ δύσκολο έργο τους να παρέχουν την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση σε έναν ασθενή που χρήζει ΜΕΘ, εκτός ΜΕΘ.

Σε αυτή την διαδικασία δεν εμπλέκονται ο Διοικητής της ΥΠΕ ή αλλά πολιτικά πρόσωπα.

Αν κάτι έχει αλλάξει προς αυτή την κατεύθυνση στη διαχείρισης τέτοιων ασθενών και δεν το γνωρίζουμε  καλό θα ήτανε να μας γίνει γνωστό με υπηρεσιακό τρόπο.

Φυσικά είναι αυτονόητο ότι για το συγκεκριμένο περιστατικό είναι προς τιμήν του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ που όταν το πληροφορήθηκε, παρότι νύχτα, προσπάθησε και κατάφερε να βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ και να  αποσυμφορήσει και το νοσοκομείο.

Όμως δεν είναι προς τιμήν  του Συστήματος  Υγείας που ενώ διαθέτει μια συγκεκριμένη διαδικασία για την διαχείριση των διασωληνωμένων ασθενών,  χρόνιες παθογένειες, δημιουργούν ορισμένες φορές την  ανάγκη παρεμβάσεων για την διακίνηση αυτών των ασθενών.

                                                                                                    
                                                                                            Το ΔΣ της ΕΙΝΝΑΑ