«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 24 Μάη 2016

Αναβάθμιση, ανάδειξη και αναζωογόνηση δύο σημαντικών πόλων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις


Στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής χωρικών επενδύσεων σε δύο σημαντικούς αναπτυξιακούς πόλους για τη Δυτική Ελλάδα, στις περιοχές «Κατακόλου – Αρχαίας Ολυμπίας» και «Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού», προχωρά η Περιφέρεια με την έγκριση Συμφώνων Συνεργασίας για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) για άλλες χωρικές στρατηγικές, με τους αντίστοιχους Δήμους Ι.Π. Μεσολογγίου και Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας....
«Η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) είναι ένα εργαλείο διαχείρισης και συντονισμού επενδύσεων στις επιλεγμένες περιοχές. Σκοπός μας είναι, με λίγα λόγια» όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου «να συνεργαστούν οι Δήμοι, η Περιφέρεια, οι φορείς και να ετοιμάσουμε ένα πλαίσιο στοχευμένων παρεμβάσεων που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής και στην προστασία του περιβάλλοντος».
Συγκεκριμένα, στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας εγκρίθηκαν τα Σύμφωνα Συνεργασίας που θα υπογραφούν μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) για άλλες χωρικές στρατηγικές στην περιοχή της «Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού», καθώς και αυτό με τους Δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) για άλλες χωρικές στρατηγικές στην ευρύτερη περιοχή του «Άξονα Κατακόλου – Αρχαίας Ολυμπίας».
«Συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε δράσεις, έργα, προγράμματα για τους πολίτες της Περιφέρειάς μας και στόχος μας είναι αυτός ακριβώς. Να υλοποιούμε και να βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής τους. Φυσικά δε σταματούμε να διεκδικούμε το καλύτερο δυνατό για την περιοχή μας» κατέληξε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας, συμπληρώνοντας πως «φροντίζουμε με το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020  σε κάθε γωνιά της Περιφέρειάς μας να δοθεί αναπτυξιακή πνοή. Εκτός από τα σημεία που θα γίνουν ΒΑΑ και ΟΧΕ υπάρχει ήδη στοχευμένο πρόγραμμα για αστικές αναπλάσεις όλων των πόλεων, καθώς και αναπλάσεις σε χωριά από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξη. Άρα όχι μόνο δεν αδικείται κανείς, αλλά αντιθέτως το πρόγραμμα τους βοηθά όλους».

«Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου - Αιτωλικού»
Το αναπτυξιακό τρίπολο της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας συμπεριλαμβάνει Αγρίνιο – Μεσολόγγι και Αστακό, με συγκριτικά πλεονεκτήματα στο διαμετακομιστικό εμπόριο, στον ειδικό και εναλλακτικό τουρισμό και με δυνατότητες εξειδίκευσης στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.
Το όραμα, λοιπόν, αυτής της στρατηγικής, είναι:
«Η καθιέρωση ενός νέου οικο-αναπτυξιακού και χωροταξικού προτύπου βασισμένου στο ενδογενές ανθρώπινο, φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο της περιοχής της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, αναγνωρίζοντας τη θεμελιώδη συμβολή του υδάτινου στοιχείου στην ταυτότητα και οικονομία της περιοχής»,
το οποίο μέσω της ΟΧΕ στην ευρύτερη περιοχή της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού επιδιώκει την επίτευξη δύο βασικών αναπτυξιακών στόχων:
1.            Της Ανάδειξης λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Αιτωλικού σε διεθνή οικοτουριστικό προορισμό διατηρώντας και αναδεικνύοντας την υψηλή ποιότητα του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής, καθώς επίσης στηρίζοντας την καινοτόμο και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, ειδικά μέσω συνεργατικών σχηματισμών.
2.            Κοινωνική Αναζωογόνηση ενισχύοντας την απασχόληση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού σε δυναμικούς και αναδυόμενους τομείς της οικονομίας της περιοχής και διασφαλίζοντας τις βέλτιστες συνθήκες κοινωνικής ενσωμάτωσης και ενεργού ένταξης, ιδιαίτερα ομάδων με κίνδυνο αποκλεισμού, καθώς και ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων μέσω και της αξιοποίησης του στοιχείου της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
Για την προετοιμασία των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) για άλλες χωρικές στρατηγικές στην περιοχή της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ως Φορέας Στρατηγικής η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αναλαμβάνει τη διαμόρφωση της Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) για την περιοχή της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, σε συνεργασία με φορείς που θα συμβάλλουν σημαντικά σε αυτήν.

