«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 4 Μάη 2016

Συνεργασία Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Δήμου Μεσολογγίου για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ)


Η εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) στην ευρύτερη περιοχή της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας με τον Δήμαρχο της Ι.Π. Μεσολογγίου Νίκο Καραπάνο.
Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η σύναψη Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου για την οριστικοποίηση της Στρατηγικής και την υποβολή της το συντομότερο δυνατόν στην αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του             ΕΠ Δυτικής Ελλάδας. Στόχος είναι...
μέχρι το τέλος Μαΐου να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την ΟΧΕ με την αναγκαία διαβούλευση όλων των τοπικών φορέων, ώστε να προωθηθεί άμεσα η υλοποίησή της.
Οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) αποτελούν ένα σύγχρονο εργαλείο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 με στόχο την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και την εφαρμογή ενιαίων αναπτυξιακών στρατηγικών σε συγκεκριμένες περιοχές.
 «Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων είναι προτεραιότητα στη στρατηγική μας και ένα από τα πρώτα έργα που θα ενταχθούν στην ΟΧΕ είναι η Ύδρευση Αιτωλικού προκειμένου επιτέλους να λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους κατοίκους, αλλά και για να προστατεύσουμε το περιβάλλον της λιμνοθάλασσας» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.
Και κατέληξε: «Ως Περιφερειακή Αρχή, ενώνουμε πόρους και δυνάμεις σε ένα αναπτυξιακό όραμα που θα φέρει τη Δυτική Ελλάδα στο 2020».
Το ολοκληρωμένο σχέδιο (ΟΧΕ) για την ευρύτερη περιοχή της Λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου, που αντιμετωπίζει συγκεκριμένα προβλήματα, έχει ως στόχο την αξιοποίηση των σημαντικών αναπτυξιακών δυνατοτήτων της περιοχής.
Στη συνάντηση εκτός από τον Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα και τον Δήμαρχο Ν. Καραπάνο, συμμετείχαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Αγγελόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Νίκος Σολδάτος, καθώς και συνεργάτες του Περιφερειάρχη.

***

Συνάντηση του Γ. Αγγελόπουλου με τον Πρέσβη της Δημοκρατίας της Κορέας


Με τον Πρέσβη της Δημοκρατίας της Κορέας Ahn Youngjip και τον Επίτιμο Πρόξενο στην Πάτρα Σπύρο Φιλιππάκη συναντήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Αγγελόπουλος.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η πολιτιστική ανάπτυξη και ο τουρισμός, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο Πρέσβης για θέματα που αφορούν στην παραγωγή και προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων.
Μεταξύ άλλων, έγινε αναφορά στα προβλήματα που απασχολούν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στους τρόπους με τους οποίους προσπαθεί η Περιφερειακή Αρχή να τα αντιμετωπίσει για να έλθει και πάλι η ανάπτυξη στην περιοχή, ώστε να μειωθεί η ανεργία και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών της.
Τέλος, συμφωνήθηκε μεταξύ του κ. Αγγελόπουλου και του Πρέσβη, η στενότερη συνεργασία ώστε να συσφιχθούν περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κορέας, αλλά και να υπάρξουν περαιτέρω πρωτοβουλίες μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Πρεσβείας της Κορέας, ιδίως στους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού και του πολιτισμού.


***

Η ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων στους ανοιξιάτικους ψεκασμούς

H Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων στους ανοιξιάτικους ψεκασμούς.
Με αφορμή σχετικές διαμαρτυρίες μελισσοκόμων περί απώλειας πληθυσμού μελισσών λόγω μη ή ελλιπούς εφαρμογής των γενικών αρχών της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας ή μη ορθούς χρήσης γεωργικών φαρμάκων και ιδιαίτερα την περίοδο της ανθοφορίας των οπωρώνων, υπενθυμίζονται τα εξής:
1. Σύμφωνα την παραπάνω σχετική ΚΥΑ, οι γενικές αρχές της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας καθίστανται υποχρεωτικές από τους επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων και συγκεκριμένα:
1.1. Ορθολογικές βιολογικές, φυσικές και άλλες μέθοδοι χωρίς χημικά μέσα πρέπει να προτιμούνται από τις μεθόδους με χημικά μέσα, εφόσον παρέχουν ικανοποιητικό έλεγχο των επιβλαβών οργανισμών.
1.2. Τα γεωργικά φάρμακα που εφαρμόζονται πρέπει να είναι κατά το δυνατόν ειδικά για το συγκεκριμένο στόχο και να έχουν τις λιγότερες παρενέργειες για την υγεία του ανθρώπου, τους οργανισμούς που δεν αποτελούν στόχο και το περιβάλλον.
1.3. Την προστασία και ενίσχυση σημαντικών επωφελών οργανισμών (όπως οι μέλισσες), με κατάλληλα μέτρα φυτοπροστασίας.
1.4. Να αποφεύγονται οι προληπτικοί ψεκασμοί και να προτιμούνται σκευάσματα που δεν ζημιώνουν τα ωφέλιμα έντομα και ακάρεα, που αυτή την εποχή βρίσκονται σε δραστηριότητα.
1.5. Να τηρούνται οι οδηγίες ορθής χρήσης γεωργικών φαρμάκων (συνθήκες ψεκασμού, συντήρηση ψεκαστικών μηχανημάτων, ελάχιστες αποστάσεις ψεκασμού, ανάρτηση σχετικής πινακίδας 48 ώρες προ του ψεκασμού κ.α.)
2. Να διαβάζονται και να εφαρμόζονται πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι υπεύθυνοι επιστήμονες των καταστημάτων πώλησης οφείλουν να ενημερώνουν τους συναλλασσόμενους επαγγελματίες χρήστες για τα μέτρα προστασίας των ανθρώπων και του περιβάλλοντος κατά τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων.
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΥπΑΑΤ: (http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/crop-production/fytoprostasiamenu/oloklfytoprostasia-menu).