«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 13 Μάη 2016

Με τον Πρέσβη της Ελβετίας συναντήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος


Η χάραξη κοινών δράσεων σε οικονομικό, πολιτισμικό και αναπτυξιακό επίπεδο, μεταξύ Ελβετίας και Ελλάδας, συζητήθηκε κατά την επίσκεψη του Πρέσβη της Ελβετίας Hans Peter Hodel στην Πάτρα, όπου συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλο στο γραφείο του. Ο Πρέσβης συνοδευόταν από την πρόξενο στη Δυτική Ελλάδα Φελιτσιτά Μητροπούλου.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Αλεξόπουλος έκανε μια συνοπτική παρουσίαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και...

 των έργων που πραγματοποιούνται τον τελευταίο καιρό, ειδικά των συγκοινωνιακών (εθνικών και τοπικών), που αυξάνουν τη θέση της Δυτικής Ελλάδας, ως πύλη της Ευρώπης, σε τουριστικό, επιχειρηματικό και πολιτισμικό επίπεδο.
Όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος «μέσα στις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε, τόσο οικονομικά, όσο και ανθρωπιστικά, η διάδοση των ελληνικών θέσεων και προβλημάτων, προς πάσα κατεύθυνση και πηγή, είναι σημαντική. Μόνο μέσα από την ενιαία κατανόηση και αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων που υπάρχουν στα σύνορα της Ευρώπης και με συλλογική προσπάθεια όλων των εταίρων, καθώς και κοινές δράσεις και προσπάθειες, είναι δυνατό αυτά να αντιμετωπιστούν» και συνέχισε: «Υπό αυτό το πρίσμα, η σημερινή συνάντηση δεν είναι απλά εθιμοτυπική, αλλά ευκαιρία να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία των Ευρωπαϊκών Περιφερειών, μπορούν και  να δοθούν ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις στα προβλήματα που μας ταλανίζουν. Ευχαριστούμε τον Πρέσβη και την Πρόξενο για την επίσκεψή τους και το ενδιαφέρον τους για την περιοχή μας».

***

Γ. Αγγελόπουλος: Στόχος η περαιτέρω αύξηση των τουριστικών ροών από τη Ρωσία

Η προσέλκυση όλο και περισσότερων τουριστών από τη Ρωσία στην Ελλάδα με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της εθνικής αλλά και περιφερειακής οικονομίας, βρέθηκε στο επίκεντρο του Ελληνορώσικου Τουριστικού Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με την παρουσία και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του έτους Ελλάδα – Ρωσία 2016.
Στο Φόρουμ συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Αγγελόπουλος, ενώ χαιρέτισαν ο Υπουργός Ανάπτυξης, Οικονομίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, η αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού της Ρωσίας Safonov Oleg.
Από τα σοβαρότερα θέματα που συζητήθηκαν ήταν το εμπάργκο των προϊόντων και το άνοιγμα των εμπορικών αγορών, κάτι που συνδέεται άμεσα με τον τουρισμό, αλλά και η σύνδεση των αερογραμμών στην περιοχή μας με την Ρωσία, ενώ εκπροσωπώντας όλες τις Περιφέρειες ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός (προηγήθηκε συνάντηση με στελέχη των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας, Αττικής και Κρήτης), αναφέρθηκε στο τουριστικό προϊόν των Περιφερειών και τις παρουσίες τους ήδη σε τέσσερις εκθέσεις που ενίσχυσαν τις σχέσεις με τους tour operators και αύξησαν το ενδιαφέρον των ρώσων τουριστών για την περιοχή σχεδόν κατά 40% (σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ρωσίας).
Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η παρουσία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην εκδήλωση καθώς διεκδικεί αύξηση του ρώσικου τουρισμού ιδίως όσον αφορά τον προσκυνηματικό με τον Ιερό Ναό του Αποστόλου Ανδρέα στην Πάτρα αλλά και τον πολιτιστικό με την Αρχαία Ολυμπία.
«Η Περιφέρειά μας έχει διαμορφώσει και υλοποιεί ένα ρεαλιστικό σχέδιο ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειάς μας. Η ρώσικη τουριστική αγορά είναι μία από τις κύριες αγορές - στόχους μας και για αυτό το λόγο αξιοποιούμε στρατηγικές συμμαχίες και τα σύγχρονα μέσα προβολής. Στόχος μας είναι να κάνουμε τη Δυτική Ελλάδα διακριτό και ανταγωνιστικό τουριστικό προορισμό» επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Αγγελόπουλος.
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από την πλευρά του Ρωσικού Υπουργείου Τουρισμού, υπάρχει ενδιαφέρον και δυνατότητα για αύξηση του εκπαιδευτικού τουρισμού και για επισκέψεις 14 εκατομμυρίων φοιτητών και 18 εκατομμυρίων μαθητών από τη Ρωσία στην Ελλάδα.
Η προοπτική αυτή αποτελεί τη βάση για την έναρξη συνεργασίας μεταξύ των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Αττικής ώστε συνδυάζοντας δύο κορυφαίους πολιτιστικούς προορισμούς την Αρχαία Ολυμπία και την Ακρόπολη, να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε κοινές δράσεις σε μια ενιαία διαδρομή πάντα σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού.
Μείζον πρόβλημα, παράλληλα, το οποίο συζητήθηκε εκτεταμένα στο Φόρουμ είναι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έκδοση βίζας για Ρώσους που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.