«Άξονας Κατάκολο – Αρχαία Ολυμπία»
Η χωρική οργάνωση της επανεκκίνησης της ανάπτυξης συνδέεται με τη στροφή στο νέο πρότυπο που επιβάλλει το ΠΕΠ, ενισχύοντας μεν τις υφιστάμενες παραγωγικές δομές αλλά δημιουργώντας ταυτόχρονα τις δυνατότητες ανασυγκρότησής του προς αύξηση της προστιθέμενης αξίας και συνέργια των επιμέρους παραγωγικών δομών. Η χωρική διάσταση του αναπτυξιακού πρότυπου αντανακλάται στην ΟΧΕ της Ηλείας στον Άξονα Κατάκολο- Πύργος – Αρχαία Ολυμπία.
Ο αναπτυξιακός πόλος της ευρύτερης περιοχής Πύργου – Αμαλιάδας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα στον πολιτισμό (διεθνούς σημασίας μνημεία, όπως η Αρχαία Ολυμπία, η Αρχαία Ήλιδα και τον Επικούρειο Απόλλωνα), στον ειδικό και εναλλακτικό τουρισμό, στον αθλητισμό, με σημαντικά λιμάνια (Κατάκολο στην κρουαζιέρα και Κυλλήνη), διεθνούς σημασίας υγροτόπους, με προστατευόμενα τοπία διεθνούς και εθνικής σημασίας, ιαματικές πηγές, στη γεωργία και με δυνατότητες εξειδίκευσης στη βιολογική γεωργία και στην παραγωγή ενέργειας.
Το όραμα λοιπόν την στρατηγικής αυτής είναι:
«Η παραγωγική ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας  μέσω της ανάδειξης της παγκόσμιας ταυτότητάς της, με γνώμονα τον άνθρωπο και το περιβάλλον».
Δύο είναι οι Αναπτυξιακοί Στόχοι (με τους ειδικούς τους στόχους) που θα επιτευχθούν με την ΟΧΕ:
1. Συνολική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας ως προορισμού, μέσω της διαμόρφωσης ενός συνολικού προϊόντος εμπειρίας υψηλού επίπεδου για τον επισκέπτη.
§        Μέσω αύξησης της ελκυστικότητας της περιοχής
Ο στόχος της αύξηση της ελκυστικότητας της  περιοχής αφορά τη διασφάλιση και διεύρυνση των προϋποθέσεων επισκεψιμότητας και διαμονής στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, συμπεριλαμβανομένου και του Πύργου. Σε ότι αφορά τον τουρισμό, η ελκυστικότητα της περιοχής συνδέεται άμεσα με τη συνολική διαμόρφωση μιας ενιαίας ταυτότητας της περιοχής η οποία θα μπορεί να εκφραστεί στα μέσα και κανάλια προώθησης (ηλεκτρονικά μέσα, άλλα εμπορικά και τουριστικά κανάλια) αλλά και στον ίδιο το χώρο της περιοχής παρέμβασης (γεγονότα και εκδηλώσεις, σημάνσεις , διαμόρφωση διαδρομών κλπ.). Σε ότι αφορά την ταυτότητα, επισημαίνεται ιδιαιτέρως η προστιθέμενη αξία για το σύνολο της Περιφέρειας από την ύπαρξη ενός «σήματος» (brand) της εμβέλειας και αναγνωρισιμότητας της Αρχαίας Ολυμπίας.
§        Μέσω αξιοποίηση του πολιτισμού ως στοιχείου κοινωνικής ενσωμάτωσης.
Η στρατηγική ΟΧΕ επιδιώκει να αναδείξει τον τουρισμό και τον πολιτισμό ως σημαντικά στοιχεία για την κοινωνική ενσωμάτωση αντί για παράγοντες αποκλεισμού, όπως μπορεί να έχουν λειτουργήσει μέχρι σήμερα.
2. Διαμόρφωση ενός συνεκτικού και εξωστρεφούς παραγωγικού συστήματος στους τομείς προτεραιότητας της περιφερειακής έξυπνης εξειδίκευσης, για την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης άξιας.
§        Μέσω στήριξης της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, σε τομείς προτεραιότητας για την περιοχή, ειδικά μέσω συνεργατικών σχηματισμών.
Η στρατηγική ΟΧΕ σε ότι αφορά την επιχειρηματικότητα, επικεντρώνεται στην ενθάρρυνση και στήριξη τοπικών και‐υπό προϋποθέσεις‐ υπερτοπικών επιχειρηματικών δικτυώσεων. Η επιδιωκόμενη στήριξη επιχειρηματικών διασυνδέσεων (clusters) επικεντρώνεται σε διασυνδέσεις με απτό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την οικονομία της περιοχής
§        Μέσω Βελτίωσης της απασχολησιμότητας.
Ενίσχυσης, δηλαδή της απασχόλησης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού για στήριξη των δυναμικών και αναδυόμενων τομέων της οικονομίας της περιοχής, οι οποίοι και αναμένεται να έχουν την μεγαλύτερη συμμετοχή στην περιφερειακή ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης. Οι τομείς αυτοί Εφαρμογή ΟΧΕ αναφέρονται σε όλο το εύρος του αγροδιατροφικού τομέα και στην αξιοποίηση ευκαιριών απασχόλησης που δημιουργούνται.

