«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 29 Μαΐου 2021

Ενημέρωση από το δήμο Αγρινίου

 ΕΚΘΕΣΗ

...που με βία μετράει τη γή

Θανάση Βαλαώρα

 Παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Φίλια, του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου  και της Αντιδημάρχου Μαρίας Παπαγεωργίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης του Αγρινιώτη Εικαστικού και Σκηνογράφου Θανάση Βαλαώρα  με θέμα : … που με βία μετράει τη γή

Ο δημιουργός της  έκθεσης Θανάσης Βαλαώρας αναφέρθηκε με συγκίνηση στις παιδικές του μνήμες που συνδέονται με κειμήλια και εικόνες από την Επανάσταση, τονίζοντας ότι...

όλα τα ξύλα και τα  υφάσματα που χρησιμοποιήθηκαν κουβαλούν την ιστορία πολλών ετών. Αναφέρθηκε ακόμη  στην ιστορία των προγόνων του, στους Βαλαωραίους,  και τα οικογενειακά κειμήλια που έχει διασώσει. Ευχαρίστησε το Δήμο Αγρινίου και την ΠΔΕ για τη συνεργασία. Την κ.ΒάγιαΚωσταντή η οποία επιμελήθηκε την έκθεση, καθώς επίσης και το νεαρό καλλιτέχνη  Χριστόφορο Στάικο για το έργο που προσέθεσε στην έκθεση του.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Φίλιας, υπεύθυνος για τις επετειακές  εκδηλώσεις για τα 200 από την Ελληνική Επανάσταση, έδωσε συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία : “Oφείλουμε να τιμήσουμε τους ήρωες μας, την σπουδαία  επέτειο  του Έθνους. Συνεργαζόμαστε με την κοινωνία, με  δημιουργούς όπως ο Αγρινιώτης Θανάσης Βαλαώρας. Είμαι χαρούμενος για τη συνολική συνεργασία της Περιφέρειας με το Δήμο Αγρινίου στο πλαίσιο υλοποίησης αυτού του  εμβληματικού σκοπού».


Ο Δήμαρχος Αγρινίου  Γιώργος Παπαναστασίου φανερά συγκινημένος λόγω της βαθειάς φιλίας με τον εικαστικό  είπε : «Χαίρομαι και αισθάνομαι υπερήφανος για τους  δημιουργούς της πόλης μας, για όσους αγαπούν την παράδοση. Το 2021 συνιστά αναμφίβολα έτος ελπίδας και προοπτικής για την Ελλάδα του μέλλοντος. 200 χρόνια μετά την απελευθέρωση της Ελλάδος και την απελευθέρωση του Αγρινίου. Μια χρονιά ορόσημο για τον Τόπο μας».

 

Διάρκεια Έκθεσης : 26 Μαΐου έως 24 Ιουνίου 2021.

Ώρες Λειτουργίας:

Καθημερινά 10:00 – 14:00 & 18:00-22:00

Κυριακή 10:00 – 14:00

 

***

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Στo πλαίσιο του έργου : «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ – ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΟΔΩΝ ΣΧ. ΠΟΛΗΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ»ξεκινούν, αύριο Παρασκευή 28 Μαΐου με διάρκεια περίπου

4 - 5 ημέρες,  εργασίες απόξεσης (φρεζάρισμα) - οδοστρώματος και ασφαλτόστρωση των παρακάτω οδών:

1. Οδ. Παπαστράτου, από την οδ. Δημοτσελίου έως την οδ. Σουλίου.

2. Οδ. Παπαστράτου, από την οδ. Ρίτσου έως την οδ. Ελ. Βενιζέλου (Πάρκο).

3. Οδ. Μπαϊμπά, από την οδ. Κύπρου έως την οδ. Κακαβιά.

4. Οδ. Σιαδήμα, από την οδ. Β. Παναγοπούλου έως την οδ. Πατριάρχη Καλλίνικου Β’.

5. Οδ. Παναιτωλικού, από την οδ. Μιχαλακέα έως την οδ. Θεοτοκόπουλου.

6. Οδ. Αισχύλου, από την οδ. Ρήγα Φεραίου έως την οδ. Θυσίας και κόμβος οδών Θυσίας - Ρήκα.

7. Κυκλικός κόμβοςΟδ. Εθν. Αντιστάσεως &Ινίας, και τμήματα των γύρω οδών.

 

Κατά τη διάρκεια των εργασιών θα διακόπτεται τμηματικά η κυκλοφορία των οχημάτων για την αποφυγή  ατυχημάτων με μέριμνα του Αναδόχου.

Παρακαλούμε τους  πολίτες για την προσοχή και την κατανόηση τους

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

***

Eγγραφές νηπίων και βρεφών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς

 

Το Ν.Π.Δ.Δ. «Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης ΚΟΙ.Π.Α του Δήμου Αγρινίου»,  ανακοινώνει σχετικά με τις εγγραφές νηπίων και βρεφών  στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς  σταθμούς, τα εξής:

Από  σήμερα,  Τετάρτη 26  Μαΐου 2021, αρχίζουν οι αιτήσεις εγγραφής βρεφών και νηπίων στους Δ.Π.Σ - Δ.Β.Σ του Δήμου Αγρινίου και  θα διαρκέσουν μέχρι και την  Σάββατο 12 Ιουνίου 2021.