***

Μείωση αποστάσεων από σπίτι σε σχολείο ζητά ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας – Επιστολή για τη μεταφορά μαθητών στον Υπουργό Εσωτερικών

Παρέμβαση για τη μείωση των αποστάσεων που έχουν οριστεί μεταξύ οικίας και σχολείου, ώστε περισσότερα παιδιά να ωφελούνται από τη μεταφορά των μαθητών κάνει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή, ζητώντας του να τροποποιηθεί η διάταξη.
Ο κ. Κατσιφάρας με επιστολή του μεταφέρει την αγωνία των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας για την ασφάλεια των μαθητών σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη νομοθεσία σημειώνοντας πως το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο όταν αναφερόμαστε σε μαθητές ορεινών περιοχών που το χειμώνα θα πρέπει να διανύσουν με τα πόδια ένα χιλιόμετρο με χιόνι ή πάγο.
Ολόκληρη η επιστολή του Περιφερειάρχη στον Π. Κουρουμπλή έχει ως εξής:
«Η μεταφορά των μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αποτελεί αναμφίβολα ένα σημαντικό κοινωνικό έργο που ανταποκρίνεται στο συνταγματικό δικαίωμα του κάθε πολίτη, και κυρίως του κάθε παιδιού, για ισονομία και ίσες ευκαιρίες.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προσπαθεί να ανταποκριθεί στην υλοποίηση του έργου αυτού με ευθύνη και πρωταρχικό μέλημα την ασφάλεια των μαθητών.
Απευθύνομαι σε εσάς, προκειμένου, από την εμπειρία των πέντε ετών, να σας μεταφέρω μερικές από τις αδυναμίες του συστήματος και να σας καταθέσω τις προτάσεις της Περιφέρειάς μας, όπως αυτές καταγράφονται και από γονείς και εκπαιδευτικούς.
Κυρίως όμως απευθύνομαι σε εσάς, μεταφέροντας την αγωνία μας για την ασφάλεια των μαθητών σε ότι αφορά την νομοθεσία για τον προσδιορισμό δικαιούχου μεταφοράς μαθητή πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ότι αφορά την απόσταση μεταξύ σχολικής μονάδας και οικίας ιδίως δε όταν αφορά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και ο μαθητής διαμένει σε απόσταση μεγαλύτερη των 1.200 μέτρων από τη σχολική μονάδα.
Παρ’ ότι η αρμοδιότητα για τον προσδιορισμό δικαιούχου μεταφοράς μαθητή ανήκει αποκλειστικά στον Διευθυντή της Σχολικής Μονάδας, νοιώθω την ανάγκη να απευθυνθώ σε εσάς και να ζητήσω την επανεξέταση και τη μείωση των αποστάσεων, με προτεραιότητα αυτής των 1.200 μέτρων μεταξύ της σχολικής μονάδας και της οικίας του μαθητή για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Θεωρούμε αυτονόητο ότι η όποια οικονομική επιβάρυνση θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του κράτους περί μεταφοράς μαθητών, αφού πρόκειται για μία καθαρά κρατική αρμοδιότητα.
Κύριε Υπουργέ,
Η παρέμβασή σας για τροποποίηση της διάταξης θεωρούμε θα συνέβαλε θετικά στο αίσθημα ασφάλειας των μαθητών μας, των γονιών τους, αλλά και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που ανησυχεί πραγματικά όταν ένας μαθητής Δημοτικού από ορεινό χωριό πρέπει να διανύσει με τα πόδια ένα χιλιόμετρο με χιόνι ή πάγο, προκειμένου να πάει στο σχολείο του.
Είμαι σίγουρος ότι θα εξετάσετε το αίτημά μας με την ευαισθησία που σας διακρίνει».


