«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Ζημιές σε δυο γεφύρια στο οδικό δίκτυο του Δήμου Αγρινίου

Μετά τις πρόσφατες θεομηνίες στην περιοχή του Αγρινίου παρουσιάστηκαν ζημιές σε δύο γεφύρια στο οδικό δίκτυο του Δήμου Αγρινίου.

Συγκεκριμένα την Δευτέρα 17/11/2014 μηχανικοί του Δήμου Αγρινίου επισκέφτηκαν δύο γεφύρια τα οποία υπέστησαν ζημιές λόγω του μεγάλου όγκου νερού που υπήρξε από τις έντονες βροχοπτώσεις.

Το πρώτο γεφύρι είναι...
στην περιοχή Μεγάλης Χωράς και συνδέει τον οικισμό με το γήπεδο και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Διαπιστώθηκε υποχώρηση της μίας στήριξης τουλάχιστον κατά 30 εκ, θραύση του βάθρου και των σκυροδεμάτων προστασίας της κοίτης. Επειδή κρίθηκε από τους μηχανικούς ότι η ζημιά είναι εκτεταμένη χωρίς δυνατότητα άμεσης λύσης, έγινε διακοπή της κυκλοφορίας και η επικοινωνία γίνεται από παράπλευρες προσβάσεις. Για την αποκατάσταση η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου θα προβεί στη σύνταξη των σχετικών μελετών ώστε να δρομολογηθεί η διαδικασία επισκευής.

Το δεύτερο γεφύρι βρίσκεται στην παλαιά Εθνική Οδό Αγρινίου – Ιωαννίνων στη θέση που βρίσκεται το κατάστημα «Λακιώτη». Η αυτοψία των μηχανικών της Τεχνικής Υπηρεσίας την Δευτέρα 17/11/2014 έδειξε ότι υπήρξε υποχώρηση των πλευρικών επιχωμάτων κατάντη του γεφυριού με αποτέλεσμα μεγάλο τμήμα του ασφαλτοτάπητα να χάσει την στήριξη και να υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την κυκλοφορία και ενδεχόμενο εκτεταμένων ζημιών σε περίπτωση μη επισκευής. Άμεσα έγινε έγγραφο προς την Τροχαία Αγρινίου για διακοπή της κυκλοφορίας και εκτίμηση των εργασιών αποκατάστασης από την Τεχνική Υπηρεσία.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου μετά την ενημέρωση από τους υπηρεσιακούς παράγοντες για την προτεινόμενη παρέμβαση, αυθημερόν ανέθεσε σε εργολήπτη την εκτέλεση των εργασιών με την διαδικασία του κατεπείγοντος και έδωσε εντολή στην Τεχνική Υπηρεσία για τις απαιτούμενες ενέργειες. Ήδη οι εργασίες αποκατάστασης εκτελούνται και εκτιμάται ότι ο δρόμος θα δοθεί στην κυκλοφορία πριν το τέλος Νοεμβρίου.

***
  Απόφαση δημάρχου για αποκατάσταση γεφυριού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
                                 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ  ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Αγρίνιο 17/11/2014
Αριθ. Απόφ.:  463α

ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο Δήμαρχος Αγρινίου
Έχοντας υπόψη:
1.    Τις διατάξεις του άρθρου 58 παρ. 2 του Ν.3852/10 «πρόγραμμα Καλλικράτης».
2.    Τις διατάξεις του άρθρου 86 παρ. 2 του Ν.3463/06 «Δ.Κ.Κ.».
3.    Το με αρ. πρωτ. 81752/17-11-2014 έγγραφο της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών.
Και επειδή:
1.    Υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη για εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης του γεφυ-ριού της παλαιάς Ε.Ο. Αγρινίου – Ιωαννίνων στη θέση «κατάστημα Λακιώτη», α-φού λόγω θεομηνίας υπήρξε πλημμυρικό φαινόμενο που είχε ως αποτέλεσμα την υποχώρηση της στήριξης της οδού και άμεσο κίνδυνο για ατυχήματα.
2.    Επειδή εκτός από τον άμεσο και προφανή κίνδυνο για την ασφάλεια της κυκλοφο-ρίας υπάρχει και η πιθανότητα πρόσθετης οικονομικής επιβάρυνσης του Δήμου  αφού σε επόμενη βροχόπτωση είναι πιθανή η υποχώρηση και της ίδιας της γέφυ-ρας.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Αναθέτουμε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την εκτέλεση εργασιών αποκατά-στασης γεφυριού της παλαιάς Ε.Ο. Αγρινίου – Ιωαννίνων στη θέση «κατάστημα Λακιώτη», στον Γεώργιο Δημητρογιάννη Πτ. Πολιτικό Μηχανικό - ΕΔΕ, με έδρα Αγρίνιο, Γρίβα  34, ΤΚ 30100. Οι εργασίες που θα εκτελεστούν είναι εκσκαφές για απομάκρυνση φερτών υλικών, κατασκευή πτερυγότοιχων από οπλισμένο σκυρόδεμα κατάντι του γεφυ-ριού, επίχωση και αποκατάσταση του  οδοστρώματος και της σήμανσης.
Ειδικότερη περιγραφή του έργου που θα εκτελεστεί και των σχετικών τεχνικών προδια-γραφών θα περιλαμβάνονται σε σχετική μελέτη-τεχνική περιγραφή της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, η οποία θα επιβλέψει και την εκτέλεση του έργου. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν την Τρίτη 18/11/2014 και θα ολοκληρωθούν το αργότερο έως την Τετάρτη 26/11/2014. 
Η συνολική δαπάνη των εργασιών δεν θα υπερβεί το ποσό των 12.000,00 € περιλαμβανο-μένου του ΦΠΑ και θα προσδιοριστεί αναλυτικά από την μελέτη της Δ/νσης Τεχνικών   Υπηρεσιών.
Η παρούσα απόφαση θα διαβιβαστεί προς την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αγρινίου για την σχετική έγκριση σύμφωνα με τις διατάξεις του 58 παρ. 2 του Ν.3852/10.

                                                                                                          Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
                                                                                             ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Κοινοποίηση:                                                                                        
•    Οικονομική Επιτροπή Δήμου Αγρινίου
•    Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών