«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΚΟΒ Ακτίου - Βόνιτσας του ΚΚΕ με θέμα «Οι αγώνες των καπνεργατών & καπνοπαραγωγών».

Πραγματοποιήθηκε  το βράδυ του Σαββάτου 14/5, στην αίθουσα του Δημαρχείου Βόνιτσας,  η εκδήλωση της ΚΟΒ Ακτίου - Βόνιτσας  του ΚΚΕ με θέμα «Οι αγώνες των καπνεργατών & καπνοπαραγωγών», με ομιλητή το Νώντα Μωραΐτη, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

Το περιεχόμενο της εκδήλωσης εκτός από ομιλία περιελάμβανε έκθεση με πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό για το καπνεργατικό κίνημα, καθώς επίσης...


απαγγελίες αποσπασμάτων από τον «Επιτάφιο» του κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσου από τις συντρόφισσες Νικολέτα Ρεπάνη και Αναστασία Χαριτάκη



Στην κεντρική ομιλία και ιστορική αναδρομή ο Νώντας Μωραΐτης τόνισε μεταξύ άλλων:
«Σύντροφοι και συντρόφισσες, φίλες και φίλοι, 80 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από ηρωικό Μάη του 1936 και 130 χρόνια Εργατικής Πρωτομαγιάς. Με αυτή μας την λιτή εκδήλωση θέλουμε να τιμήσουμε, τους καπνεργάτες του Μάη του '36, τους αιματοβαμμένους αγώνες των καπνεργατών του νομού μας, όλους τους αλύγιστους της ταξικής πάλης που στάθηκαν όρθιοι μπροστά στις διώξεις, τις φυλακές και τις εξορίες. Που έδωσαν τη ζωή τους για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 100 χρόνια του Κόμματος φιλοδοξούμε να φέρουμε στην επιφάνεια άγνωστες πτυχές του καπνεργατικού κινήματος του νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Όλα τα γεγονότα ,από τις πρώτες κινητοποιήσεις στο Αγρίνιο στα 1911 μέχρι και την ηρωική και ιστορική εξέγερση του ΜΑΗ  του ’36  συμπυκνώνουν ένα βήμα στη δύσκολη αλλά σταθερή πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος. Δείχνουν την ματωμένη συνεισφορά των καπνεργατών όλης της χώρας από το μετερίζι των συνδικαλιστικών τους οργάνων στην ταξική πάλη , που  διεξάγεται ανάμεσα στους καπιταλιστές και το σύστημα τους από τη μια μεριά  και την εργατική τάξη , την ιστορική προοπτική της από την άλλη. Δηλαδή την κατάκτηση της δίκης της Εργατικής λαϊκής εξουσίας. Αυτή ακριβώς , η ιστορική προοπτική της εργατικής είχε βαθιά επίδραση και στους καπνεργάτες του Αγρινίου, απ’ τά πιο δυναμικά στοιχειά της εποχής.
Η φετινή  Εργατική  Πρωτομαγιά, βρήκε  την εργατική  τάξη της χώρας μας  με τα ίδια και περισσότερα προβλήματα. Με τον καπιταλισμό να βολοδέρνει στα αδιέξοδά του. Η χώρα μας είναι περισσότερο μπλεγμένη στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς. Τη βρίσκει  αντιμέτωπη  με την αστική  συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που είναι  το ίδιο αντεργατική με την προηγούμενη και περισσότερο επικίνδυνη. Η φετινή  Εργατική   Πρωτομαγιά  βρίσκει   το  εργατικό  κίνημα αντιμέτωπο με μια νέα  κατάσταση, με  νέες υποχρεώσεις. Επομένως για μας  τους  κομμουνιστές,  τα  μέλη   και  τους   φίλους  του  ΚΚΕ,  τους  εργάτες  που εκτιμούν  το  ΚΚΕ, το  βασικό  καθήκον αυτής   της  περιόδου  είναι να βοηθήσουμε το εργατικό κίνημα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη «νέα κατάσταση».
Εμείς   δεν   παραβλέπουμε  τις  δυσκολίες,  λέμε   όμως  ότι,   παρά  τις  μεγάλες δυσκολίες, αν  δουλέψουμε σωστά μπορούμε  να  τα καταφέρουμε, τα αδιέξοδα του καπιταλισμού μπορούμε να τα κάνουμε όπλα μας.  Η νέα  κατάσταση πέρα από τους νέους κινδύνους και δυσκολίες, γεννά και νέες  δυνατότητες για την ανασύνταξη του κινήματος, προσφέρει  επιπρόσθετα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ορθότητα του προγράμματός μας.
Το ΚΚΕ συμπληρώνει 100 χρόνια ακατάλυτων δεσμών με την εργατική τάξη. Χωρίς αυτούς δε θα μπορούσε ν’ αντέξει το αδιάκοπο σφυροκόπημα της αστικής εξουσίας με στόχο να το περιθωριοποιήσει και να το διαλύσει.
 Με την εργατική τάξη στην πρωτοπορία, με την κοινωνική – λαϊκή συμμαχία μας, προχωράμε μπροστά για το μέλλον που μας ανήκει, για τη μεγάλη υπόθεση της απελευθέρωσης των εργατών και των καταπιεσμένων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης!
Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά ! Ζήτω ο ηρωικός αγώνας των καπνεργατών!
Εμπνεόμαστε – διδασκόμαστε – συνεχίζουμε….