***

Αύριο η εκδήλωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας «Γυναίκα Εργαζόμενη – Μητέρα: Πολλαπλοί Ρόλοι Ίσες Ευκαιρίες στην Κοινωνία»

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Γυναίκα Εργαζόμενη – Μητέρα: Πολλαπλοί Ρόλοι Ίσες Ευκαιρίες στην Κοινωνία», αύριο Σάββατο 14 Μαΐου 2016, στην αίθουσα Διαλέξεων του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών (Φιλοποίμενος 24, 3ος όροφος) και ώρα 11 π.μ. – 2 μ.μ.
Στη διάρκεια της θα πραγματοποιηθεί πέρα από τις ομιλίες και βράβευση Γυναικών που διαδραματίζουν πολλαπλό ρόλο στην Κοινωνία.
«Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η επίτευξη της ισότητας των φύλων είναι κεντρικής σημασίας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη λειτουργία της δημοκρατίας, του σεβασμού του κράτους δικαίου και της οικονομικής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας. Η γυναίκα που εργάζεται και ταυτόχρονα είναι μητέρα είναι άξια θαυμασμού καθώς καταφέρνει και φέρνει εις πέρας πολύ περισσότερες δουλειές απ’ ότι ένας εργαζόμενος. Για εμάς ισότητα των φύλων σημαίνει ίση πρόσβαση, ενδυνάμωση, υπευθυνότητα και ίση συμμετοχή σε όλους τους τομείς» υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:
Αδαμαντία Ζαχαροπούλου-Στούμπου, Περιφερειακή Σύμβουλος Π.Ε. Αχαΐας «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΔΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ-ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ & ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ»
Ελένη Τσιομίδου, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης- «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ»
Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα Πρώην Γ.Γ. της Περιφέρειας Ηπείρου – Δ. Μακεδονίας, Μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου της Ε.Γ.Ε «Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΔΥΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»
Ανδριανή Παπαδοπούλου και Μαρία Καραγεώργου - Συνήγορος του Πολίτη, «ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ: ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΜΑΚΡΥΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ»
Κατερίνα Μέντη, Παιδοψυχίατρος «ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΜΗΤΕΡΑ: ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΛΑΠΛΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΡΟΛΩΝ»
Ανδριάνα Αγγελακοπούλου, Πρόεδρος Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πύργου "ΟΙ ΠΥΡΓΙΩΤΙΣΣΕΣ", Αντιδήμαρχος Δ. Πύργου «Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ- ΣΚΟΠΟΣ & ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ».
Συντονίστρια θα είναι η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αναστασία Τογιοπούλου.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, Συνήγορος του Πολίτη, Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας – ΕΝ.ΠΕ - Τομέας Ισότητας των Φύλων, Ένωση Γυναικών Ελλάδας – Παράρτημα Πατρών, Ένωση Γυναικών Πατρών, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πύργου «ΟΙ ΠΥΡΓΙΩΤΙΣΣΕΣ», ΙΝΝΕR WHEEL ΕΛΛΑΔΟΣ, ενώ ευχαριστούμε και τον Δικηγορικό Σύλλογο Πατρών για τη διάθεση της αίθουσας.