Δείτε βίντεο στον ακόλουθο σύνδεσμο                :
2016.04.23 - ΠΔΕ - Περιφερειακό Συμβούλιο (Κατσιφάρας για ΟΧΕ)


 ***
Στόχος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η αύξηση του Προσκυνηματικού Τουρισμού από τη Ρωσία – Σε διάσκεψη με Ρώσους ο Γ. Αγγελόπουλος


Στη Διάσκεψη που διοργάνωσε το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα, με θέμα τον Προσκυνηματικό και Θρησκευτικό Τουρισμό στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016, συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Αγγελόπουλος.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει θέσει στους στρατηγικούς της στόχους την αύξηση του θρησκευτικού τουρισμού, ιδίως από τη ρώσικη αγορά, στην περιοχή μας, με επίκεντρο, κυρίως, τον Απόστολο Ανδρέα, τον Πρωτόκλητο Άγιο και Πολιούχο της Πάτρας.
Στην παρέμβασή του ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε αρχικά, στη συστηματική συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε εκθέσεις τουριστικής προβολής που οργανώνονται στην Μόσχα και την Αγ. Πετρούπολη, στη διατήρηση στενών δεσμών φιλίας σε θρησκευτικό και επιχειρηματικό επίπεδο, καθώς και στο γεγονός πως μικτές αποστολές έχουν δραστηριοποιηθεί από και προς την Ρωσία.
Όσον αφορά τον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα έκανε μια ιστορική αναδρομή, αλλά και εκτενή αναφορά στα όσα πολύτιμα φυλάσσονται στο Ναό, όπως στην Τίμια Κάρα, στο Σταυρό, στον μαρμάρινο Τάφο του Αποστόλου, στο «Πηγάδι του Αγίου Ανδρέα», την πηγή δίπλα στην οποία δίδασκε ο Άγιος και αναβλύζει Αγιασμό.
«Κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από ολόκληρη την Ευρώπη επισκέπτονται την Πάτρα για να δουν και να προσκυνήσουν τον Σταυρό του Αγίου Ανδρέα. Χαρακτηριστικό της δυναμικής του Σταυρού είναι το γεγονός πως το Χ από το σχήμα του, είναι το σύμβολο του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας το οποίο έχει τον Απόστολο Ανδρέα προστάτη του. Το 2013 μετά από στενή συνεργασία των Εκκλησιών Ελλάδας και Ρωσίας, στήνεται ένας τεράστιο μηχανισμός, ώστε ο Σταυρός του Αποστόλου να μεταφερθεί σε τρεις χώρες, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 1025 χρόνια από την Βάπτιση των Ρώς. Από τις 11 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου ο Σταυρός του Αγίου Ανδρέα φεύγει με κάθε επισημότητα και τιμές από την Πάτρα, για τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Λευκορωσία» σημείωσε ο Γ. Αγγελόπουλος.
«Ήταν συγκινητικές στιγμές από το τεράστιο πλήθος προσκυνητών (πάνω από 3.000.000) που συνόδευσε το ταξίδι του Σταυρού, αποδεικνύοντας το βαθύ θρησκευτικό σύνδεσμο των χωρών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης ευχαριστώντας παράλληλα, το σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο για τη διάθεση του οπτικοακουστικού υλικού που έχει δημιουργηθεί από το «ταξίδι» του Σταυρού του Αποστόλου Ανδρέα.