Για εγγραφή στα τμήματα νηπίων  δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν τα παιδιά που έχουν γεννηθεί από   1-1-2018  έως  31-3-2019.

Για εγγραφή στα τμήματα Βρεφών  δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν τα βρέφη που έχουν γεννηθεί  από 01-05-2019  έως και  31-03-2021.

 

Με δεδομένο ότι οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Αγρινίου παρέχονται ως υπηρεσία στους πολίτες δωρεάν, καλούμε  λοιπόν όλους τους γονείς που δικαιούνται δελτία δωρεάν εγγραφής (voucher), να υποβάλουν αιτήσεις στηρίζοντας έτσι το  παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα των  Δ.Π.Σ .

Λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διάδοσης του  covid-19,  και για την προστασία των πολιτών και των εργαζομένων, οι αιτήσεις θα κατατίθενται αποκλειστικά και μόνο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα  preschool.  

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι αναρτημένη, στην ιστοσελίδα του Δήμου Αγρινίου, www.agrinio.gov.gr ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.polagrinio.intellisoft.gr. Η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από  κινητά τηλέφωνα τύπου smart phone.

 Στην ιστοσελίδα του Δήμου Αγρινίου θα περιέχονται οδηγίες δημιουργίας λογαριασμού χρήστη καθώς και οδηγίες για την ορθή συμπλήρωση της αίτησης. Επίσης στην ίδια πλατφόρμα θα βρείτε χρήσιμα έγγραφα - απαραίτητα δικαιολογητικά όπως το Έντυπο Υγείας του παιδιού.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ

 

***

Ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας Δήμου Αγρινίου

 

Οφέλη  για 500 οικογένειες  του Δήμου Αγρινίου από τη σύσταση  

                                  Ενεργειακής Κοινότητας

 

Την Ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας με την επωνυμία: «Ενεργειακή Κοινότητα Αγρινίου ΣΥΝ.Π.Ε.» εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου.

 

Η υπό σύσταση «Ενεργειακή Κοινότητα  Αγρινίου  Συν.Πε.» θα είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δεν θα έχει τη δυνατότητα διανομής πλεονασμάτων χρήσης.

Στην αρχική σύνθεση θα μετέχουν ο Δήμος Αγρινίου (με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο 40%), η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αγρινίου (με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο 20%), το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. (με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο 15%),το ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας Και Αλληλεγγύης   (με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο 15%), η Δημ. Επ.Στάθμευσης  Δήμου Αγρινίου (με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο 10%). Το αρχικό κεφάλαιο της υπό σύσταση ενεργειακής κοινότητας ανέρχεται στα 50.000 €, το οποίο αποτελείται από πεντακόσιες  (500) συνεταιριστικές μερίδες αξίας 100 € η κάθε μία.

 

O Δήμος Αγρινίου με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλίαθα  αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία, όπως εξήγησε ο Γιώργος Παπαναστασίου:

 

«Σχεδιάζουμε οραματικά  με  γνώμονα τη μέγιστη κοινωνική ανταποδοτικότητα.

Ο Δήμος Αγρινίου προχωρά μπροστά κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προς την ενεργειακή αυτονόμηση του με τη σύσταση της Ενεργειακής Κοινότητας.Αξιοποιούμε τις δυνατότητες που προσφέρει η  νομοθεσία για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στηρίζοντας έμπρακτα την κοινωνία. Ενεργοποιούμε ένα σημαντικό εργαλείο και εξοικονομούμε ενέργεια και πόρους περιορίζοντας τα έξοδα του δήμου. Θα μπορέσουμε να ανταποδώσουμε  στους δημότες μας  μειώνοντας τα δημοτικά τέλη.Είναι σημαντικό ότι μακροπρόθεσμα θα μπορέσουμε να καλύψουμε το κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για  περίπου 500 οικογένειες. Ενώ θα μπορέσουμε να καλύψουμε και το σκέλος που αφορά τους φορτιστές για την ηλεκτροκίνηση. Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που ενσαρκώνει την πολιτική μας για έναν σύγχρονο Δήμο με  ανθρώπινο πρόσωπο»,  ανέφερε σχετικά ο Δήμαρχος Αγρινίου.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

***

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ 120

 Ο Δήμος Αγρινίου τιμώντας τη μνήμη των πατριωτών που εκτελέστηκαν τη Μεγάλη Παρασκευή του 1944,τελεί  επίσημο μνημόσυνο την Κυριακή 30 Μαΐου και ώρα 9:45π.μ. στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Αγρινίου. 

Μετά το μνημόσυνο, στον τόπο της Θυσίας (Πλατεία 120),θα ακολουθήσει  επιμνημόσυνη δέησηκαι θα γίνει κατάθεση στεφάνων από τον Δήμο Αγρινίου, Αντιστασιακές Οργανώσεις, φορείς και συγγενείς των θυμάτων.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ Σ

Ώρα 9:30π.μ.       Πέρας προσέλευσης επισήμων στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδας

Ώρα 9:45π.μ.       Τελετή μνημόσυνου

Ώρα 10:00π.μ.     Επιμνημόσυνη δέηση στον τόπο της θυσίας και κατάθεση                     στεφάνων

 

Απόδοση τιμών από τη Φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου.

 

 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