*** 
Συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με την Πρεσβεία του Μπαγκλαντές


Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα είχε ο Γραμματέας της Πρεσβείας του Μπαγκλαντές στην Ελλάδα Sujan Debnath, σήμερα στα γραφεία της Περιφέρειας.
Στο επίκεντρο της συνάντησης, στην οποία συμμετείχε και η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αναστασία Τογιοπούλου, βρέθηκε η συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με
Περιφέρειες του Μπαγκλαντές στους τομείς των τοπικών προϊόντων, του πολιτισμού και τουρισμού, αλλά και στα δικαιώματα των εργαζομένων.
«Μέλημά μας είναι να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα οι εργαζόμενοι από το Μπαγκλαντές που διαβιούν στην περιοχή μας και ασκούμε διαρκείς πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, κάτι που θα πρέπει να γίνει και από την πλευρά της Πρεσβείας, ώστε να υπάρξει μια διακλαδική συνεργασία σε επίπεδο των δύο χωρών» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.
Κλείνοντας, ο κ. Debnath ως εντεταλμένος του Πρέσβη του Μπαγκλαντές, ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για τη στήριξη της Περιφέρειας στο να πραγματοποιηθεί το Διήμερο «Πρώτο Τουρνουά Κρίκετ Φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Μπαγκλαντές», ενώ τον προσκάλεσε προσωπικά να παραβρεθεί στους αγώνες που θα διεξαχθούν στις 27 και 28 Μαΐου στον Απιδεώνα Αχαΐας.


 ***

Ξεκινά κατασκευή πεζοδρομίων και δίκτυο αποχέτευσης όμβριων Ε.Ο. Μυρτιάς – Αγίου Ηλία στην Π.Ε. Ηλείας
Υπεγράφη από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο με τον ανάδοχο η σύμβαση για το έργο της «Κατασκευής Πεζοδρομίων και του Δικτύου Αποχέτευσης Όμβριων στην Επαρχιακή Οδό Μυρτιάς Αγίου Ηλία».
Το έργο είναι προϋπολογισμού 80.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το επενδυτικό πρόγραμμα της Π.Ε. Ηλείας/ΠΔΕ έτους 2015.
«Είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και προσπαθούμε να προχωρούμε γρήγορα και να κατασκευάζουμε έργα που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αλλά και στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής, λαμβάνοντας υπόψιν πάντα και την προστασία του περιβάλλοντος», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Γεωργιόπουλος.
 Συγκεκριμένα με τη σύμβαση, θα γίνουν εργασίες για την κατασκευή του σωληνωτού Φ60 στην αριστερή πλευρά του δρόμου έξω από το νεκροταφείο σε μήκος 210 μέτρων για την απορροή των όμβριων υδάτων σε αποδέκτη, β) την κατασκευή πεζοδρομίου πριν τη σιδηροδρομική γραμμή και γ) την κατασκευή σωληνωτού Φ40 σε μήκος 40 μέτρων σε τάφρο κάθετα στο δρόμο και παράλληλα της σιδηροδρομικής γραμμής.